Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
Трагом просидбе
преко „Забавника”


ДА ЛИ БИ, ЈЕЛЕНА...
ХОЋУ, МРЂАНЕ, ХОЋУ


Драги „Забавниче”,
Хвала Вам још једном, омогућили сте ми да запросим своју девојку тако да је оборим с ногу. Рекла је: „ДА!” Јучерашњи дан нам је прошао као у бајци. Одвијало се као што сам планирао и кум Никола нас је чекао иза ћошка са пробним прстеном и шампањцем...
Шаљем Вам и слику догађаја.Срдачан поздрав,
МРЂАН ХАЏИЋ


КАДА СВЕТЛА ТРЕПЕРЕ

Пишем ти први пут и желела бих да ми објасниш зашто светла у даљини изгледају као да трепере.

Твоја верна читатељка
ИСИДОРА ФИРСТ, VI1Светла која се виде у даљини заиста изгледају као да трепере. Физичари кажу да је то због преламања светлости у различитим слојевима ваздуха између ока и извора светлости. Најједноставније, а сликовито речено, то је као када се на купању у мору, реци или језеру зарони испод површине и погледа навише, па се слика пред очима стално помера и плеше јер пролази кроз слојеве воде.
Готово истоветна појава догађа се и у атмосфери. Кад се гледају у удаљена светла неког града или у звезде високо на небу, њихова светлост изгледа трепераво јер се зраци преламају пролазећи кроз слојеве ваздуха различитог састава, температуре, брзине. Ипак, преламање светлости између различитих слојева ваздуха мање је него између ваздуха и воде, па се види као лагано треперење.

С ДВЕ ЛЕВЕ РУКЕ


Једног мог друга из разреда зову смотанко. Јасно ми је да није реч о комплименту, али бих ипак волео да знам шта та реч тачно значи.

РАДЕ


Придев смотан значи трапав, уколико ти је та реч позната. Трапав је исто што и неспретан, чак и несналажљив, или незграпан, сметан – шепртља. Често се за такве особе кажу да имају „две леве руке”, или пак „две леве ноге”. Постоје и други изрази, а пример, да је „као мува без главе”, „слон у стакларској радњи”. Верујемо да је ово објашњење довољно и да си имао право. Када некоме кажемо да је смотан, нисмо му упутили комплимент.

ЛЕТ, ЛЕТ, МУЊО!

Да ли муња може да удари у авион?

МИЛАН РОСИЋ
КраљевоСваки путнички авион у просеку доживи удар грома више од једном годишње. Заправо, авионе често погађају муње кад лете кроз веома наелектрисане облаке. У таквим случајевима, услед судара електрона с летелицом, настаје бљесак светлости који се шири у супротним правцима од правца удара муње. Иако путници и посада могу да виде бљесак светлости и чују гласан тутањ, ништа озбиљно не може да се догоди кад муња удари у авион зато што постоји одлична заштита осетљивих делова летелице, као што су, рецимо, резервоар са горивом или нос авиона у коме је радар и други уређаји за лет. Муња најчешће удари у неки истурени део авиона, нос или крила, после чега, извесно време, летелица постаје део електричног кола између облака и супротно наелектрисане површине авиона. Струја потом пролази кроз проводну спољашњу конструкцију авиона и излази кроз неки други истурени део, на пример, реп. Површина већине авиона састоји се од проводног алуминијума, и зато је важно осигурати непостојање прекида у могућем току струје како би електрони остали на спољашњости авиона. Код неких савременијих авиона, који нису од алуминијума, већ од неких мање проводних материјала, неопходно је уградити слој проводних влакана који безбедно преносе токове електронa.

ВАЖАН ЛОНАЦ

Молим вас да ми одговорите по чему је чувен Денис Папен?

МИРЈАНА
Костолац                                                      Денис Папен, уље на платну, 1689. и његов изум

Денис Папен (1647–1712) био је француски физичар и проналазач који је 1679. године изумео лонац под притиском. Папен је обављао ОГЛЕДЕ и са парним машинама, користећи истовремено вакуум који производе цилиндри у којима се кондензује пара, као и снагу створену ширењем паре из кључале воде. У савременим кухињама експрес лонци, посуде које раде на принципу Папеновог лонца, имају значајну улогу у припремању брзе и квалитетне хране.

                                  РАВНО СЕЛО СТИХОВЕ НИЖЕУченици трећег разреда основне школе „Бранко Радичевић” из Равног Села послали су нам неколико песама. Као чланови литерарне секције, коју води учитељица Милица Мажић, а као педагог школом руководи Биљана Баранашић, нанизали су стихове и пожелели да их поделе са свим нашим читаоцима. Из сваке песме, бирамо за вас (и нас) неколико рима.
   Наталија Воштић, пишући о „Зими”, каже „Хвала ти, зимо, што си дошла и године ове, ја ћу због тебе сањати лепе, слатке, беле снове”. Њен друг Константин Богнар слави „Сунђера Боба”: „Зар није сладак? Зар није жут? Сунђер Боб је мој најбољи друг”. Маријана Николић пише о „Заљубљеном Бати”: Румени Бато, заљуби се слатко у малу Тијану, веселу и насмејану. Тијана му рече „Заљубљена сам! Бато, поцрвени и мисли: Није сан!”. Милица Ђурић је такође своју песму посветила „Зими”: Иде зима, биће све бело, остаће само сећање на лето врело; Поток че бити замрзнут сав, ал` за то не брине ниједан мрав, он је целог лета радио и себи за зиму дом саградио”.