Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steНАЈВЕЋА РОК ГРУПА НА СВЕТУ

Драги „Забавниче”, велики сам љубитељ страних рок група, посебно великана The Rolling Stones? Да ли бисте могли да напишете нешто о тој групи и њиховом фронтмену Мику Џегеру?

Унапред захвална
Александра  Дмитровић


Написати „нешто” о групи The Rolling Stones, највећој рокенрол групи на свету која траје већ пуних пола века, и њеном предводнику сер Мику Џегеру, заиста није нимало лако, јер изискује много података о „камењу које се котрља” или „луталицама” и „онима које не држи место”, а и много више простора него што га омогућавају странице рубрике „Ја волим ПТТ”.
Поред свакојаких података који су испунили интернет адресу www.rollingstones.com ту су и бројне књиге међу којима је за препоруку она под насловом „The Rolling Stones: Уметност побуне” нашег познатог рок новинара, критичара и писца Ивана Ивачковића који, после првог издања 2007. године, када су The Rolling Stones гостовали у Београду, о групи објављује и допуњено издање.
    Зато ће ово бити тек кратко упутство где и како може да се „испрати” каријера британских музичара који су на сцени од 12. јула 1962. године, када су први пут званично наступили у престижном клубу „Марки” у Лондону.

             

    Оснивачи групе били су Брајан Џонс (гитара и усна хармоника), Јан Стјуарт (клавијатуре), Мик Џегер (вокал), Кит Ричардс (гитара), а почетни састав употпунили су Бил Вајмен (бас) и Чарли Вотс (бубњеви). Име групе одабрали су заједнички, према блуз песми коју је 1948. године снимио Мади Вотерс, тада познати амерички блуз певач. После промена, које су неминовно пратиле групу, данашњу поставку Стонса чине Мик Џегер, Кит усрдно, Чарли Вотс и Рон Вуд. Као и друге британске рок групе тог времена настали су под утицајем америчког ритма и блуза и раног рокенрола, али су до сада опробали у разним музичким жанровима.
    Током каријере, коју су пратиле бројне турнеје али и буран живот и испади чланова групе, The Rolling Stones су снимили више од двадесет студијских албума, међу којима треба издвојити „Out of Our Heads” из 1965. године с нумером „I can’t get no satisfaction” за коју многи и данас тврде да је најбоље остварење групе, девет живих попут „Live Licks” (2004) и „Shine a Light” (2008), осам компилацијских албума. Први сингл била је обрада песме „Comme On” Чака Берија, а други „I Wanna Be Your Man” дело је двојице супарника, Ленона и Мекартнија из групе The Beatles.
    Када је реч о Мику Џегеру, сер Мајклу Филипу Џегеру, како му је право име, богато музичко и животно искуство овог уметника не може да се опише у неколико реченица. На званичној интернет презентацији могу да се нађу бројни детаљи о њему од датума рођења 26. јула 1949. године, преко времена испуњеног пороцима као и кратког разлаза због могућег банкротства групе, па све до његове нове улоге коју је нашао у високим друштвеним круговима. Али оно што је обележило Мика Џегера, певача, вођу и оснивача The Rolling Stones свакако је јединствен наступ. Незаустављив и неухватљив, он трчи по сцени док из његових огромних уста, која су обележје групе, и даље излази кристално јасан и снажан глас, иако ових дана пуни шездесет три.

КРИВИ СЕ
БИГ БЕН?


Волела бих да ми кажеш да ли је истина да се Биг Бен, једно од најистакнутијих обележја Лондона, заиста криви и да ће убрзо бити под углом као Kриви торањ у Пизи?

МИЛУТИН Г.
Панчево

    

Недавно су британски стручњаци објавили да се Биг Бен мало искривио. Радови на изградњи ове куле са звоном и сатом, која се налази на северном крају Вестминстерске палате, окончани су 1858. године. Биг Бен је једно од главних обележја Лондона, али и читавог Уједињеног Краљевства. Међутим, иако се ова кула висока 96,3 метра заиста накривила, нагиб је незнатан: 0,26 степени. Стручњаци даље наглашавају да би требало да прође десет хиљада година да би се Биг Бен искривио колико и чувена кула у Пизи која је нагнута под углом од 3,99 степени. Наравно, све ће се учинити да се заустави кривљење Великог Бена.

РОЂЕНИ ГЛУМАЦ

Твоја сам верна читатељка већ десет година. Молила бих те да ми напишеш нешто о мом омиљеном глумцу Џошуи Хачерсону који, између осталог, глуми у хит филму „Игре глади”.

ЈУЛИЈАНА
jana@lovor.net


Од четврте године Џошуа Рајан Хачерсон знао је да ће се бавити глумом. Рођен 12. октобра 1992. године у Јуниону, америчка држава Кентаки, са породицом се почетком новог миленијума преселио у Лос Анђелес да би, како су говорили његови родитељи, био надомак Холивуда и имао прилику да оствари дечачки сан. Веома рано добија епизодне улоге на филму и телевизији. Обрт у његовој каријери догодио се 2010. године улогом у веома хваљеном филму Деца су добро” (The Kids Are All Right), који је ушао и у номинацију за Оскара.
   После тог остварења стекао је велики углед у филмским круговима, а има и све више обожавалаца широм планете. Следи филм Игре глади” који је само потврдио nadarenost овог младог глумца. Иначе, Џошуа је висок сто седамдесет центиметара, има млађег брата Конора, два пса по имену Дизел и Никсон. Oд миља га сви зову Хач. Кад није испред камере, воли да игра кошарку и да се надмеће у триатлону.

