Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steМАЊЕ ЈЕ СЛОБОДНИХ!

Много волим тигрове, па ме занима да ли има више тигрова на слободи или у резерватима, односно, у зоолошким вртовима.

ЈАНА
Београд


Тигрови, када су слободни, онда су угрожени - ловокрадице их истребљују

Већи је број заробљених, односно у резерватима и зоолошким вртовима. Према најновијим подацима, између петнаест и двадесет хиљада. С друге стране, у Азији, континенту где тигрови живе на слободи, у природи, остало их је око три хиљаде две стотине, како гласе подаци Међународне заједнице за очување природе. Ова бројка је застрашујућа, будући да је пре стотину година било чак сто хиљада! Тигрови у САД, као и у Европи, живе у зоолошким вртовима, циркусима, али има и оних који тигрове тајно држе као кућне љубимце.   Разуме се, ови љубимци могу да буду опасни и за власнике и околину. Осим тога, кријумчари тигрова, као и када је реч о осталим животињама, својим деловањем чине све да ова животиња нестане са лица земље.

ДОК НАС СМРТ НЕ РАСТАВИ!

Драги „Забавниче”, да ли постоји још нека животиња, поред пингвина, која практикује моногамију?

ТИЈАНА
Лесковац


Свега три одсто сисара на свету бира једног партнера за цео живот, док је код птица сасвим обрнуто – тек десетина не чини исто! Разлози су, међутим, пре практични него романтични. Кристофер Опај, професор Лондонског универзитета, водио је истраживање ове појаве код различитих врста примата. Посматрајући понашање око две стотине врста код којих је моногамија строго правило, опазио је да мужјаци имају обичај да нападају и убијају младунце туђег чопора, који дуго сисају те остају са мајком. Мужјак је зато понекад неопходан за одбрану од непријатеља. На овај начин оба родитеља имају користи – женка добија помоћ при заштити младунаца, а мужјак обезбеђену партнерку за следећу сезону парења, притом без конкуренције. Код неких врста женке чувају подручје богато добрим изворима хране и воде коју бране од уљеза, док је само њиховим „мужевима” дозвољен приступ. Тако они уживају „услугу са пет звездица” и, једноставно, немају разлог да напуштају своје женке. Неке од моногамних врта су и дабар, вук, албатрос, лабуд, ајкула чекићара, којот... Појединим врстама су оваква„брачна убеђења” толико тврдокорна да, уколико ухвате свог партнера у превари, могу да га повреде или убију.

ПРВИ КИЛОМЕТРИ ЖЕЛЕЗНИЦЕ

Занима ме колико је била дуга прва железничка пруга?

МАРКО
Зајечар


Кратка пруга, али дуготрајно путовање првим железницама

Прва железничка пруга направљена је у делу Енглеске званом Ланкашир. Ту је између малих градова Дарлингтона и Стоктона саграђена пруга дугачка 21 километар. Њом је 1825. године прошао први воз вучен парном локомотивом коју је 1914. године направио Џорџ Стивенсон. После Енглеске, прве железничке пруге су добили: САД (1830), Француска (1832), Немачка (1838), Аустроугарска и Русија (1838).