Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте
ИСПОД КОРЊАЧИНОГ ЈЕЗИКА

Молим вас да ми одговорите шта је то расковник?

МИЛЕНА
Ћићевац


По Вуку Караџићу расковник је „некаква може бити измишљена трава за коју се мисли да од ње (кад се њоме дохвати) свака брава и сваки други заклон отвори се сам од себе. Ову траву желе особито они који траже у земљи новца...” Чудотворна трава расковник често се помиње у усменој традицији српског народа, одакле је ушла и у народну и уметничку књижевност. Том травком, мисли се, може да се има шта душа зажели. Али, њу је тешко наћи. Чува је корњача под језиком и само једном годишње је испусти. Зато је људи никако не могу наћи.

КАКО СПАВАЈУ КОЊИ?

Помози! У питању је опклада, а повод убеђивање да ли коњи спавају искључиво стојећи или се и они опруже и легну.

СВЕТЛАНА
Голубац


Коњи су крупне животиње које већ на први поглед одликује уочљиво достојанствено држање. Вероватно их је баш због тога тешко замислити дремљиве или омамљене сном.
Али, наравно, и ови копитари се одмарају и спавају. Чине то углавном у стојећем положају, иако повремено и легну. Коњи имају неку врсту унутрашњег висећег система тетива и лигамената који се назива стојећи апарат. Овај систем тетива, костију и зглобова омогућава  коњу да издржи своју тежину, док су мишићи у стању мировања и потпуно опуштени.   Чак и кад  не спавају, животиње користе стојећи апарат за одмор мишића и смањивање умора. Сну се препуштају тек када осете да су потпуно безбедни. То је обично касно, иза поноћи па до освита. Сан им је лаган и може да их пробуди и најмањи шум. Додуше, понекад ће да се прену да би накратко нешто презалогајили или обавили физиолошке потребе.
   Када се препуштају сну у лежећем положају, спуштају се на бок, испружених ногу, са спуштеним вратом и главом наслоњеном на тло.  Такав положај открива да је животиња у дубоком сну и да је потпуно мирана и спокојана.
   Стручњаци кажу да је коњу потребно око осам сати сна, од чега бар један сат да спава дубоким сном.


ЏИН НА
СТАКЛЕНИМ НОГАМА


Занима ме како је радио чувени Александријски светионик?

РАША
Блаце


Кула светиља у Александрији, коју је између 300. и 280. г. п. н. е. саградио грчки архитекта Сострат из Книда, сматрала се највећим техничким достигнућем старог века. На правоугаоној основи уздизао се витак осмоугаони торањ виши од 100 метара. На највишој платформи сваке ноћи горела је ватра, заложена дрветом потопљеним у смолу, а могла је да се види на удаљености од 50 километара. Трошкови изградње овог светионика били су изузетно високи. Легенда каже да је његов градитељ дуго трагао за грађевинским материјалом за темељ који би могао да се одупре морској води. Најзад је свој џиновски торањ сместио на огромне стаклене блокове које је, 1375. године уништио земљотрес, чиме су нестали и његови последњи остаци. Ова кула се у попису светских чуда назива – Фарос, према острву на коме се налазила, али је то, нажалост, готово једино што се о њој зна данас, после толико векова.

РОКИ И РАМБО = ТАНГО

Молим те да ми нешто напишеш о познатом глумцу Силвестеру
Сталонеу.

