Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
БЕЛИ ВАЗДУШНИ ДРУМОВИ

Твој сам верни читалац од малих ногу. Никада до сада ти нисам постављао питање, али сада га имам: Зашто авиони остављају беле трагове за собом?

СТРАХИЊА ЈОВАНЧИЋ
<str@hotmail.com>
Пре свега, те трагове за собом не остављају сви авиони него само они на млазни погон. А реч је, у ствари, о кондензованој воденој пари коју авионски млазни мотор избацује заједно са искоришћеним гасовима. Наиме, при потпуном сагоревању авионског горива и спајања водоника са кисеоником, образује се одређена количина издувних гасова чији мали део чини водена пара.
   То је ипак довољно, нарочито ако је ваздух на већим висинама влажан, да доведе до кондензације водене паре. Уз то су потребне и врло ниске температуре. Тада се водена пара, избачена из мотора, у тренутку претвара у ситне кристалиће леда. Њихово нагомилавање иза авиона образује такозвани кондензациони траг који се са земље уочава у виду белих пруга.

ПАЗИ, СТРУЈА!

Потребни су ми одговори на неколико питања. Да ли је могуће да домаћинство производи електричну енергију за сопствене потребе? Односно, да ли је могуће да буде независно од електродистрибуције и на који начин би то функционисало?

Унапред хвала.
Jovana.... @gmail.com


Да бисмо на постављена питања тачно одговорили, потражили смо стручну помоћ запослених у Инфо-центру ПД „Електродистрибуције Београд” д.о.о. Њихово писмо, које – уз захвалност инфо-центру – у целости објављујемо, биће прави путоказ шта треба да се уради и коме да се обрати.
„Обавештавамо Вас да се услови и начин обављања енергетских делатности уређују Законом о енергетици  (http://www.edb.co.rs/propisi/zakonoenergetici.pdf).    Агенција за енергетику издаје лиценце енергетским субјектима (правна лица и предузетници) који желе да обављају енергетске делатности, али према Закону о енергетици лиценце за обављање енергетске делатности нису потребне за производњу електричне енергије искључиво за сопствене потребе и за објекте снаге мање од 1МW.
    Како је основна делатност ПД „Електродистрибуција-Београд” д.о.о. дистрибуција електричне енергије потрошачима са ширег подручја града Београда саветујемо Вам да се поводом постављеног питања, у вези производње електричне енергије за сопствене потребе, обратите ЈП „Електропривреда Србије”, и-мејл адреса: pitanja@eps.rs или Агенцији за енергетику, и-мејл адреса: aers@aers.rs

ЗВОНА ЗА ЗБОГОМ

Веома ми се допао чланак о прашким легендама. Занима ме где је наводно рабин сакрио Голема у синагоги и да ли је тачно да су после смрти Карла IV у Прагу звониле све цркве саме од себе?

ДЕЈАН
Београд


У миту о Голему џин од земље којем су свете речи удахнуле живот био је сакривен у поткровљу Старонове синагоге у Прагу, месту које од давнина многи походе. Не само Јевреји, већ и свих других вероисповести. Иако легенда о Голему, као и свака друга задржава право на истину која је равна метафори, поткровље Старонове синагоге заиста изгледа (што се на слици и види) као место где би могао да стане, односно да се сакрије– и сам џин.
    О смрти чешког краља Крала IV, цара Светог римског царства, легенда каже следеће. Хладне новембарске вечери 1378. године, док је лежао на самрти у кревету у прашком дворцу, читав град је утихнуо.    Јер, пронео се глас да краљ одлази са овог света. Ту болну тишину одједном је прекинуо звук звона са звоника свих прашких цркава. На челу свих, звонила су звона на Катедрали Светог Вида. Звонар је био изненађен када је чуо посмртно звоно, јер су кључеви од звоника и даље били у његовом џепу. Без даха је отрчао до звоника, отворио врата и имао шта да види. Посмртно звоно звонило је само од себе, а за њим и остала. Ова легенда говори о томе како је Праг желео да се опрости од владара који је много доброг учинио за свој град.

