Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steУКУС ВОДЕ

Непрекидно се препирем с родитељима тврдећи им да је вода у купатилу хладнија од оне у кухињи, а они кажу да та моја тврдња нема смисла. Молим те, реци ми ко је у праву.

ДРАГИЦА ИЛИЋ
Нови Београд


Истраживања показују да, без обзира на то што је вода у купатилу и кухињи истог квалитета, свеједно постоји разлика у укусу. Разлог? У већини кућа кухиње се налазе најдаље од извора воде. Како би се смањили трошкови, већина мерача протока воде поставља се најближе купатилу, јер у овој просторији и око ње има највише цеви. У поређењу с купатилом, кухиње имају знатно мање цеви, самим тим даље су од мерача протока. Услед грејања разних околних кућних уређаја, температура воде која дуже стоји у цевима повећава се, због тога је и вода која истиче из кухињске славине топлија од оне у купатилу.

ПАЗИ, РИБА!

Да ли заиста риба смрди од главе, као што се каже у пренесеном значењу?

ТАЊА
Сремска Митровица


У нашем народу постоји изрека „Риба смрди од главе” или, проширена, „Риба смрди од главе, а чисти се од репа”. Као и све мудролије, и ова има оправдано, биолошко утемељење. Наиме, уловљена риба не може дуго да се одржи. Почиње да се квари, а то се закључи веома лако јер из дела главе почиње да се шири задах. Ништа чудно јер на њој има довољно отвора кроз које могу да продру разни микроорганизми и изазову труљење. Шкрге су прве на удару, пошто их тек овлаш прекривају шкржни поклопци. Ту су затим и очи, па уста рибе.
   А од чега потиче непријатан мирис? Рибље ткиво садржи аминоксиде и витамине који се, када наступи смрт, мењају и уз помоћ бактерија долази до хемијских промена унутар ткива, односно до распадања. Бактерије које то проузрокују прати, за људски нос, веома непријатан мирис. Тело рибе много дуже остаје свеже и без икаквих знакова кварења захваљујући кожи која је савршена, непробојна заштита меса и унутрашњих органа. Када се риби одстрани глава, тело има уобичајен мирис.
   У пренесеном значењу обе изреке указују на то да је за стање у некој заједници, установи, предузећу, фабрици, општини или држави увек одговорно руководство. Али, догађа се да, баш као што се риба чисти од репа, често страдају прво они на самом дну лествице, а онда редом, ка „глави”, остали.

БОКСЕРИ БЕЗ БРАДЕ

Пратим све спортове, па сам уочио да боксери никада не носе браду. Да ли за то постоји одређени разлог?

ЋЕРА
Рисан


За то постоји одређени разлог. Међународни олимпијски комитет забрањује ношење брада боксерима, као и појединачне националне федерације. Дакле, у већини правилника стоји да боксер не сме да носи браду или бркове, осим у случају да судија то изузетно дозволи.
    Одакле ова забрана? Настала је из једноставног разлога што би брада, односно бркови могли да нанесу повреду супарнику, а прикрију повреду онога ко је носи. Посебно када се боре тело уз тело. Управо због овога, у јануару 2010. године, на такмичењу у Болтону (Велика Британија) двадесетпетогодишњем Мохамеду Пателу, Енглезу исламске вероисповести, било је забрањено да наступи на такмичењу.     Пошто је овај догађај изазвао бурне расправе, дато је и лекарско образложење у коме је истакнуто да би „вишак” оштрих длака на лицу Патела могао да огребе противничког играча, а осим тога и да онемогући судијама да виде да ли је он сам добио повреде по лицу, посебно на вилици и уснама.
    Ове године боксери из Индије – иначе Сики – послали су Олимпијском комитету посебан захтев молећи да још једном размотре одлуку о томе да је такмичење дозвољено само обријаним боксерима. Међутим, Комитет је остао неумољив.

  НИКО
  КАО ФЕЛПС


  Молим вас да ми укратко опишете 
  како је амерички пливач Мајкл Фелпс
  постао најуспешнији учесник у
  историји летњих олимпијских игара?

  НИКОЛА
  Ђуринци

Изванредни Мајкл Фелпс на Олимпијске игре у Лондону стигао је овенчан славом најуспешнијег такмичара у Пекингу. Овај Американац је, подсетимо, пре четири године освојио златне медаље у свих осам пливачких дисциплина. Тако је срушио рекорд свог сународника Марка Шпица који је 1972. године у Минхену изборио једно „злато” мање. Истовремено, са шест победа, забележених на Играма у Атини 2004 , Фелпс је пре четири године постао власник и највећег броја златних медаља – укупно 14.  
   Најзад, на управо завршеним Играма у Лондону, с нове четири златне и две сребрне медаље, успео је да обори и 48 година стар рекорд украјинске гимнастичарке Ларисе Латињине у укупном броју освојених олимпијских медаља. Подсетимо, Латињина је на играма у Мелбурну 1956, Риму 1960. и Токију 1964. освојила укупно 18 медаља (9 златних, 5 сребрних и 4 бронзане медаље), док је Фелпсов рекорд 22 медаље (18 златних, 2 сребрне и 2 бронзане).

