Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
НАЈЛЕПШИ ПОКЛОН

Драги „Забавниче”,
Твој сам редовни читалац, па те молим да ми одговориш на једно питање. Шта поклонити симпатији и како јој рећи оно што мислиш на најбољи начин? Такође бих желео да у наредним бројевима убациш неку рубрику у којој би читаоци описивали своје проблеме, а психолози објашњавали како те невоље да реше. Надам се да ћеш услишити моју молбу. Унапред хвала.

НОВАК


Зависи од тога ко је симпатија! Али, размотрићемо ову слатку загонетку из угла који би могао да се назове савршеним. Узмимо на пример, да је симпатија осећајна, паметна девојка која није „спонзоруша”. У том случају, најлепши поклон је књига (са посветом!), књига која би говорила уместо онога који је заљубљен... Можда неки музички компакт диск. И музика има ту моћ да без речи дочарава осећања. Дивно би било и када би јој нешто направио својим рукама. Насликао, на пример! Нешто за успомену. Или можда албум ваших заједничких фотографија (уколико такве постоје)?
   А како вољеној особи рећи оно што мислиш? Понекад није лоше угледати се на светле примере историје. Наравно, држећи се истине, односно бити искрен. На пример, прочитај „Писма Милени” Франца Кафке, па ћеш се уверити како је заљубљени човек и обдарени писац умео вољеној особи да дочара своја осећања. Или весела писма Антона Чехова вољеној глумици и супрузи Олги Книпер. Обе књиге преведене су на наш језик.

КРИСТАЛИ
ПРИРОДНОГ МЕДА


Драги „Забавниче”, молим те ми објасни да ли се сваки мед ушећери и да ли је то знак да он више није за употребу.

БОЈАНА
Београд


Мед је слатка сирупаста материја коју производе медоносне пчеле, а добија се од сабраних воћних и цветних нектара прерађених у пчелињим желуцима. Тај излучени сок одлаже се у поклопљеном саћу и хемијским реакцијама претвара се у мед.
Пријатног мириса и изузетно пријатног укуса, мед је посластица, додатак јелима и напицима, лек који крепи, враћа снагу, чисти организам, чисти кожу, благотворно делује на косу. Научници су га одавно препоручили као јединствену и незамењиву природну храну али и лек.

  
   Иако је у људској исхрани познат од најстаријих времена, у нашем народу није честа животна намирница. Годишња потрошња меда по становнику у Србији износи тек 0,7 килограма. Најчешће се користи багремов мед, који је светле, готово неутралне боје, липов је ту зеленкастожути, пријатног мириса, а цветни је загаситожут, опојног мириса, настао од разних медоносних цветова.
   Мед ваља чувати на собној температури у стакленим или пластичним теглама и није препоручљиво користити метални прибор, већ дрвени, пластични или порцелански. Ако се догоди да се ушећери, а томе је најсклонији багремов мед зрнасте структуре, то никако не значи да више није за употребу. Напротив, кристали у меду су доказ да је мед потпуно природан, без адитива. У случају да дође до кристализације теглу с медом потребно је спустити је у воду температуре од 37 степени Целзијуса и он ће се постепено опустити.

КОБНА ИЛДИКО


Молим вас да ми одговорите шта значи израз „Атилина смрт”.

РАША
Сопот


Хунски краљ Атила, зван Бич божји, био је најчувенији међу вођама с Истока. Ујединио је сва хунска племена и низом похода потчинио многе народе од Волге до западне Европе. Године 451. продро је и на подручје данашње Француске, али га је на Каталунским пољима, источно од Париза, потукао римски војсковођа Еције. По његовој смрти хунска држава се распала. Међутим, Атила није погинуо у боју већ је умро у миру, почетком 453. године. Смрт га је, по предању, задесила после гозбе, у постељи германске робиње Илдико (деминутив од имена Хилда). Због тога се за онога ко умре на такав начин каже да је умро „Атилином смрћу” или „слатком смрћу”.