БИБЕР ЗА ДУШУ

Молим вас, напишите нешто о Џастину Биберу, мом омиљеном поп певачу и, ако може, објавите и његову сличицу.

МАРИЈАНА
Голубац


Џастин Дру Бибер, млади поп, као и ритам и блуз певач, кантаутор, музичар и глумац из Канаде, рођен је у Стратфорду 1. марта 1994. године. У свет музике ушао је веома рано, као петнаестогодишњак. Његову даровитост открио је Скот Брон, данашњи заступник, видевши дечакове спотове на „Јутјубу”.
Вртоглави успон кренуо је невероватно брзо. Године 2009. Џастин Бибер објавио је први сингл „One Time” и одмах доспео међу првих тридесет на топ-листама више од десет земаља у свету. Убрзо је уследио и албум „My World” са кога је чак седам песама успело да се нађе на топ-листи „Bilbord hot 100”. Тако је Бибер постао први певач коме је то пошло за руком.
   За свега три године Бибер је снимио и три винила „My World”, 2010. године, „Under the Mistletoe”, 2011. године и „Belive”, 2012. године, урадио бројне спотове и направио две турнеје под називом „Urban Behavior Tour” и „My World Tour ”.   Према листи америчког часописа „Форбс”, направљеној 2010. године, Џастин Дру Бибер налази се на трећем месту међу најмоћнијим људима у светском шоу-бизнису, а процењује се да његово имовно стање прелази 50 милиона долара.
   Више о младом уметнику може да се нађе на интернет адреси: www.justinbiber.co

МАСТИЛО ЗА ПИСАЊЕ
И ЈЕЛО


Занима ме да ли мастилом које у свом телу има сипа може да се пише?

РАДА
Милановац


Сипа, Sepiida, представља ред морских животиња из класе главоножаца у које се сврставају хоботнице, лигње и наутилуси. Све ове бескичмењаке прати глас да, када се нађу у опасности, из дубине тела испуштају тамну течност која непријатељу замути видик и омогући им да побегну. Та течност, због црнила названа сипино мастило, није ништа друго до пигмент који се налази у малој кеси сребрнасте боје и танке опне, унутар тела главоношца.
   За способност животиње да испусти црнило које јој омогући бег, као и за само „спремиште” боје знали су и древни народи који су је ловили уз обале великих мора у источној Азији, Африци, као и они из Средоземља. Месо главоношца користили су као укусан залогај, а мастило као важан извор боје познат под називом сепија. Зна се да су стари Египћани сипиним мастилом писали по папирусу.   Наравно, за мастило су постојали и извори биљног порекла, разне мешавине, да би се данас правило од разноразних вештачких пигмената и честица које боје површину остављајући траг писма или слике.
   Сипино мастило одавно се не користи за писање, али као додатак исхрани никад није изашао из употребе. Додато, рецимо у пиринач, даје предивну боју и укус мора. Али, да би боја била тамна, потребно је додати неколико кесица сипиног мастила јер његова боја није црна, баш као што није ни траг исписан њиме.

МЕДЕНИ МЕСЕЦ


Можеш ли да ми објасниш одакле потиче израз „медени месец” и шта значи?

СНЕЖАНА
Београд


Израз „медени месец” потиче из романа „Задиг”, или „Судбина”, чувеног француског књижевника и филозофа Франсоа-Мари Аруе Волтера (1694–1778). У свом делу Волтер се ослања на старо народно источњачко искуство, сликовито дочаравајући како су први дани у браку испуњени срећом и задовољством, што је симболизовано медом, а касније невољама и борбом у животу, за шта је симбол пелин.
   У нашем народу израз „медени месец” користи се у више значења.  Првенствено се односи на радост, срећу и време безбрижне љубави, каква влада у почетку брака, првих месеци. Такође, често се под тим појмом подразумева и „брачно путовање” које је први заједнички одмор. У ширем смислу, он означава прве, срећне дане уопште, у било којој прилици, рецимо у друштвеним или пословним односима, док још нису настале невоље и разочарења.
                                                                                  Илустровао Добросав Боб Живковић