ОПАСНИ ПОЉУПЦИ


Имам тринаест година и знатан део времена проводим размишљајући о пољупцима. Међутим, чула сам да они могу бити врло опасни, посебно за оне који пате од алергија. Да ли је то тачно?

РАНЂА
Нови Београд


Зависи који пољупци! Има их разних. На пример, пољубац у образ не би требало да буде опасан по здравље, осим ако особа која те љуби нема вирус кијавице или грипа... Премда, уколико тако размишљаш о љубљењу, као о неком смртоносном и опасном догађају, то онда значи да те је обузео страх, а не љубав. У том случају, ишчекивање пољупца је као да се спремаш да те угризе тигар.
     

    Али, шала на страну, ево одговора на твоје питање. Дакле, тачно је, пољупци могу да изазову одређену врсту алергијске реакције код оних људи који пате од алергије на храну. Недавно је на Медицинском факултету у Калифорнију (САД) утврђено да је од 379 пацијената који су се обратили за помоћ због тешког облика алергије код њих двадесеторо узрок био пољубац у уста. Наиме, реч је о особама које пате од алергије на коштуњаво или сушено воће, па и махунарке. Они су били „заражени” док су се љубили са особом која је непосредно пре тог догађаја јела, на пример, кикирики. Од поменутих двадесеторо алергичних, једни су имали осип по кожи, другима су отекле усне или очни капци... Неколико их је тешко и дисало.
    Међутим, увек постоји и друга страна. Јапански имунолог Аиме Кимата из болнице у Осаки, замолио је своје пацијенте који иначе пате од поленске алергије, (те због тога обољевају од кијавице и стално кијају) да се пола сата страсно љубе са особама у које су заљубљене. Догодила се занимљива ствар. Онима којима је пет минута раније нос био потпуно запушен, нису више кијали, најзад су дисали дубоко, с лакоћом. Од кијавице – ни трага. Ето шта пољупци све могу!

МАЧАК
ЗА СУДЊИ ДАН


Читала сам о Оскару, мачку који се склупча поред пацијента који је на самрти. Желела бих да знам да ли је он чудо природе или мачке могу то да предосете?

Твоја верна читатељка
ЈЕЛЕНА
из Каћа


О необичним особинама мачка Оскара, који може да предосети смрт људи, први текст појавио се у америчком медицинском часопису „New England Journal of Medicine” крајем јула 2007. године. О Оскару смо писали у тексту под насловом „Мачак за судњи час”, број 2940, 13. јуна 2008. године.
О Оскару се зна само толико да је на свет дошао у једном прихватилишту за напуштене кућне љубимце у Провиденсу на Роуд Ајленду. Не зна се тачно ни ко га је донео на трећи спрат великог болничког центра за негу и рехабилитацију старих „Стир”, на одељење за оболеле од Паркинсонове и Алцхајмерове болести. Ту је Оскар почео да „ординира” и забележено је да је помогао у више од двадесет случајева. О његовим необичним способностима да „препозна” смрт, па се склупча уз тело оних који неповратно одлазе, постоји неколико теорија, свака без убедљиве потврде.
    Група ветеринара сматра да мачке захваљујући изузетно истанчаном чулу мириса, могу да осете многа испарења које човек не може, па тако и она која „наговештавају” и „окружују” смрт. Верује се да се из тела, пре него што наступи смрт, ослобађају нека хемијска једињења јединственог мириса које може да осети само понека животиња.
    Било како било, тек Удружење за кућну и болничку негу Роуд Ајленда уручило је Оскару посебно признање што је помогао да многи из центра „Стир” не оду сами на онај свет. Чим би видели да мачак легне поред неког пацијента, особље болнице одмах би позивало породицу. Тако су најближи успевали да последње тренутке проведу са најмилијим, најчешће и с Оскаром.

ПОРОДИЦА МУМИН

Моја другарица, која зна да сакупљам магнете за фрижидер, недавно ми је из Хелсинкија донела Мумина, лик веома омиљен у Финској, о коме ни она ни ја не знамо готово ништа. Можеш ли да нам помогнеш?

ДЕА И ЛАРА
Београд

                

Породица тролова, заокругљеног тела налик нилском коњу, чини породицу Мумин насталом у машти Туве Марике Јансон (1914–2001). Рођена у уметничкој породици финске мањине чији је матерњи језик био шведски, Туве је прве цртеже објављивала већ с петнаест година. Школе ликовних уметности похађала је у Финској, Шведској, Француској и рано се прочула и ван граница своје земље. Иако је себе сматрала сликарком, Туве Јансон светску славу стиче књигама и стриповима о измишљеним бићима које је прозвала Мумин.
    Док је беснео Други светски рат, „из жеље да напише нешто наивно и невино”, Јансоновој се рађа идеја о бићима која су пуна разумевања, отворености и радозналости и живот проводе у истраживању, размишљању, склапању пријатељстава с најразличитијим створењима.
Муминови се сматрају финским националним обележјем, на њих се наилази на сваком кораку по зидовима, одећи, наравно и на магнетима. 
   У Тампереу, граду на југу Финске, постоји Музеј Муминових, а у месту Нантали подигнут је тематски парк Свет Мумина. Каже се да су два најважнија финска извозна производа мобилни телефони „нокиа” и породица Мумин. Код нас је од 1958. до 1961. године стрип Мумин излазио у „Илустрованој политици”. Недавно је издавачка кућа „Одисеја” објавила стрип албуме, роман „Комета долази”, сликовницу „Шта је онда било” за све који су волели Мумине или тек желе да их упознају.