Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

pisali ste


ВРАТИТЕ НАМ УКРАДЕНЕ ДАНЕ!
Недавно сам у „Забавнику” прочитао текст у којем се објашњава ког дана је тачно била Косовска битка. Мене занима да ли су људи, кад је грегоријански заменио јулијански календар, протестовали што су „изгубили” десет и више дана?
ПАВЛЕ
Ивањица


Кад је Папа Гргур XIII 1582. године објавио реформу календара и декретом заменио јулијански, који је био у употреби откако га је 45. године пре наше ере увео Јулије Цезар, после четвртка, 4. октобра, уследио је петак, 5. октобар. Исправљена је грешка од десет дана, који су се у међувремену „накупили”, како смо писали у броју 3154 (20. 7. 2012).
Иако се говори да је крађа времена изазивала немире у народу, у свакој држави у којој се мењао календар, не постоје докази који би то потврдили. Грегоријански календар, на пример, међу првима је прихватила Аустрија 1584. и Угарска 1589. године. Протестантска Енглеска одолевала је промени наредних сто седамдесет година. А Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца? У нашим крајевима грегоријански календар званично је прихваћен 1919. године, после 19. јануара уследио је 31. јануар. Извори не наводе да су људи на било који начин исказали незадовољство, напротив. Вероватно су многи били срећни јер је то значило да ће зима бити нешто краћа .


ТАЊИР ШАРЕНИХ ЗАЛОГАЈЧИЋА
Потребна ми је твоја помоћ. Посаветуј ме како да направим укусне и занимљиве, а притом једноставне сендвичиће за друштво које не једе месо.
САЊА
Лајковац


Предлажемо неколико врста сендвича који не садрже месо и месне прерађевине, а припремају се брзо и веома су укусни. Исечени на ситније комаде, залогајчиће, изгледају као лепи шарени тањир.
Ево рецепата.
Арлекински сендвичи припремају се од црног и белог хлеба, а тост исечен на танке кришке. Свака кришка намаже се паштетом од рибе, лососа или туњевине, а потом се слажу тако да два слоја буду бела и два црна. Наслагане кришке исеку се оштрим ножем на мале равностране четвороуглове.
Мађарски сендвичи праве се од танко исечених кришки хлеба или земички које се поделе на четвртине и намажу мешавином сира и милерама, у истом омеру. Сираста смеса добро се осоли. Свако парче се допола поспе ситно сеченом свежом паприком, слатком или љутом, а друга половина украси се колутовима мањих главица црвеног лука који је претходно један сат одстојао у хладној води, да изгуби љутину.
За припрему швајцарских сендвича такође је потребно тост хлеб поделити на четвртине и свако парченце намазати бутером. Половину треба допола прекрити неким наренданим тврдим сиром, а другу половину прекрити комадићима горгонзоле. „Преграду” између ове две половине треба означити уском трачицом од неке усољене или димљене рибе.
Сендвичи с ајваром за основу траже благо науљену четвртину танко исеченог хлеба или земичке на коју се допола наноси богат слој ајвара, а на другу страну иста количина добро уситњене рибе из конзерве, сардине или парчићи туњевине. „Дуплу линију раздвајања” треба направити од наренданих куваних јаја, одвојено од беланаца па потом од жуманаца .