ПРОТИВ
ПОДМИТЉИВИХ
ПОЛИТИЧАРА


Ваш сам редовни читалац па вас молим да ми напишете нешто о римском цару Јулију Цезару.

ПЕЂА
из Вишеграда


Гај Јулије Цезар, најславнији римски војсковођа, познати беседник, политичар и писац, рођен је у Риму 101. или, како се наводи у другим изворима, 100. године пре наше ере, а погинуо у атентату 44. године пре наше ере. Потицао је из угледне патрицијске породице Јулијеваца који су, по легенди, водили порекло од славног тројанског јунака Енеја. Цезар је био високог раста, мршав, светле и нежне коже, изузетно је бринуо о чистоћи, чак је, кажу, уклањао маље с целог тела. Био је изузетно образован и говорио неколико језика. Као млад адвокат борио се против мита, посебно међу подмитљивим политичарима. Иако је имао четири званичне жене, приписује му се и мноштво љубавница, између осталог и веза с египатском владарком Клеопатром, с којом је добио сина Цезариона. Међутим, пошто није имао званичног наследника, тестаментом је одредио да га наследи рођак Октавије, који ће касније постати римски цар Октавијан Август.
    После успешних војничких похода у Африци, Шпанији, Јулије Цезар вратио се у Рим и постао апсолутни владар Римског царства. Прогласио је општу амнестију, извршио реформу судства, увео нови, такозвани јулијански календар 45. године пре наше ере. Кад је именован за доживотног диктатора, почеле су да се шире сумње о Цезаровој намери да укине Републику и успостави монархију. То је изазвало бес сенатора и довело до организоване завере. Одлучено је да се атентат на Цезара изврши у време мартовских ида, на дан изгласавања новог Сената. Међу атентаторима био је и Цезаров усвојени син. Тад је Јулије Цезар изговорио чувену реченицу, једну од многих пословица које се и данас цитирају: „Зар и ти, сине Бруте?”
    Од његовог имена Цезар настала је владарска титула: код Римљана „caesar”, Италијана „cesare”, Немаца „Кaiser”, а код нас „цар”. Месец „quintilis”, који је раније био пети, а касније седми у календару, назван је његовим именом „iulius” (јул).

ЗЛОКОБНИ ККК

Да ли би могао да ми кажеш како је организација Кју-клукс-клан добила име?

МИЛОВАН
Пожаревац


Данас неколико организација, окупљених под именом Кју-клукс-клан (ККК), ослањајући се на идеју надмоћи беле расе, прокламују расизам, антисемитизам, хомофобију. ККК је основан 1865. године у Пуласки, варошици у америчкој држави Тенеси. Све је почело наизглед безазлено, кад су, по окончању Америчког грађанског рата, шесторица младића, ветерана војске Конфедерације, одлучили да оснују клуб за „убијање времена”. Размишљајући како да га назову, наишли су на грчку реч „куклос” која се односи на „круг братства”. Пошто им та реч није звучала довољно уверљиво, а ни сувише енглески, створили су већ познату сложеницу. Назив Кју-клукс-клан задовољио им је жељу да име клуба звучи што тајанственије и неразумљивије.

                      
                                  Два члана Кју-клукс-клана снимљена седамдесетих година 19. века

   Други извори тврде да је име настало као врста ономатопеје којом се подражава звук репетирања и пуцања из ватреног оружја. Има и оних који кажу да се име ККК заснива на мексичкој легенди о Кукулкану, богу светлости, који се борио с вампирским богом таме. Неки стручњаци тврде да су шесторица младића једноставно изабрала што бесмисленије име које, већ и кад се изговори, улива страх у кости. 
   Нажалост, иако није сигурно порекло имена ККК, нешто друго јесте: ова организација и даље успева да терорише све оне који се по боји коже, верским уверењима или било којој другој „неприхватљивој” особини разликују од њихових начела.

ПЕРИ, (НЕ)ДЕРИ

Молила бих те да ми објасниш зашто се новчанице, за разлику од обичне хартије, очувају у џепу неког дела одеће и после прања у веш-машини?

ЛИДИЈА РАДОВИЋ
Тиват


Обична хартија, листови из књига, свезака, „Политикиног Забавника”, прави се од целулозе, односно дугачких угљеничних полимерних молекула добијених од дрвећа: фине целулозне нити полажу се у листове да би се добила хартија. Новчанице се праве од тканина биљног или животињског порекла. Наиме, памучна, вунена или платнена (ланена) тканина обрађује се да би се од ње добила дугачка влакна. Вунена влакна у највећој мери састоје се од кератина, док се памучна и платнена облажу слојем органских боја да не би могла да се растварају у води. Хартија добијена од оваквих влакана често се назива крпљеном или платненом.   Полимерне везе у крпљеној хартији знатно су јаче од веза између угљеничних атома у целулози обичне хартије (која садржи и лигнин, састојак због кога је „отпорност” хартије додатно смањена). Закључак?  На хартију добијену од крпа не делује вода, док се обичан папир одлично раствара у води и зато се лако цепа, чак и кад се само мало накваси.