Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
ОЈ, МОРАВЕ...

Занима ме како настају реке које чине Велику Мораву.

ТАСА
Ириг


Велику Мораву, дугачку 185 километара, чине Јужна и Западна Морава спајајући се код Сталаћа. Западна Морава, 308 километара, некада називана и Српска Морава, настаје када се у реку Моравицу, која дотиче с планине Голије, у Пожешкој долини улије Ђетиња која долази са запада.


                                                         Велика Морава

   Њена саставница, Јужна Морава, 295 километара, с којом прави „речну кичму” Србије Велику Мораву, настаје од два тока – јужног, названог Прешевска Моравица и западног, познатог као Биначка Морава.

ПЕТЕЉКА ВЕЛИКЕ ЈАБУКЕ

Док гледам филм или серију чија се радња одвија у Њујорку скоро увек, макар у једном кадру, прикажу Крајслерову зграду. Занима ме разлог.

РАША С.
Београд


По мишљењу архитеката, али и људи који живе у Њујорку, Америци или било којој другој држави, Крајслерова зграда убраја се у најлепша и најпознатија здања на свету. Овај облакодер у арт деко стилу, висок триста деветнаест метара, градио се од септембра 1928. до маја 1930. године. Кад је окончан, постао је највиша зграда на нашој планети и то првенство држао наредних једанаест месеци, док Менхетн није добио зграду Емпајер стејт.

                  
                                     Од 1930. до средине педесетих година била је седиште истоименог
                                                                    произвођача аутомобила


   Крајслерова зграда и даље је највиша вишеспратница саграђена од цигли (3.826.000), иако је унутрашња конструкција направљена од челика. Ово здање краси необична купола која подсећа на круну.
   Док се још зидала, многи су прозивали архитекту Вилијама ван Алена и оптуживали га да је смислио зграду која је прави кич и која ће наружити изглед Велике јабуке. Таква мишљења готово да су сасвим замрла по окончању изградње. Њујорчани, али и сви који се затекну у овом граду, сматрају Крајслерову зграду истинским грађевинским драгуљем. Амерички институт архитектуре 2007. године прогласио је за једну од девет најлепших у Сједињеним Америчким Државама. Иначе, овај солитер, између осталог, красе и орлови налик онима који су улепшавали хаубе аутомобила „крајслер” из 1929. године.


                   
  
                    Цртеж деветогодишње Дуње Петровић из Младеновца, победнички ликовни рад (портрет Окија Палете) са конкурса „Најбољи пријатељ ’Плаве птице’”, дечје телевизијске емисије „Плава птица”, у продукцији РТС

НАША ПРВА
ЧОКОЛАДА


Молим вас да ми одговорите када је и где код нас произведена прва чоколада.

ЉИЉА
Петровац на МлавиИндустријска производња чоколаде почела је 1765. године у америчком граду Дорчестеру. У Европи је то учињено 1815. године у Холандији. Код нас је прва фабрика чоколаде основана 1924. године у Земуну. Оснивач је било познато акционарско друштво са француским, руским и шпанским капиталом „La Cigogne”, а њихов извршилац био је Француз Данијел Песмажу. Главни мајстор за чоколаду у земунској фабрици био је Шпанац. Под називом „La Cigogne” чоколада је стигла на тржиште, и то је била прва домаћа чоколада која је квалитетом и укусом одмах стекла купце. У тој фабрици све је рађено ручно: чоколадна маса сипана је у кадице и ручно мешана да се охлади. Тек када би се маса охладила, сипана је у посебне калупе. Фабрика је веома брзо освојила и друге „слатке” производе, али је највише, по страним лиценцама, израђивала чоколаде с лешником, бадемом и пиринчем.

ЗА СКИТНИЦУ НЕМА МИРА

Недавно сам „скидала” с интернета старе филмове Чарлија Чаплина и у једном од коментара, који сам прочитала испод неког снимка, неко тврди да су лопови украли тело овог филмског мага. Да ли је то тачно?

УНА РАДОВИЋ
Крагујевац


Чарли Чаплин умро је у сну, у осамдесет осмој, на Божић 1977. године, у свом дому у Швајцарској. Сахрањен је два дана касније, 27. децембра, на гробљу у Вевеју. Почетком марта наредне године Чаплиновој жени Уни јавили су да је украдено тело њеног супруга. Убрзо се испоставило да се ради о двојици механичара, Пољаку Роману Вардасу и Бугарину Ганчу Ганеву, који су том гнусном чину уцене прибегли због новачне надокнаде: тело ће вратити под условом да им се исплати надокнада од шестсто хиљада долара. Уна Чаплин одбила је да плати објаснивши да би и њен супруг такав захтев сматрао бесмисленим. Вардас и Ганев ухваћени су у сложеној полицијској акцији.

                  

   Сандук с Чаплиновим земним остацима закопали су у пољу. Овај славни енглески глумац и редитељ, који је највећу славу постигао у САД, у доба немих филмова, поново је сахрањен, али овог пута сандук је смештен испод бетонске плоче дебеле готово два метра.

КАД ПАУЦИ ПРЕМРЕЖЕ ЗЕМЉУ


Занима ме да ли пауци могу да се користе у борби против биљних штеточина.

НАДА
Вршац


Пауци су највећи непријатељи инсеката и због тога су од животне важности за човека. Кинези су први уочили њихову корист у борби против биљних штеточина. Зато су крајем прошлог века почели да развијају технике којима инсектициде, по правилу веома опасне хемикалије, на плантажама памука, кафе и других пољопривредних култура замењују пауцима. Тако су установили да на једном хектару земљишта може да се одгаји више од милион паукова од којих се готово половина храни биљним штеточинама.   Научили су такође како се ствара средина у којој се пауци најбоље размножавају и преживљавају зиму. Ова метода се у пракси показала тако успешном да је већ прве године коришћена на више од 60.000, а касније на 400.000 хектара. Употреба инсектицида на тим површинама смањена је за 60 одсто. Тешкоћа коју још треба решити јесте како задржати пауке на земљишту и после убирања летине.