Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

pisali steМУКЕ НЕСПАВАЊА

Молим вас да ми одговорите како неиспаваност утиче на понашање људи?

КАТАРИНА
Аранђеловац
Још је славни грчки филозоф Аристотел истицао да је спавање
„намењено одржавању живих бића” док је Шекспир певао о спавању као „балсаму болесних душа. Наука, пак, доказује да је спавање неопходно и за здраве душе, јер већ после једне непроспаване ноћи не могу успешно да се обављају послови за које су потребни пажња и усредсређеност. У једном немачком огледу двојицу студената-добровољаца држали су будне скоро пет дана, при чему је то при крају било једва изводљиво, јер су спавали стојећи и отворених очију (што је утврђено мерењем можданих таласа – ЕЕГ). Пошто су за то време решавали одређене тестове, утврђено је да је већ после 21 часа неспавања почела знатно да им опада способност прилагођавања, концентрације и пажње. Могли су успешно да решавају само једноставне задатке. Уз то, порастом замора непрестано им је расла раздражљивост, свадљивост и неповерење, а постајали су толико плашљиви да су се трзали на сваки шум. Ови налази посебно су важни за возаче аутомобила, јер се појединци каткад усуђују да возе чак и после двадесетак сати неспавања.

МАЧАК НА ЧЕЛУ

Занима ме, због опкладе са другом, који је најчитанији стрип на свету?
Срдачан поздрав за најчитанији часопис на свету.

МАРКО КЕЧИНА
Сомбор


Према Гинисовој књизи рекорда из 2006. године, најчитанији стрип на свету је Гарфилд, назван према истоименом мачку, наранџастог крзна. Овај стрип, у коме је љубимац заправо прави газда у кући, излази у више од 2500 часописа широм света. Појавио се 1978. године, а творац је Џим Дејвис. Поред Гарфилда, мачора из Индијане, главни јунаци стрипа су власник Џон Арбакл и пас Оди. Лењи мачак обожава лазање, а најбољи другар му је плишани медведић Пуки. Гарфилдов газда Џон има тридесетак година, цртач је стрипова и занесењак, заљубљен у ветеринарку, код које води мачка и кад није болестан. Други важан лик је Оди, несташни пас који непрестано маше репом и прави друштво Гарфилду у његовим враголијама.

ДАЛИ У СВОМ МУЗЕЈУ

Драги „Забавниче”, планирам да отпутујем у Шпанију, и пошто сам велики поштовалац Салвадора Далија, можеш ли да ми кажеш нешто више о његовом музеју?

КРИСТИНА, Нови Сад

Салвадор Фелипе Хасинто Дали један је од највећих уметника надреализма 20. века. Дела стварао по угледу на Сигмунда Фројда и његове теорије о подсвесном, због чега је сматран једним од најзагонетнијих сликара свог времена. Једни су га уздизали и сматрали генијем, док су други тврдили да је уметник суманут. У своју уметност уврстио је завичајно место Фигерас, као и начин на који је живео, приказујући свет маште, пијанства или свет простора, кроз писање, сликање, вајање или глуму на веома узнемирујући начин.
    Сама зграда у којој се музеј данас налази је иста она у којој је Салвадор Дали одржао прву изложбу још као дете. Тада је била позната као здање градског позоришта, све док није срушена у Грађанском рату 1936. године. Градоначелник градића Фигераса и Салвадор Дали 1960. године договорили су се да рушевине претворе у музеј Салвадора Далија, при чему је згради припојено и неколико околних, због чега је музеј један од највећих у свету. У музеју се чувају нека од његових најважнијих дела, али и она која је урадио искључиво за потребе музеја.
Од смрти уметника, 1989. године, посетиоци музеја могу да обижу и његов гроб, смештен у подрумским просторијама .

МРКО ЧУДО
ПРИРОДЕ


Занима ме како се мрки медвед буди из зимског сна?

ЖИКА
ПанчевоУ рано пролеће сваке године почиње да звони биолошки будилник у глави мрког медведа. Ове звери, које су зимски сан преспавале у разним шупљинама или чак на отвореном, тада се само протегну и крену даље од места на коме су месецима лежале. Мечке које су зиму преспавале у скровишту, имаће прилику да баце поглед на мечиће које су окотиле за време сна, јер када су их доносиле на свет само су се закратко пробудиле из обамрлости и одмах поново заспале. За време петомесечног зимског сна (хибернације) мрки медвед ништа не једе, не пије, не врши ни малу ни велику нужду. Отпадне штетне материје, које би у крви других животиња брзо достигле ниво опасан за живот, код медведа се разлажу на основне хемикалије које се затим користе за стварање нових протеина. Сва потребна вода производи се у организму захваљујући обилним резервама масти.
    У касно лето медведе хвата такозвано лудило ждрања када дневно проводе и 20 сати у једењу разног бобичастог воћа, ораха, лешника, инсеката, стрвина и свега што могу да нађу. Одрасли медвед тада у себе сваки дан уноси око 20000 калорија, чак пет пута више него што му је потребно, и тако у себи ствара слој масти дебљине и до 15 центиметара.  Док спава у брлогу, или под слојем снежног покривача и на спољној температури која може да буде и 40 степени испод нуле, његова телесна температура пада са 37,8 на 33 Целзијусова степена, а број откуцаја срца са 40 сведе се на само
осам у минуту .