Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте
СВЕТЛОШЋУ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

Молим вас да ми кажете зашто се Париз назива и „Град светлости”?

ДРАГАН
Голубац
Познати назив за француску престоницу - „Град светлости” – настао је још у 16. веку али не из песничких побуда, како многи мисле. Пре би могло да се каже да су разлози били и те како мрачни. Париз је тада представљао право легло криминала, па многи његови становници, нарочито ноћу, нису смели ни да провире из кућа из страха да ће на улици бити нападнути, опљачкани или, чак, убијени. Власти су том злу покушале да стану на пут тако што су у годинама између 1524. и 1558, у Парламенту донеле два указа по којима су грађани ноћу били обавезни да на своје прозоре ставе упаљене светиљке. Ова мера, нажалост, није била довољна па су „жестоки момци” и даље харали градом све док на чело полиције 1680. године није дошао Ла Рени. Он је завео много оштрије мере осветљавања и наредио да све улице, пролази, уличице, сваки кутак престонице ноћу морају да буду осветљени. Ово је најзад довело до успеха, а Париз се од тада назива и „Град светлости”.

ПИШТОЉ, ЏИНОВСКА ЗВЕЗДА


Занима ме која звезда је највећа у нашој галаксији?

ЗОРАН
Уб


Хаблов космички телескоп је током деведесетих година прошлог века открио и снимио највећу звезду у нашој галаксији. У средишту Млечног пута његова камера на инфрацрвену светлост је у облаку космичке прашине снимила звезду за коју астрономи процењују да је стотину пута већа и десет милиона пута сјајнија од нашег Сунца. Назвали су је звезда Пистол (енгл. – пиштољ).СВА СНАГА ОДЕ НА ВАРЕЊЕ

Прочитао сам у „Забавнику” да коале спавају по двадесет часова на дан. Међутим, није ми јасно зашто баш толико спавају?

НОВАК„Спавачка” природа коале зависи од начина исхране ове умиљате животиње. А такође и од метаболизма. Коала, заштитни знак Аустралије свакодневно једе око пола килограма лишћа еукалиптуса. А лишће еукалиптуса пуно је целулозе. Дакле, варење целулозе може да буде дуготрајно и отежано, чак мучно, те због тога коала троши значајну енергију. Такорећи сва снага оде на варење! Ето, зашто се коали толико спава.

СМРДЉИВИ
ЏЕМПЕРИ


Зашто из вунених џемпера, када их оперемо, избија непријатан мирис? Тачније, смрад.

АЛЕКА
СутомореНајвише због присуства ланолина, лучевине лојних жлезда оваца. А тај мирис је више него особен. Ланолин делује као заштита, али је растворљив и чини руно, односно овчију вуну меком, пенушавом и погодном за прање. Током прераде вуне у фабрикама, ланолин највећим делом бива испран уз помоћ топле воде и разних сапуна. Али, упркос томе, извесна количина ипак остаје, како би смањила трење између влакна и метала током ткања. Тај остатак, у додиру с водим ослобађа мирис који се често назива и „морским псом”.