Pisali ste


Молим вас да нешто напишете о славују.
ЗОРАНА
Костолац

Најлепши глас птичјег света


Молим вас да ми одговорите шта је то епитома.
ЉИЉА
Бор

У научним публикацијама већ стотинак година уобичајено је да се на крају сваке студије, расправе или књиге даје кратак извод или садржај на једном од светских језика, a најчешће на енглеском (такозвани summary – кратко изложен, сумаран). Епитомирати је инфинитив, глаголски облик истог појма и означава умеће избора, излагања па и писања сажетих и језгровитих прегледа целине. Епитоматор је, пак, вешт, искусан, увежбан аутор сажетих описа својих или туђих написа. У најширем смислу то је даровит стваралац у чијем се сваком стиху, строфи, одељку, пасусу или сцени исказује суштина природе, света и људске душe.

Помозите ми да за рођендан другарици, која има посебан начин исхране, заснован на свежем и бареном поврћу и воћу, спремим неку једноставну а необичну салату од печурака које она обожава.
МАРИНА
Крагујевац

За салату „Зелени тањир” потребна је главица зелене салате, веза руколе, 200 грама свежих, ситнијих шампињона, две веће куване цвекле, поморанџа, већа накисела јабука, 100 грама црних маслина без коштице, сок од пола лимуна, со и маслиново уље. Листове зелене салате и руколе опрати и исећи на шире резанце, шампињоне на четвртине, кувану цвеклу на танке колутове, поморанџи одстранити кору и исећи на колутове који ће се сами одвојити на кришчице, јабуку крупније нарендати, половину маслинки такође исецкати на колутове, а другу половину оставити за украшавање. Све састојке измешати, посолити, прелити лимуновим соком и маслиновим уљем.
За „Пролећну салату” потребно је 500 грама куваног кукуруза шећерца, тегла од 680 грама маринираних печурака, три до четири печене црвене паприке (из замрзивача или свеже печене), два струка празилука, веза першуновог листа, со, бибер, сирће балзамико. Одмрзнуту црвену паприку исцепкати, мариниране печурке исећи на листиће, празилук и першунов лист ситно исецкати. У чинију прво изручити кукуруз шећерац, па све остале састојке, посолити, побиберити и зачинити с неколико капи сирћета.

Занима ме ко су били волтижери.
РАДОЈИЦА
Барич

