Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

pisali ste


ХОДАЧ ПО ДНУ МОРА
Волео бих да знам која врста рибе се сматра најугроженијом.
РЕЉА
Београд


На листи најугроженијих врста рибе на самом врху налази се пегава грдобина. Тело јој је у облику крушке а пераја подсећају на руке. Захваљујући њима ова риба „хода” по морском дну. Тело јој је светле, готово беж боје, прекривено жуто-смеђим тачкицама. Шаре сваке рибе ове врсте су јединствене, баш као и отисак прста код људи. Све до осамдесетих година прошлог века грдобина је била веома распрострањена у водама око Тасманије. После 2000. године природњаци су забележили само три преостала јата ових риба. Пегава грдобина стављена је под заштиту.
Верује се да је, уз изловљавање, један од узрочника њеног нестанка и најезда морских звезда у северном делу Тихог океана које се хране јајима ове рибе .


С ПЕНОМ ИЛИ БЕЗ?
Можеш ли да ми објасниш зашто пена на топлом пиву брже спласне него на хладном?
Твој
ВЕРНИ ЧИТАЛАЦ
из Врања


Пиву пенушавост даје угљен-диоксид, а растворљивост овог гаса блиско је повезана с температуром растварача, односно воде у пиву. Као што пастрмке и лососи више воле планинске потоке и реке, јер је у хладнијој води растворено више кисеоника, исто тако се више угљен-диоксида (као и свих других једињења која су у облику гаса на собној температури) може растворити у хладнијем него топлом пиву. Повећавањем температуре пива повећавају се топлотна кретања у овом напитку, а последица је брже издвајање растворених гасова те вишак угљен-диоксида, у облику мехурића, одлази у атмосферу .


ДЕЧЈА ПОСЛА
Живим у предграђу Београда и имам двориште. У овим летњим месецима највише волим кад ми дођу другари и онда се прскамо водом. Занима ме зашто, кад ставим прст на отвор црева, излази јачи млаз.
МАРКО ПАНТИЋ
Београд


Кад одређена количина воде из славине доспе у црево, иста та количина мора или да се задржи у цреву или да истекне кроз излазни отвор. Пошто се баштенска црева праве од доста круте пластике која не може да се шири, вода се не задржава у цреву него из њега излази. Кад се стави прст на врх црева, смањује се величина простора кроз који вода истиче. Међутим, пошто вода, без обзира на то што јој је блокиран отвор, ипак мора да нађе пут и ослободи се из црева, услед веће брзине честица воде брже истиче, у јачем млазу .