Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеКАКО ЈЕ ПОДЕЉЕН ДАН

Занима ме одакле потиче садашња подела дана?

МИЛАДИН
Сопот


На овом суначном сату у Сен Ремију у Прованси (Француска) исписан је духовит текст: ''Увек је време да се не рси ништа.''

Данашња подела дана потиче из Вавилона где се дан, на основу сунчаног сата, делио на 12 делова (сати). Временска подела, која је важила за дан, нешто касније је проширена и на ноћ па се тако дошло до дневног раздобља од 24 сата. Сам сат затим је подељен на 60 делова који су названи минути (лат. pars minuta – мали део). И ови делови сата потом су подељени на 60 делова и названи секунде (лат. pars minuta secunda – други мали део). Ови скраћени латински називи одржали су се до нашег доба с тим што се секунде данас деле по декадном систему на десетинке, стотинке, хиљадитинике и тако даље.

ЦВЕТНИ БОНТОН

Огромним букетом хтео сам да јој поручим да је много волим, али најмање што сам очекивао било је да ми замери што нема довољно велику вазу да стави толико цвеће. Молим те, реци шта сам погрешио?

ФИЛИП
Ужице


Једној нашој сарадници дечко је пролетос такође донео огроман букет шумског цвећа, али јој је сместа дао идеју да ће бити штос ако га стави у неки стари лонац. Шерпа плав, наравно. И, заиста, био је у праву. Међутим, бонтон налаже да се не претерује с величином букета, ретко ко има у кући довољно велику вазу. Обично се вољеној особи поклања само један цвет, као знак привржености, „ти си ми једна једина”.
    Кад смо већ код цветног бонтона, још неколико савета. Болесној особи, на пример, поклања се цвеће без мириса. Слично је и са астматичарима и особама које пате од алергије, њима се не доноси цвеће оштрог мириса. Увек се даје непаран број, изузетак је само број дванаест (туце) или његови множитељи. Парни број је намењен преминулима. Никада се не поклања ни вештачко цвеће, а избегава се и оно с трњем. Црвено је симбол страсти, беле руже чисте љубави, боје брескве означавају тајну љубав, наранџаста значи привлачност, а роза је ружа пријатељства. Жута ружа повезује се с љубомором и преваром. Црвена лала је љубавно исповедање, шарена је похвала, а жута неостварена љубав.
                                         
   И још неколико савета: за рођење и крштење препоручује се мањи букет, рецимо, роза или белих ружа. За славу је прикладан букет белог цвећа, с једним љиљаном. За венчање – бело или светло роза цвеће. Букет би младенцима требало послати дан раније и избегнути саксијске биљке. За годишњицу бирати било које руже, било које боје. За сребрну или златну свадбу букет с траком у одговарајућој златној или сребрној боји. А за дипломирање весело, шарено цвеће, по могућност с листом ловора.

СТЕНОВИТИ РТ

Недавно сам се с родитељима преселила на Карабурму, па бих волела да знам значење те речи.

Новопечена
Карабурманка


Карабурма какву виде птице

Карабурма, насеље које је у саставу београдске општине Палилула, смештено је између Звездаре, Богословије, Роспи ћуприје, Миријева, Аде Хује и Ћалија. Карабурма је, иначе, турцизам са значењем „црни брежуљак”. На старим османлијским и аустријским картама ово подручје именовано је Кајабурун, односно „стеновити рт”. Географски, Карабурма и јесте налик рту истуреном у Дунав. Али, кад је суседно острво Ада Хуја повезано с копном и постало полуострво, Карабурма се нашла неколико стотина метара од обале реке.
   Данас је Карабурма модерно насеље, с преко педесет пет хиљада становника. Није увек било тако. Кнез Милош Обреновић је у 19. веку наредио да се погубљења извршавају на подручју Карабурме, недалеко од данашњег Панчевачког моста, тако да се знало да, уколико неког шаљу на Карабурму, тај се неће вратити. Тако је било све до 1912. године. Иначе, Карабурма је прво била самостална општина, а потом прикључена Палилули.