Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steИМЕ РУСКО ЗА ДРВО ЈАПАНСКО

Молим вас да ми одговорите шта је то павловнија?

ДРАГАНА
Сталаћ


Павловна или павловнија украсно је дрво високо десет до петнаест метара, пореклом из Јапана. Његову изванредну лепоту чине љубичасти гроздасти цветови. Име је добило по Ани Павловној (1795–1865) кћерки руског цара Павла Првог (1754–1801). Зато га још зову и – царско дрво. Постоји око 15 врста овог дрвета из породице чије је латинско име Paulowniaceae. У јапану павловнију називају кири, али и принцезино дрво. Стилизовани цветови и листови павловније симбол су кабинета председника јапанске владе, као што је хризантема знак на царском печату Јапана.

ЧЕСТИЦЕ СА ДУШОМ

Молим вас да ми одговорите шта су то монаде?

ВАСА
ПерлезСвоје метафизичке погледе на свет познати немачки филозоф Готфрид Вилхелм Лајбниц (1646–1716) изнео је у делу „Монадологија” (1714). Он је сматрао да се свет састоји од бесконачно много „монада”, честица без димензија, обдарених душом, које се налазе у унапред датој хармонији. Лајбниц је веровао да је Бог изабрао овакав поредак као најбољи од свих могућих, те је стога у таквом свету и зло врста нужности. Овај филозоф је својим радовима дао значајан допринос симболичкој логици, а у математици, независно од Исака Њутна, открио интегрални и диференцијални рачун.

КРАЉЕВСКА ПОСЛА

Драги „Забавниче”, замолила бих те да ми разрешиш дилему: да ли је Стефан Урош Први био син или унук Стефана Првовенчаног?

Анастасија
Београд


Српски краљ Стефан Урош Први (1220–1277, владар 1243–1276) био је син Стефан Првовенчаног и Ане Дандоло, унуке млетачког дужда Енрика Дандола. Стефан Урош Први на престолу је наследио свог полубрата, краља Владислава (1234–1243) који је владар постао после старијег брата, краља Радослава (1228–1234).
   Њих двојица били су синови Стефана Првовенчаног из његовог првог брака, са византијском принцезом Јевдокијом. Стефан Урош Први се око 1250. године оженио Јеленом Анжујском, рођаком краља Напуља и Сицилије Карла Првог. У том браку рођени су краљеви Драгутин (1276–1282) и Милутин (1282–1321).