Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте




ДРУГИ ДАН
У НЕДЕЉИ


Можеш ли да ми објасниш како је дан у недељи „уторник” постао „уторак”?

ГОСПАВА ПОПОВИЋ



Према тумачењу Милана Шипке, нашег цењеног лингвисте, у књизи „Приче о речима” објашњено је и како су сви дани у седмици добили име. Тако је „уторак” објашњен на следећи начин.
Назив „уторак” настао је по свом значењу, „други”, односно „други дан у седмици”. Објашњење је у први мах чудно јер у нашем језику између речи „уторак” и „други” нема никакве сличности изузев једног слова „р”. Ипак, „уторак” је наша реч.
   Али, у руском језику је то другачије. Код њих се „други” каже „втарој”, па је други дан у седмици „вторњик”.
   И код нас је некад било тако. Од старог „втори” добили смо прво „вторник”, па „уторник” и на крају „уторак”. Реч „втори” времено се изгубила, па се данас говори „други”, а од старог „втори” остао је најпре „вторник”, претворен у „уторник” или „уторак”. У народу се задржао израз „вторак” за „други рој који изађе из кошнице”, као и назив за „оног који се венчао по други пут”.

У ЗРНУ ЈЕ ИСТИНА

Занима ме да ли постоји разлика у справљању белих и црних вина.

АРСА
Тител



Постоји разлика у преради белих и црних сорти грожђа. Бела вина добијају се врењем мошта, а црна врењем кљука или масуљка. У поступку прераде белих сорти грожђа код сваког зрна одстрањују се петељке, кожица и коштице и тако добијена пулпа назива се мошт. Код црног грожђа прерађује се цело зрно и таква маса назива се кљук или масуљак. Бела вина су у начелу осетљивија од црних, па чак и после прераде захтевају додатну и пажљиву негу. Она такође могу да се добију брзим поступком прераде црних сорти грожђа. Црна вина садрже већи проценат танина, алкохола, грожђаног шећера, минерала и глицерина и биолошки су вреднија и хранљивија од белих.

ЗА ПОД ГЛАВУ


Ја сам Теодора из Бањалуке. Имам дванаест година. Било би ми драго да ми кажете да ли су анатомски јастуци здравији од стандардних. Или је можда најздравије спавати на равној подлози?
Унапред захвална

ТЕОДОРА
Бањалука



Спавање на такозваним анатомским јастуцима ипак је здравије него спавање на обичним или на тврдој подлози, што је непријатно. Анатомски обликовани јастуци прате кривину врата и смањују напетост мишића врата и горњег дела леђа. Додуше, много тога зависи и од тога да ли нам прија материјал од којих су ти јастуци направљени.


ПЛАВООКИ ЖУТОКЉУНЦИ

Недавно сам с породицом провела неколико дана на салашу. За све нас био је то прави доживљај. После много година видела сам гуске, готово заборављену врсту домаће живине. Можете ли да напишете нешто о њима?

МИРЈАНА
Београд



Гуске, патке и лабудови чине породицу Anatidae. Домаће гуске потичу од обичне европске дивље гуске Anser anser. Природњаци верују да човек за њих зна последњих пет, шест хиљада година. Барем толико су стари римски записи о гозбама с гушчијим месом. Домаће гуске се код нас од давнина узгајају у равничарским крајевима и сливовима река ради меса, јаја и перја. Познато је неколико врста, попут сомборских, подунавских и новопазарских гусака.
   Одликује их препознатљив изглед, ниско, здепасто и снажно тело, с кратким ногама и мала глава с изражајним плавим очима на широком и дугачком врату. Тешке су од четири до осам килограма. Паре се у јануару и фебруару, а женка снесе најчешће од десет до петнаест јаја, колико је потребно за насад. Годишње, то је између 50 и 65 јаја, што је знатно мање него код кокошака, мада је гушчије јаје много крупније и тежи око 150 грама.
  Ипак, последњих десетак година бела јата знатно су ређа мада је укусно гушчије месо, поготово џигерица, и даље на цени, баш као и меко перје од кога се праве јастуци, прекривачи и топле зимске јакне.