Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеНАША НАЈСТАРИЈА ГИМНАЗИЈА

Занима ме која је гимназија најстарија у Србији?

ГОРАН
Алексинац
Гимназија у Сремским Карловцима, основана 1791. године, најстарија је школа те врсте у Србији. За њен почетак најзаслужнији су били митрополит Стеван Стратимировић и трговац Димитрије Атанасијевић Сабов који је издвојио замашних 20 хиљада форинти за изградњу школе. Њеном оснивању претходила је жилава борба представника српског народа за право на образовање и изједначавање на том плану с осталим нацијама у Аустрији и Угарској. У својој дугој историји Карловачка гимназија прошла је кроз неколико етапа развоја. Она за то време није само имала истакнуту улогу у васпитању младих генерација него је вршила и посебну историјску и националну мисију у свестраном унапређењу науке и културе, окупљајући више од века и по омладину из свих српских крајева.
   Велики успон школа је доживела у првој четвртини 20. века. Тада је, у педагошком погледу, она заиста представљала велику гимназију (какав је назив носила). Из редова ученика ове гимназије изашао је велики број наших значајних личности из области културе, науке и политике као што су: прсник Бранко Радичевић; лингвиста и просветитељ Павле Соларић; дипломата, новинар и писац Сретењског устава Димитрије Давидовић; песник и његов учитељ Сима Милутиновић Сарајлија; историчар Иларион Руварац; оснивач српске драме Јован Стерија Поповић; утемељивач Медицинског факултета др Милан Јовановић Батут и многи дуги. После ове гимназије најстарије у Србији су Прва крагујевачка гимназија, основана 1833. и Прва београдска гимназија која постоји од 1839. године.

ПОДЗЕМНО ДРВО


Чуо сам да постоји дрво које углавном расте испод земље, па вас молим да нешто напишете о њему.

ЧАСЛАВ
Лапово
Жбунасто америчко стабло мескито (лат. mesquite), које расте у сушним северноамеричким преријама, састоји се претежно од корења. У потрази за водом оно може да се укопа у земљу до 20 метара дубине. А чим наиђе на влагу, укопано корење израсте у разгранату мрежу новог корења. Тек пошто је на тај начин осигурало снабдевеност водом за догледну будућност, стабло мескита почиње да расте и на површини. Због ове необичне особине, да углавном остаје испод земље, стабло није омиљено код фармера. За то постоје главна разлога. Прво, дубоком мрежом корења мескито одузима воду другим биљкама и друго, треба ископати рупе дубоке као бунари и широке као куће како би се уклонило његово стабло.

ПЕПЕО НАД РЕКОМ

Молим вас да ми одговорите од када се примењује спаљивање покојника у Индији?

МОЦА
Велико ГрадиштеОбичај спаљивања покојника у Индији поштују само припадници хинду вере, без обзира на то да ли су богати или сиромашни. Овај прастари обичај настао је пре хиндуизма који се, као вера, појавио почетком средњег века, зближавањем браманизма и будизма. Хиндуистичке погребне свечаности познате су под именом антјешти. Велике су разлике између писаних описа овог обреда и начина на који се они практично обављају у разним индијским областима и друштвеним групама. Тело покојника се увек спаљује на ломачи а његов пепео се, после дан-два, сакупља у урну и развејава над најближом реком или се, заједно с урном, полаже у реку. Породица преминулог после сахране обавља обред свог очишћења и поштује период од тринаест дана жалости. Са више од милијарду верника, хиндуизам је трећа по бројности вероисповест на свету, одмах иза хришћанства и ислама. Убедљиво највише хиндуиста (око 940 милиона) данас живи у Индији. Остале земље с великим бројем хиндуистичких верника су: Бангладеш, Непал и Шри Ланка...

ГУМА КАО СЛОН

Занима ме која је највећа гума на свету.

ПЕТАР, НикшићОдговор је „RM-4А+”.
Ова масивна гума има димензије 59/80R63, што је висина и тежина одраслог слона (према Википедији, афрички слон висок је 3–4 m и тежи 4–7 t). Направљена је како би носила стотине килограма камења и другог материјала, будући да је део рударског асортимана пнеуматика који производи „Goodyear”.
   Са 4.023 cm у пречнику, ова гума виша је од дозвољене висине полуприколица у Европи (4 m) и за метар виша од висине кошаркашког обруча. Са својих 5400 kg направљених напредном технологијом, ова гума може да преноси терет од 100.000 kgг брзином до 50 km/h.
Приликом израде, као један вид помоћи коришћена је рачунарска симулација. С обзиром да је наменски прављена, у поступку производње „Гудјир” је сарађивао са произвођачима опреме како би се обезбедила усклађеност овог пнеуматика са њиховим машинама.