Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steНАЈДУЖИ И
НАЈ
КРАЋИ
ДАНИ


Шта тачно значи еквиноцијум, а шта солстицијум?

ДАНИЦА
БеочинЕквиноцијум или равнодневица су два тренутка у години када се Сунце нађе тачно изнад екватора, па је дан једнак ноћи. Постоје две равнодневице, прва 21. марта, која означава пролеће, и друга 23. септембра, која најављује почетак јесени на северној Земљиној полулопти. Датум равнодневица може да буде померен за један дан, што зависи од године.   
   Солстицијум је тренутак у години када Сунце достиже највећу угаону удаљеност у односу на екватор. Тада је дан најдужи или најкраћи.  Летњи солстицијум пада око 21. јуна и дан је тада на северној полулопти најдужи у години, а најкраћи у години је око 21. децембра, када је је зимски солстицијум.

ГЛАСНО УПОЗОРЕЊЕ
ЗГЛОБОВА


Можете ли да ми објасните због чега зглобови крцкају с времена на време?

ЗОРИЦА
Шид


Свако понекад чује и осети необично крцкање и пуцкетање које осећамо у зглобовима на телу. Некад су то колена, некад рамена и кукови, шаке, а некад и вилица. Ипак, стручњаци кажу да није у питању ништа опасно. Приликом притиска на зглобове потискује се течност која се налази у њима као и гасови тада излазе из ње. То је оно што се чује као крцкање. Али, ако оно постане често, свакодневно, представља упозорење зглобова и треба посетити лекара специјалисту, физијатра или ортопеда.
    Ево како се објашњава то упозоравајуће крцкање.
    Пуцкетање у раменима углавном се јављају после тридесете године и знак је нестабилности и опуштености тетива и везивног ткива. Оно може да буде и последица ранијих повреда, па се крцкање чује баш на тим местима. И лакат често пуцкета. Ако то чини док га човек помера и притом изазива бол или „заблокира”, постоји могућност да унутар зглоба „лута” комадић кости или хрскавице величине од зрна песка.  Ако је пуцкетање лакта праћено трнцима, то може да указује на укљештење живца, па је, да не би дошло до оштећења, посета лекару неопходна.
    Пуцкетање скочног зглоба најчешће настаје као последица старих повреда, попут ишчашења или уганућа. Ослабљене тетиве не могу да држе зглоб више толико снажно и он при сваком несигурном кораку искочи из лежишта. Нажалост, ако је звук гласан и још га прати снажан бол на спољашњој страни пете, то може да значи да је реч о некој озбиљнијој повреди, рецимо пуцању тетива. Колена пуцкетају кад човек чучне зато што се спуштањем оптерећују тежином која је седам пута већа од укупне телесне тежине човека. Тачније, крцкање и пуцкетање у коленима знак су да наше ткиво протестује. Најбољи начин за очување колена јесу вежбе и јачање мишића који држе колено.
    Можда звучи необично, али неки људи осећају крцкање зглобова и у вилици. Узрок томе је хрскавица између кости и вилице која због притиска искаче и враћа се у лежиште. Верује се да је проузрокује стрес и нервна напетост.

ШТА (НЕ) ВИДЕ 
СВЕТЛЕ
ОЧИ?


Да ли је тачно да људи који имају светлије очи, плаве или зелене, опажају више боја од људи са смеђим, односно тамним очима?

АНЧИ

Није истина – тврди спeцијалиста офталмолог Тања Мрђа, чести сарадник нашег листа. За вид су одговорни фото-рецептори, чепићи и штапићи који се налазе у мрежњачи, унутар овојница ока. А боја дужице нема везе с опажањем боја. Додуше, смеђооки можда понекад завиде светлоокима, будући да боја њихових очију привлачи већу пажњу људи, те мисле да су светле очи уједно и моћније. Нису.


ПЕТРОВ  СТРАХ


Пријатељица ми је причала да је славни руски композитор Петар Чајковски био хипохондар и да је патио од необичних страхова. Да ли је то тачно?

АЛЕКСАНДАР ПОПОВИЋ
Вождовац


Тачно је. Петар Иљич Чајковски (1840–1893) још као сасвим мали показивао је велику осетљивост и приврженост родитељима. Лако би заплакао и стално је стављао родитељима до знања колико их воли.   Страх од свега и свачега појачан је када је од колере умрла његова мајка. Имао је тада само четрнаест година. Од тада почиње да страхује за здравље. Највећи страх, који је тешко успевао да превазиђе, био је да ће му за време дириговања, отпасти глава! Да би спречио да се то догоди, једном руком је увек придржавао главу!
    Када је 1885. године замољен да диригује извођењем опере „Царичине ципелице”, Петар Иљич био је врло узнемирен, пошто се најчешће ужасавао јавних наступања. Једноставно, његова осетљива природа то није могла да поднесе.
    „Ја да диригујем? Ја?” – вајкао се. „Па мени ће глава отпасти! Једва ми се држала и пре двадесет година када сам покушао да диригујем и од тога ништа није испало. Све време сам је подупирао левом руком да би се држала, а она се непрекидно нагињала у страну. А десном руком сам махао, махао као луд, толико сам се намахао, да ми је рука утрнула. И сад, ја да диригујем! И још тако љупком опером, с тако симпатичним сижеом. Хвала лепо”.
    Петар Иљич Чајковски умро је као и његова мајка, од колере, када је имао 53 године.

ПРСТЕ
ДА ПОЛИЖЕШ


Хитно ми је потребан добар и необичан рецепт неке посне паштете или намаза. Верујем, „Забавниче”, да ћеш ти да ми прискочиш у помоћ и одабереш рецепт за неки пикантан намаз.

МИТРА
Краљево


Ево једног мало знаног рецепта монахиње Атанасије Рашић из манастира Рукумија, недалеко од Пожаревца, за изузетно укусан намаз, односно паштету која се припрема од ораха и кромпира.
Потребно је: 200 грама кромпир-пиреа, 200 грама млевених ораха, један чен белог лука, зачин од поврћа, со, бибер, кашичица сенфа, децилитар маслиновог уља и мало вреле воде.
    Измешати топао кромпир-пире и млевене орахе, ако је потребно уз мало вреле воде, да би се добила густа каша. У њу додати, млевени бибер, ситно сецкани бели лук, маслиново уље и сенф и све добро измешати. У ову паштету монахиња Атанасија понекад дода и барено, пасирано поврће попут шаргарепе, грашка, али и орахе замени печеним лешником, сунцокретом, бадемом и намазу потпуно промени укус.

                        

    Паштета се служи
топла или хладна,
са црним или препеченим хлебом,
уз, рецимо, прелив од кечапа,
насецканим маслинкама
или препрженим семенкама сусама
које се прстохватом
поспу по
намазаном хлебу.