Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
ДИСКО МАГЛА

Да ли знаш како се прави магла
у дискотекама и клубовима?

Радознале УНА и АНА
Нови Сад
Користе се углавном два начина. Постоје димне машине које загревају неку течност која испарава и испушта пару у околину. Слично као кад се на угрејану ринглу стави тигањ с уљем и заборави, кухиња се убрзо испуни димом. Димне машине најчешће користе уља глицерина или гликола помешаног с водом. Често се магла прави и уз помоћ сувог леда, односно чврстог угљен-диоксида. Кад се убаци комад сувог леда у топлу воду, ствара се изузетно густа магла која „пада” на дно собе.   Оваква магла састављена је од угљен-диоксида и воде, а пада на дно зато што молекули ова два гаса имају већу масу од молекула кисеоника и азота из ваздуха па их Земљина гравитација више привлачи.

ДАНИ ЗАУВЕК ИЗБРИСАНИ

Молим вас да ми одговорите
шта се догодило приликом преласка
са јулијанског
на грегоријански
календар?

ПЕТАР
Бегаљица
                    
На основу достигнућа александријског астронома Созигена, Јулије Цезар је 46. године пре нове ере извео реформу календара који је по њему назван јулијански. Римски папа Гргур XIII je, на предлог комисије астронома, 1582. године издао декрет којим је увео нову реформу календара, по њему названог грегоријански. Пошто се од увођења јулијанског до увођења грегоријанског календара појавила разлика од 11 дана, папа Гргур XIII наредио је да се они избришу као да никад нису постојали.  Тако је после 4. октобра освануо 15. октобар 1582. године.


САРАЂУЈМО                   

У питању је опклада између мужа и жене. Да ли у српском језику постоји реч „сарадљив”, као израз за некога с ким је пријатно сарађивати?

Xeasar
Нови Сад


Да бисмо решили опкладу између мужа и жене, насталу око речи сарадљив, погледали смо у „Речник српскохрватскога књижевног језика”, књига пета, новосадске издавачке куће „Матица српска”.
Ту смо, азбучним редом, нашли именицу мушког рода сарадник и именицу женског рода сарадница и објашњење да је то онај или она који с киме сарађује, придев сараднички, па појам сарадништво, сарадња, као заједнички рад, а потом и глагол сарађивање и сарађивати, што значи радити с неким на истом послу.
   Дакле, реч, односно придев сарадљив не постоји. Уместо тога много је лепше и правилније рећи, баш како сте и сами утврдили, неко с ким је пријатно сарађивати.

ЛЕГЕНДА О ПОЛУ


Можеш ли ми нешто речи о реченици „Пол је мртав”... односно о томе да је Пол Макартни наводно мртав и да већ годинама ми гледамо његовог двојника.

ДАНИЦА
Београд


Урбана легенда о наводној смрти Пола Макартнија (понекад се наводи само као PID, скраћеница од Paul Is Dead!) једна је од најстаријих теорија завере које су се појавиле у вези са рокенролом и у „Забавнику” смо о томе више пута писали.
Ова урбана легенда почела је да кружи још од 1969. године. Шта се у њој тврди? Да је чувени басиста „Битлса” погинуо још 1966. године, после саобраћајне несреће и да га је заменио двојник. Легенду која званично никада није потврђена (а од легенде се уосталом и не очекује да буде истинита!) наводно потврђују бројне „шифроване поруке” скривене у самом опусу већ легендарних „Битлса”.   Дакле, легенда приповеда како је у ноћи 9. новембра 1966. године Пол изашао бесан из сале где је са „Битлсима” имао пробу. Ушао је у свој „астон мартин дб5” и доживео судбоносни удес. Према другој верзији легенде, несрећа се догодила још 1965. године када је пијан изашао са једне забаве и кренуо кући аутомобилом... Убрзо је наишао на аутостоперку kоја му је објаснила да бежи од куће јер је трудна. Убрзо је схватила да је возач кога је зауставила Пол – главом и брадом. Толико је била одушевљена да је вриснула, па је Пол ударио у дрво. Или камион, свеједно. А онда су „Битлси” одлучили да заташкају вест.   Изабрали су Вилијам Стјуарта Кембела да замени несрећног Пола. Он је, иначе, глумац, шкотског порекла. Други пак тврде да је Пола заменио извесни Вилијам Шепард, канадски полицајац.   Легенда је по свој прилици настала после 26. децембра 1865. године када је Пол заиста пао с мотора и поломио зуб. Или је пао нешто касније, у новембру 1966. године? Било како било, вест да је Пол заправо мртав ширила се усменим путем, углавном преко радио-станица које су на тај начин освајале многобројне слушаоце. Ова прича која – истини за вољу – личи на причу страве и ужаса, поткрепљена је „доказима”: Пол је једини који на фотографији са омота албума „Help”, нема шешир. Дакле, он није један од њих! Уосталом, у чувеној песми „Yesterday”, каже се: „I’m not half the man I used to be, there’s shadow hanging over me”... („Нисам ни пола човек што сам био, сенка виси изнад мене...”. Уколико се песма „Help“ слуша уназад чуће се речи: „Now we need a number...” (Сада нам треба члан). И тако даље, и тако даље... Они који се држе теорије да је Пол заправо лажни Пол, тврде да је главни доказ насловна страна албума „Abbey Road” (1969) где је Пол једини бос. „Битлси” прелазе улицу, а то неки виде као поворку на сахрани. Осим што је бос, Пол има и затворене очи. И цигарету у левој руци... А сви знамо да је левак! На овом примеру, јасно може да се види моћ теорије завере.