Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steКАМЕН
КОЈИ ЦВЕТА


Волела бих нешто више да сазнам о биљци која се зове „живи камен”.

НАДЕЖДА
Инђија                 


У каменитим и сушним пределима Јужне Африке расте биљка састављена од два месната листа који се затварају један према другом. Пошто по изгледу веома наликује на камениту околину, добила је име „живи камен”. У тренутку цветања њена два листа се растварају да би ослободили дугу дршку на чијем је врху пупољак који се расцветава у предиван бело-жути цвет. Енглески назив овог необичног рода биљака је Living stones а његово стручно име, Lithops, потиче од грчке речи Lithos – камен и суфикса – ops којим се у истом језику означава сличност. „Живи камен” открио је и први описао енглески истраживач Јужне Африке и ботаничар Вилијам Џон Берчел. У путопису „Путовања у Јужну Африку”, он је септембра 1811. године записао:
   „Подижући с каменитог тла нешто што је требало да буде необично обликован каменчић, испоставило се да је у питању била биљка... бојом и изгледом веома слична каменчићима који су је окруживали”.

ПО ПАМЕТ У МЕНСУ

Драги „Забавниче”,
Моја породица и ја смо твоји редовни читаоци. У броју 3180 прочитали смо чланак о интелигенцији, па нас занима да ли постоји неки проверени IQ тест на интернету. Велики поздрав од

КРИСТИНЕ
Подгорица


На светској рачунарској мрежи заиста се може наћи велики број тестова који наводно тачно утврђују количник интелигенције (IQ) појединаца. Тешко је рећи који је најбољи или најпоузданији, а сва је прилика да неки нису баш стручно састављени. Они бесплатни могу да послуже за вежбу или као нека врста искуства.
   Ипак, будући да је Менса најстарије и највеће међународно удружење високоинтелигентних појединаца, основано још 1946. године, предлажемо да тестирање обавиш у огранку Менсе у Подгорици (www.mensa.me). И путем интернета можеш да сазнаш када ће тестирања бити одржана. До тада, вежбе ради, можеш да решаваш различите (бесплатне) IQ тестове на интернету.
   Иначе, основни и једини услов за прикључење Менси јесте да имаш коефицијент интелигенције виши од 133 по Бинеовој, односно 148 према Кателовој скали. У свету има више од сто хиљада чланова Менсе, а један од будућих чланова можда си управо ти.

КРОКОДИЛОВА
ТАЈНА


Чуо сам да постоји одређена сличност у саставу наше и крокодилске крви, па вас молим да напишете нешто о томе.

РАДОШ
Уб

Кад крокодил своју жртву одвуче под воду, мало је изгледа да ће се она спасти. Док је тај огромни гмизавац у стању да под водом остане по читав сат, дотле жртва брзо налази смрт, не толико од његових страшних зуба, већ од дављења. Немачки научници утврдили су да за дуго остајање под водом крокодил може да захвали посебном својству свог хемоглобина. Били су веома изненађени када су открили велику сличност овог обавезног састојка црвених крвних зрнаца у крокодилској и људској крви. Као код свих осталих кичмењака, молекули хемоглобина у крокодилској и људској крви разносе кисеоник по читавом телу.    Међутим, док код људи хемоглобин отпушта једва једну четвртину везаног кисеоника, молекули хемоглобина у крви крокодила, захваљујући вези с јонима бикарбоната, много слабије држе кисеоник па се много веће количине тог хемијског елемента ослобађају у њиховом телу.

СЕЋАЊЕ НА ДЕЛЧУ

Замолио бих те да ми напишеш нешто више о легендарном Милану Делчићу Делчи.
Унапред велико хвала

ПЕТАР ТЕРЕК
Вишњићево


Милан Делчић Делча, поп рок музичар, драматург и мултимедијални уметник, родио се 1960. године у Краљеву. На музичкој сцени некадашње Југославије појавио се осамдесетих година прошлог века с групом „У шкрипцу”. Кроз групу су, поред Делче, прошли Зоран Вуловић, Александар Васиљевић, с којима је 1970. године основао групу „Пролог за велики хаос”, а потом и „Фурије фуриозно фурају”. У њима је било мноштво добрих музичара, попут Александра Лукића, Здравка Јурковића, Милоша Обреновића.
   Прве снимке, песме „Пролеће” и „Pamflex dom”, објавили су на албуму „АРА” који је имао сва обележја генерације београдског новог таласа. Годину дана касније група издаје деби-албум под називом „Године љубави”. Ипак, прави успех дошао је с албумом „О је!” снимљеним 1983. године. За новогодишње празнике на тржиште излази мини ЛП „Нове године”.

          

   Група престаје с радом 1987. године по објављивању албума „У шкрипцу”, да би се чланови поново окупили 1989. и годину дана касније снимили плочу „Изгледа да ми смо сами”. Рат у бившој Југославији прекида њихов рад. Делча потом наставља самосталну каријеру током које је снимио албуме „Делча и склекови”, „С језиком у уста”.
   Милан Делчић био је дипломирани драматург, режирао је и написао причу „Лепе, чисте, добре” из омнибуса „Београдске приче”, радио је као драматург за телевизијску серију „Доме, слатки доме”, био сценариста серије „У име закона” и косценариста телевизијског филма „Не скрећи са стазе”, а учествовао је у филмовима „Слатко од снова”, „Црвени камион сиве боје”, као и у серији „Отворена врата”.
    Умро је 24. јула 2011. године после дуге и тешке болести и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.