Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеБЛИЗАНЦИ
МЕЂУ
ЖИВОТИЊАМА


Драги „Забавниче”,
можеш ли да ми одговориш на питање постоје ли близанци и међу животињама?

БОЈАН
Оџаци
                     

И у животињском царству на свет долазе близанци. Истина, то се ређе догађа. Кућићи и мачићи близанци у једном леглу обично су створени из исте јајне ћелије и истог сперматозоида исте женке и истог мужјака, или како бисмо ми то људски рекли, од истих су оца и мајке. Природњаци кажу да су то прави или братски близанци.
Понекад, уколико се женка пари са више мужјака, потомци могу бити полубраћа или полусестре. Чак много ређе него код људи, појединачни зигот, односно оплођена јајна ћелија, спаја се у два како би се створила два кучета, два мачета, два јагњета са истоветним генетским кодом.

СРЦЕ ЗА СРЦЕ

Велики сам љубитељ „Забавника”. Највише ми се допадају питања и одговори. Имам за вас једно тешко питање, па покушајте да ми одговорите. Већ седам година заљубљен сам у једну докторку. Будући да је волим неописиво много и срце бих јој поклонио. У срцу је чувам! Волео бих и да јој га завештам... Размишљајући тако, запитао сам се колико пута једно срце може бити пресађено, уколико би и донор и прималац умрли можданом смрћу, а срце било потпуно здраво?

КРЛЕ НЕДЕЉКОВИЋНа какве све неочекиване и необичне мисли љубавна осећања могу да наведу! Постоји једна реченица која је својевремено била украс дечјих споменара: „У срцу сам те закључао не можеш изаћи, а кључић сам изгубио, не могу га наћи!”
Што се тиче трансплантације, односно пресађивања срца, могућно је то учинити само једном, ако је реч о једном срцу. Дакле, једно исто срце не може бити пресађено два пута због врло сложених имунолошких припрема између даваоца и примаоца које се не могу да се понављају.
   Нека љубав живи и нека све остане на метафоричком завештању срца.

КЉУЧ ЖИВОТА
СА НИЛА


Када сам пре две године била у Египту, купила сам сребрни привезак који личи на крст. Рекли су ми на је то египатски крст анк. Занима ме шта симболише анк.

КРИСТИНА
Лајковац


Крст са дршком чији се горњи знак завршава малим обручем, био је симбол живота у древном Египту. Анк је првобитно био магични обруч направљен од траве или трске и коришћен је као талисман. Сва египатска божанства представљена су како га држе у руци. Анк означава душу, живот и срећу. Реч је о једном од најстаријих крстова, будући да су га у Египту користили неколико хиљада година пре наше ере.
   У египатским хијероглифима, као нацртани знак, налази се у речима које означавају здравље и осећање среће, а и судбину. Анк је дакле обједињујући симбол који уједињује мушки и женски принцип, небо и земљу, духовно и материјално, садашњи, али и вечни живот. Будући да његов облик подсећа на кључ, називају га и „кључем живота са Нила”.

ОСМОЧЛАНИ
„МЕТАЛЦИ”


Већ дуго слушам групу „Slipknot” али, нажалост, пропустио сам њихов концерт у Београду. Волео бих да ми помогнеш да их поново „позовем” овамо и да објавиш неку слику групе.

Воли те
твој верни читалац
ЂОРЂЕХеви метал група „Slipknot” основана је 1995. године у граду Де Мојн у савезној америчкој држави Ајова. Музика овог осмочланог састава има много поклоника свуда у свету. Када на сцену изађу Сид Вилсон, Џој Џордисон, Крис Фен, Џим Рут, Крег Џонс, Шон Крахан, Мик Томпсон и Кори Тејлор настају овације.
   Тако је било и у „Београдској арени” у јуну 2009. године, када је група у оквиру турнеје „All Hope”, посетила престоницу Србије. Све је прштало од доброг звука и позитивне енергије која је зрачила са сцене. Свирали су готово све песме са своја четири студијска албума: „Mate. Feed. Kill”, „Slipknot”, „Iowa”, „Vol. 3” и као и са живог албум „All Hope Is Gone”.
   Чланови групе поносни су на уговор који имају с издавачком кућом „Roadrunner Records” за коју спремају нове песме.

БЕЗ
КРАТКОВИДОСТИ


Здраво „Забавниче”,
Пишем ти трећи пут, али ни на једно моје претходно питање ниси одговорио, тако да те молим да ми одговориш на следеће: да ли кратковидост може да се излечи?

УРОШ

За меродаван одговор замолили смо београдску лекарку, специјалисткињу офталмологије Татјану Мрђу. Она нам је рекла да се лечењем, такозваним „скидањем диоптрије”, односно кратковидости бави рефрактивна хирургија која користи ласер. Такав начин лечења омогућава пацијентима да после операције виде најбоље што могу, без помагала. Управо као што виде уз наочаре или контактна сочива.

                      
   Они који би хтели да буду оперисани, најпре бивају подвргнути врло детаљном офталмолошком прегледу. Осим тога, треба да испуњавају два врло важна услова. Да су пунолетни, а још је боље да имају двадесет једну годину, те да им је диоптрија извесно време једнака (стабилна).  Тачније, бар годину дана. Исход операције је тада повољан и трајан.

ЗЕМЉА
НА 33 ОСТРВА


Напишите нешто о земљи Кирибати.

МИЛОШ
Степојевац


Република Кирибати острвска је земља смештена у средишњем делу Тихог океана, у Микронезији. Државу чине 33 острва, који се простиру на више од 1.351.000 квадратних километара у пределу око екватора, али само око 800 квадратних километара копна. Острва, од којих је само 21 насељено, подељена су на три групе – Гилберт, Феникс и Лајн – и на њима живи око 100.000 људи.   Главни и највећи град Републике Кирибати, која је независност стекла 1979. године и припада земљама Комонвелта, јесте Тарава где живи готово трећина становништва. У употреби су два службена језика – енглески и кирибатски. Платежно средство су кирибатски и аустралијски долар. Клима је топла с просечном температуром преко 20 степени Целзијуса, а суше су честе. Једини извор питке воде је кишница сакупљена у разводном систему.
   Овакви климатски услови погодују инсектима, за које природњаци кажу да су и разноврсни и бројни. Пешчано тло Кирибата ограничава биљни свет, тако да је растиње ретко, а једино што буја јесте кокос и панданус, врста дрвета чије лишће се користи за покривање кровова кућа. Становништво, углавном староседеоци из Микронезије, првенствено живи од риболова.
  Гесло народа Републике Кирибати је „Здравље, мир и просперитет”.