Pisali ste


Молим вас да ми одговорите да ли годишња доба постоје
и у океанима?
САЊА
Вршац

Алге најављују промену годишњих доба на океану, чему одлучујуће доприноси фитопланктон


па зато на површину доспевају хранљиве материје из већих дубина. Доласком пролећа, захваљујући обиљу ових материја, нагло се
размножавају дијатомеје (једноћелијске алге) које служе као храна
зоопланктона (животиње које лебде у води, као медузе, крил и слично). Лети jе површински слој океана загрејан и хранљиве материје не могу доспети до њега па се због тога фитопланктон (сићушне алге) брже троши него што се обнавља. У јесен се поново запажа бујање планктона, јер у поступку узбурканог премештања воде хранљиве материје, наталожене за време лета услед изумирања биљака и животиња, поново доспевају у површински слој океана.

(НЕ)ВИДЉИВИ ЛУСТЕР
Одувек ме је занимало зашто инсекти, попут мува или мушица, лете баш око лустера?
ВУК
Чачак



БЕБЕ (ПРЕ)ПОЗНАЈУ НЕИСТИНУ
Веома ме занима да ли бебе, односно деца у најранијем узрасту могу да примете уколико неко одрастао хоће да их превари?
НАЂА МАРЈАНОВИЋ
Београд



ЗЕМЉА ЗАЧИНА
Занима ме где се на свету производи највише зачина?
САЊА
Рума

Зачини постројени пред напад на јела

најквалитетнији произвођач најразличитијих зачина, са годишњим извозом од два милиона тона. Већ хиљадама година у целом свету познати су индијско „црно злато” – црни бибер, каранфилић, кари, шафран и биљка из породице ђумбира, кардамом, коју су Индијци, због јединственог укуса и мириса, прогласили „краљицом укуса”. Индија је други светски произвођач кардамома (после Гватемале), који се сматра бољим по мирису и квалитету. Цела једна област у Индији – која обухвата савезне државе Кералу, Карнатаку и Тамил Наду – добила је назив „брада кардамома” због тога што се ту на преко 300 квадратних километара гаји овај зачин.
Поред тога што се користи у исхрани као додатак чајевима, кафи, посластицама и освежавајућим пићима, кардамом има и благотворно терапеутско дејство, па се као лек користи код тегоба варења, горушице и за отварање апетита. Индија је позната и по производњи кафе која је почела да се узгаја 1854. године, захваљујући капетану Лед Ардију,
тадашњем високом званичнику Индије. Иако се данас Индија не сматра
највећим произвођачем кафе у свету, стручњаци сматрају да је њихова кафа укуснија и боља од бразилске. Обе врсте, и арабика и робуста, највише се гаје у области Кург.

ПАС ЗЛАТНЕ ДЛАКЕ
Недавно сам прочитала да је неки пас продат за стотине хиљада евра и та вест ми је била сумњива. Да ли ти нешто знаш о томе?
ЈАНА ПОПОВИЋ
Нови Сад


Кад би могао, шта би овај риђи лепотан рекао што је постао најскупљи пас на свету?
Ова раса изузетно је на цени, посебно у Кини, јер се сматра да је тибетански мастиф, посебно с риђом длаком, света животиња у кога се уселила душа неког свештеника и у новој реинкарнацији он сад живи као најбољи човеков пријатељ. Мастиф је симбол благостања и здравља. Ипак се ради о куцову који може да тежи и до сто тридесет килограма, што само значи да онај ко га држи и храни има и (материјалне) могућности да то чини. Иначе, тибетански мастифи били су љубимци и неколико владара, енглеске краљице Викторије, краља Џорџа IV, Џингис Кана.

ТАКО ПЛОВЕ БАНАНЕ
Занима ме каквим бродовима се превозе банане?
ЉУБИША
Брус



СПОРТ И ПАМЕТ
Да ли нас тренирање неког спорта чини промућурнијим и паметнијим? Чуо сам да је тако, али бих желео одговор од „Забавника”.
ТАДИЈА ЈОВАНОВИЋ
Нови Београд


