Pisali ste


ПЛАНИНА
Напишите нешто о граду Тегусигалпа.
ДАДА
МРАМОРАК



У самом граду има много брда. У средини је брдо Пикако на којем су изграђене резиденцијалне установе, док су предграђа делови у којима станују сиромашнији грађани. Већи део Хондураса има тропску климу, али Тегусигалпа због јединственог географског положаја у вишим пределима има нешто хладнију и пријатнију климу. Град су основали шпански досељеници 1578. године, на богатом налазишту руде сребра, па је тако и добио име Тегусигалпа, што на језику Маја значи „Сребрна планина”. У Тегусигалпи се налазе бројни институти, национални музеј, развијена је текстилна, прехрамбена и дрвна индустрија као и саобраћајна чворишта.

Моје питање је следеће: како да један новинар-аматер објави новински чланак или причу у неком часопису? Како да ради као новинар, уколико за то није школован? Да ли постоји неки посебни часопис који објављује радове новинара-аматера? У нади да ћеш одговорити на моје питање, поздравља те твој поштовалац и читалац
НЕМАЊА А. ПОПОВИЋ
Владимирци

Тачно је, постоје школе, односно факултети (приватни и државни) на којима се изучава новинарство (политичке науке, књижевност). Међутим, за новинара је свакако најважније да буде високо образована особа, да познаје свој, али и стране језике. Наравно и да има списатељског дара. Јасно ти је да ове драгоцене особине многи данашњи новинари не поседују. Стога би могло да се каже да многи часописи објављују чланке новинара који то заправо нису. Без обзира на школу. Требало би можда још додати да би сваки прави новинар требало да буде и марљив читач. Читање дела великана књижевности, утиче и на новинарско надахнуће. Многи су новинари били славни писци и обратно. Зато би наш савет могао да буде да читаш дела писаца новинара као што су били Едгар Алан По, Емброуз Бирс, Ернест Хемингвеј, Дино Буцати...


Понекад и чланци запослених, школованих новинара никада не угледају светло дана, али они свеједно настављају да пишу даље! Као и они које ти називаш аматерима.

Можете ли нешто да напишете о таписерији?
МИЛЕНА
ВАЉЕВО

У ликовној уметности она представља посебну врсту украсног, уметничког ткања, ручно израђену тканину велике површине са сликама или шарама која се поставља на зид.
Верује се да је таписерија као уметничка творевина присутна још од старог века. На европском континенту међу најстаријим су дела сачувана у Великој Британији и Немачкој и потичу из 11. и 12. века. У време готике и ренесансе таписерије су познате у Француској, а током 16. века њима су широм Париза украшавани зидови палата и галерија. На њима су опонашане слике Гоје или Рафаела. У 19. веку губи на значају да би у данашње време била коришћена за наменско украшавање простора.
Познаваоци уметности кажу да је таписерија веома сложена грана примењене и ликовне уметности и у себи обједињује много других дисциплина. Тако је таписериста свестрани уметник – сликар, дизајнер, архитекта, вајар, цртач, илустратор сценограф, али и познавалац технолошких поступака при ткању.
Таписерија се углавном израђује од вуне, односно нити вуне провлаче се кроз потку и тако обликују шару, потом се провучене нити притискају посебним „чешљем” да би настали густи, једнолични,

ГУШТЕР
КОЈИ НИЈЕ СЛЕП
Можете ли да напишете нешто о слепићу и о томе како га у природи разликовати од змија?
ПЕТАР ДИМИЋ
ПАНЧЕВО

Одрастао примерак слепића дугачак је око 30-50 cm, од чега на реп отпада више од половине дужине тела. Када је нападнут може да одбаци реп, што змије нису у стању, али му зато тај део дела поново не израсте као код правих гуштера. Горња страна слепићевог тела је оловносива или сивомрка, а са стране има по једну тамну пругу.

Сунча се током пролећа, лета и јесени, а остатак године проводи укопан у меком земљишту испод клада и камења. Храни се после заласка сунца или кише, када лови кишне глисте, пужеве голаће, скакавце а понекад напада и младе змије.
Слепићи су живородне животиње: крајем августа и почетком септембра женка снесе 6–25 јаја, са танком опном, из којих одмах измиле младунци. Они су распрострањени у Европи, Југозападној Азији и Северној Африци, а има их и у Србији. У јадранском приморју Балкана живи блавор, још већа врста безногог гуштера.

КОБАСИЦЕ
ОД ЧАЈА?
Пре месец дана јели смо чајну кобасицу, а онда је мој млађи брат одједном питао: „Зашто се чајне кобасице зову чајне?” Нико није знао да одговори на његово питање, па зато тебе питам у име целе породице – како су чајне кобасице добиле име?
ОЛГА ЈОВАНОВИЋ
olga.jovanovic@...


Али се зна да су мајстори кулинарства смешали једно и друго месo и неколико врста зачина, добро га измешали и сјединили, а потом том смесом напунили опрана црева и ставили кобасице да се диме. Тако су стајале више од месец дана да се природно осуше и „сазру” на неком заштићеном а ветровитом месту, односно промаји.
Осушену кобасицу, која је мирисала на дим буковог дрвета, Пољаци су секли на танке листиће и служили је уз сир и свеж хлеб. Уживали су у укусним залогајима, који су им посебно пријали кад су их заливали гутљајима врућег чаја. Тако је и кобасица, због обичаја сервирања нарезака или сендвича припремљених од те кобасице у исто време када се пио и чај, и добила име „чајна”.

Зашто ми се заврти у глави кад се вртим у круг?
БРАНА. П
ЛЕСКОВАЦ

Међутим, оног тренутка кад се зауставимо, ендолимфни флуид, под дејством инерције, још неко време наставља да се окреће. Иако стојимо, мозак „мисли” да се и даље вртимо због чега осећамо благу вртоглавицу.
