Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеПОДЗЕМНИ ДВОРЦИ


Занима ме како се стварају корални гребени?

РАДОЈЕ
Прибој
Многи корални гребени заузимају простор у светским морима који 100000 пута премашује запремину Кеопсове пирамиде. Корали не изводе ове радове сасвим сами, већ у томе подједнако учествују и кречњачке алге. Грађа коралних творевина врло је различита. Скелет тих морских дупљара не састоји се од масивног кречњака, калцијум-карбоната (СаСО3), већ је проткан финим каналићима налик на чипку. Док у њима влада живот они су пуни коралних животињица или полипа. Због тога сваки блок корала представља, у ствари, једну колонију животиња.Због њихове сопствене тежине или деловањем морских таласа непрестано се ломе комади коралне грађевине и падају на дно, а изнад њих се насељавају нови корали, сунђери и кречњачке алге. На тај начин непрестано се шири подножје гребена, ствараући замршен систем пећина, шупљина, удубљења и превлака.

ШУМЕ КАО ФЕНИКС

Молим вас да ми одговорите шта је то игапо?

ВАСА, ТителУз обале река у бразилској Амазонији, на просторима који су током целе године влажни или поплављени, развила се мешовита шума звана игапо. Висина стабала у таквој шуми достиже двадесет метара, а крошње различитог дрвећа надвијају се над водом. При повлачењу воде после поплава нестају велики делови игапоа. До тога долази услед рушења подлокане обале и падања у воду стабала које река односи. Тако овакве шуме непрестано нестају и поново настају. Ширина игапоа уз неке веће реке у сливу Амазона достиже и четрдесет километара.

СИЈАМЦИ У КАМЕНУ

Недавно сам сазнао да негде у Северној Америци постоје две камене фигуре које веома личе на сијамске близанце, па вас молим да нешто напишете о њима.

ЈОВАН
Брус
У националном парку „Врт богова” на Стеновитим планинама у држави Колорадо (САД) постоји мноштво занимљивих фигура и фигурица извајаних руком природе. Међу њима посебну пажњу привлачи дело које су Американци назвали Сијамски близанци. Ове камене скулптуре, од којих једна личи на огромног медведа док је друга нешто тања, спојене су доњим делом тела и с правом носе име сијамских близанаца.

ДЕЛА БЕЗ ГОСПОДАРА

Молим вас да ми одговорите шта тачно значи израз адеспота?

ЈЕЛЕНА
КрагујевацАдеспота (грчки, без господара, множина) јесу песничка дела којима се не зна аутор. Овај израз не употребљава се за дела чији су аутори утврђени традицијом (рецимо, Хомер за „Илијаду” и „Одисеју”) нити за велика остварења непознатих писаца, као што је Библија, већ за дела којима се име писца изгубило. Тако, на пример, уз издање Вергилијевих дела иде такозвани Вергилијев додатак, у коме је неколико адеспота или самог песника или неког другог аутора неизвесног порекла – можда Вергилија, а можда неког другог, блиског по стилу или раздобљу у коме је писао.

КАД ПАУК ЗАИГРА

Молим Вас да ми одоворите шта је тарантела?

ЗОРИЦА
ПожегаРеч тарантела италијанског је порекла и изведена је од тарантула, што је име групе крупних паука из топлих крајева који су опасни за људе. Тарантела је врста народне игре, у 6/8 такту, настала у јужној Италији, а у 19. веку ушла је и у музику. Игра је постала од играчких мелодија које су се за летњих месеци свирале уз игре за оздрављење оболелих од убода паука. У уметничкој музици најпознатији примери стилизоване тарантеле налазе се у композицијама Карла Марије Вебера (1786–1826) и Лудвига ван Бетовена (1770–1827).