Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте
ЧИТАЊЕ НА МРЕЖИ


Занима ме да ли су интернет издања новина угрозила тираже часописа и дневних листова и како е-књиге утичу на продају књижевних дела. Ваш верни читалац (штампаног издања)

ЖАРКО ЈЕРЕМИЋ


У којој мери је интернет променио свет у којем живимо понекад је тешко и сагледати. Узмимо, на пример, дневне новине, недељнике и разне светске часописе. Тиражи у свету падају – под условом да уопште излазе и продају се на киоску. Али зато су дојучерашњи купци, с друге стране, као потпуно природну ствар прихватили да читају интернет издања тих истих новина на рачунару или неком „смарт” уређају! Због тога и није чудно да се посета порталима дневних новина мери у милионима, док тиражи њихове штампане верзије, у најбољем случају, достижу стотинак хиљада...

    Што се тиче разних магазина који излазе недељно или месечно, ту су прилике ипак нешто другачије. Наравно да сваки магазин који држи до себе мора да има и своје веб издање, али многи људи воле да сакупљају часописе, те да их касније поново читају. Све је то могућно и уз помоћ рачунара, али је неупоредиво када нешто што желите поново да прочитате, што вам је важно, држите у руци. Ипак, показало се да је интернет највише угрозио часописе посвећене информационим технологијама. Једноставно, људи који су их куповали, иначе су окренути рачунарима, тако да према сликама и словима на хартији немају много обзира.
   А како је интернет утицао на индустрију књига? Или, боље речено, њихову продају? Пре неколико месеци појавила се, за многе врло узнемирујућа вест да ће славна Енциклопедија Британика убудуће бити доступна само у ДВД, односно online издању. Само по себи, то можда и не било толико необично да није реч о једном од најстаријих и најугледнијих енциклопедијских издања. Наиме, Енциклопедија Британика први пут је објављена 1768. године и, закључно са 2010. годином, доживела је укупно 15 издања, као и многобројне допуне. Али неумољива чињеница да је свега један проценат укупних прихода долазио од продаје физичких књига – енциклопедија, навео је челне људе издавачке компаније да се у потпуности окрену новим медијима.
   Пример Енциклопедије Британика која више неће бити доступна у штампаном издању симболично представља коначну или, бар, привремену победу технологије, што значи да ће издавачи морати да се прилагоде новим околностима – или их неће бити. Ипак, супротно неким суморним предвиђањима још од пре пет година, продаја књига ипак није сасвим нестала пред појавом разних уређаја за читање, као што су „Kindle”, „iPad” и слични. Међутим, amazon.com је још 2011. године објавио да је куповина такозваних е-књига, намењених читању на споменутим уређајима, надмашила куповина штампаних издања и такав след догађаја је немогуће зауставити. Дакле, у некој не тако далекој будућности новине, часописи и књиге какве их данас знамо биће истински луксуз ! Зато, уживајмо сада у њима!

СВИ СРПСКИ
ВЛАДАРИ


Твој верни, дугогодишњи читалац обраћа ти се с молбом да му одговориш да ли може да се нађе нека књига о свим владарима Србије, по реду, како су и када владали, од како постоји Србија. Унапред захвална на одговору.

МИЛИЦА


Наши угледни историчари Петар Крестић и Ђорђе Бубало написали су обимну књигу „Српски владари” која ће, у луксузном издању „Младинске књиге” из Београда, бити објављена на пролеће 2013. године. Дакле, ускоро. Књига прати историју наше земље, кроз опис личности владара од 9, до средине 20. века. Поред значајног научног доприноса писаца, књига обилује и списима из епоха када су живели владари о којима је реч, сведочанствима њихових савременика, одломцима из књижевних дела, сликаним иницијалима, вињетама и грбовима владара, односно – династија. Дакле, сви српски владари и Србија какву су стварали – на једном месту.

КРОКОДИЛ А ВЕГЕТАРИЈАНАЦ


Чуо сам да је некада давно постојао крокодил вегетаријанац, да ли је то истина?

НЕМАЊА
Сента

           
Пре 120 милиона година, у данашњој кинеској провинцији Хубеи, живео је рептил под именом Chimaera suchus paradoxus. По физичким особинама имао је доста сличности са данашњим крокодилима али се, за разлику од њих, хранио искључиво биљном храном. Научници сматрају да је његова љубав према храни биљног порекла била условљена тадашњим окружењем и посебном грађом зуба-кутњака, предодређених за жвакање зеленила, а не за кидање и комадање меса.


ХИТ С ДЕБИ АЛБУМА

Може ли у овом броју пјесма „Sweet Child o Mine” групе „Guns N’ Roses”. Унапријед се захваљујем.

ДАНИЛО ДЕЛИБАШИЋ

Америчка хард рок група „Guns N’ Roses” појавила се на светској музичкој сцени крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века. Основана је у Лос Анђелесу 1985. године. Музика Gunsa – мешавина рока, блуза, панка, глама и хеви метала – освојила је публику широм планете, па поклоника имају и данас. Пре две године, тачније 23. септембра 2010. године, одржали су изузетно посећен концерт у Београду.
Објавили су шест студијских и три жива албума, као и три видео издања. Од наступа и турнеја не одустају. Кроз групу су прошли бројни музичари – Аксл Роуз, Ди Џеј Ешба, Рон Тал, Даф Магејан, Изи Страдлин, Стивен Адлер, Мрт Сорум, Ричард Фортус, Дизи Рид, Гилби Карк, Томи Стинсон, Френк Ферер, Крис Питман.Хит песма „Sweet Child O’ Mine” потиче с најпродаванијег деби албума „Appetite For Destruction”који се појавио у продаји 1987. године и доспео на прво место америчке топ-листе албума с проданих 20 милиона примерака.
   Речи песме можете да нађете на сајту
www.elyrics.net/Guns N' Roses Lyrics