ВЕЉКО
veljkoprodan@yahoo.com


Мајкл Силвестер Гарденцио Сталоне, познат по надимку Слај, рођен је 1946. године у Њујорку, отац Френк био је италијанског, а мајка Џеки украјинског порекла. Због неочекиваних тешкоћа на порођају Сталонеу је доњи део леве стране лица остао делимично укочен, отуд препознатљив израз лица и промукао говор. Пре него што се појавио у главној улози првог од шест наставака филмског серијала „Роки”, Сталоне је имао неколико епизодних улога. Кад је 1975. године одгледао меч између Мухамеда Алија и Чака Вепнера, Сталоне је отишао кући и за три дана написао сценарио о „Италијанском пастуву”. Дао је права за снимање филма о необичној судбини непознатог боксера, који доживљава неочекивану славу, само под условом да се он појави као Роки Балбоа. Ништа мањи успех Силвестер Сталоне није доживео ни с другом филмском сагом о вијетнамском војнику Џону Рамбу. Иако критичари углавном немају баш речи похвале за Сталонеову глуму, Слај је миљеник публике широм света, а код нас има чак и споменик у Житишту, селу код Зрењанина. Као почетник добијао је хонорар од двеста долара, а последњих година хонорар му је између петнаест и двадесет милиона долара. Сталоне се прославио и као детектив у филму „Танго и Кеш”. 
   Висок сто седамдесет седам центиметара, у готово свим филмовима показује мишићаво тело. Заједно с Брусом Вилисом и Арнолдом Шварценегером држи ланац ресторана „Планета Холивуд”. Глуми, режира, пише сценарије, понекад чак и слика. Кад су имали око петнаест година Сталонеови другови тврдили су да је Слај толико враголаст и бунтован да ће највероватније окончати на електричној столици.

ДОБРА И ЗА ВАН ГОГА

Да ли је истина да је и Ван Гог користио графитне оловке „Фабер-Кастел”, које су и данас познате?

СТЕВА
Сомбор


Винсент ван Гог (1853–1890) један је од највећих сликара у историји уметности. Сви његови радови (око 900 слика и 1100 цртежа) настали су у периоду од само десет година. Он је типичан пример неразумевања околине. Тек после смрти његове слике постале су познате, а данас достижу милионске цене на аукцијама.
Неке од својих радова цртао је „Фабер-Кастел” графитним оловкама за које је говорио: „... Оне су идеалне дебљине, веома меке и квалитетне, надмоћне у односу на столарске оловке. Исписују праву, јаку црну и највеће је задовољство радити с њима, поготово на већим делима. Користио сам их за цртање кројачица на сивом папиру и произвео утисак који подсећа на литографску креду”.

СМЕЈТЕ СЕ, МИШИЋИ!


Веома ме занима колико се мишића на људском лицу згрчи када се човек насмеје?

ЈОВАНА
Бочар


Када се нека особа насмеје, покреће дванаест мишића, подељених у шест парова. Два levator anguli oris (подижу углове усана), levator labii supeioris (подижу горњу усну), obicularis oculi (мишићи око очију), risorius (развлаче уста), zyigomaticus major и minor – који подижу јагодице.
Међутим, број мишића који „раде” док се човек смеши или смеје, може да буде различит. Јер, различите културе и обичаји „прописују” различите начине смејања. Културолошке разлике играју заправо кључну улогу. Сваки народ смеје се на свој начин. Важну улогу игра и облик лица, дебљина коже и тако даље. Иначе, на лицу постоји 36 различитих мишића који нам служе како бисмо изразили оно што осећамо. Иако некада немају веза са смехом, и неки други, поред поменутих шест пари могу да се згрче док се човек смеје.  Истраживачи су уочили да је смех, па чак и када је реч о „раду” мишића лица, сасвим лична ствар.

СЛИКАРСТВО НА ЧЕТИРИ ТОЧКА


Занима ме шта је то трак арт?

НЕМАЊА
Мионица


Трак арт ( од енглеских речи: truck – товарна колица, теретна кола и art – уметност) представља један вид ликовног изражавања раширеног у Африци које може да се сврста у наивно сликарство. Оно се испољава у сликању цртежа на камионима, теретњацима или аутобусима. Наиме, превозна средства у Африци некад су се украшавала цртежима, што је имало за циљ да се њима, као својеврсним амајлијама, одобровоље богови и духови како би, наводно, путници срећно стигли до одредишта. Овакво наивно сликарство прерасло је касније, нарочито у Нигерији, у веома омиљену народну уметност.

                  

   На слободним површинама теретњака, камиона и аутобуса сликају се разноврсне цветне декорације или, пак, драматичне сцене из лова у афричким саванама. Но, сада су све више присутни и ликови из света филма и спорта, као што су, рецимо, Бетмен, Брус Ли или Мајкл Џордан, поред којих се увек, као допуна, сликају и класични афрички мотиви – лавови, птице грабљивице, змије и друге животиње карактеристичне за афрички континент.