Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steНА ЛАНЦУ ОСТРВА


Молим вас да напишете нешто о држави Вануату.

НЕМАЊА
БЕОГРАД


Република Вануату је острвска држава у Тихом океану. Налази се 1800 километара источно од Аустралије, а од Нове Каледоније 500 километара, колико је отприлике дели и од Соломонских острва на југу и Фиџија на западу. Вануату је архипелаг који чини ланац од осамдесетак вулканска острва и дугачак је око 800 километара. До 1980. године та острвска област, знана и као Нови Хебриди, била је под управом Велике Британије и Француске. Данас је самостална република, подељена у шест провинција, с престоницом Порт Вила, површине од око 12.190 квадратних километара, али са тек нешто више од 200.000 становника, углавом Меланежана Густина насељености је 17 житеља по квадратном километру. У употреби су три службена језика – бислама, енглески и француски.

             

    Плодно планинско вулканско тло, на коме се још изнад понеког кратера вијори дим, богат је густим шумама, стаблима банана, поморанџи и ананаса. Клима је тропска и суптропска.

                          

Поштовани уредници „Политикиног Забавника”,
Ево се можда остварио наш дечији сан да нешто напишемо за „Забавник”. Надамо се да ћете то да објавите. Ми живимо и радимо у Аустралији већ много година и примамо Ваш часопис и са радошћу га читамо. Молили бисмо Вас да, ако је могуће, објавите следећи текст у Вашој рубрици „Ја волим ПТТ”:
    „Политикин Забавник” је стигао и на далека острва Вануату у Тихом океану, источно од Аустралије.
    Вануату се састоји од 80 острва који су у облику ћириличног слова „у” или Y. Има 224.000 становника, а њихов новац се зове вату. Главно острво је Ефате, где се налази и главни град Порт Вила. Већинско становништво су црни Малинежани. Први Европљани су били Шпанци који су дошли 1605. године. Неколико стотина година касније долазе Французи и Енглези који Вануату проглашавају својом колонијом (као да ту није нико живео пре њих). Године 1970. Вануату постаје независан, а 1980. године је успостављен као република. То су дивна тропска острва где су сви становници насмејани, иако су сиромашни.    Два момка са „Забавником” у рукама су Neidge (Неиџ) и Chi chi (Чичи).
    Примите поздрав са малог острва Hideaway Island, у слободном преводу Острво да се на њему сакријете.
    На том острву нема ни телевизора, ни радија, ни компјутера, ни мобилног телефона. Тако се човек стварно може одморити од модерног и хаотичног света и времена.

ДАРИО МАРИНКОВИЋ
и ТАЊА ДУБЉЕВИЋ
    П. С.: Ми много волимо да ронимо па смо тако посетили и једину подводну пошту на свету која је на Hideaway Island. Послали смо Вам и разгледницу коју смо написали испод воде и предали у пошту која је пет метара испод површине мора. На фотографији подводне поште Дарио је лево.

                                               -------------------

ЉУДИ ВРЕЂАЈУ ЉУДЕ

Често чујем увреде попут, кретену, имбецилу, дебилу и тако даље. Сигурна сам да су то медицински изрази за физичке и психичке мане човека. Молила бих да ми објасните шта тачно значе изрази кретен, имбецил, дебил, идиот, будала. Унапред хвала!

БАБА РОГА


Ко другога вређа, себе тиме не штити – тврдио је сасвим тачно славни сликар и проналазач Леонардо да Винчи. Људи често вређају и увреде су постале део свакодневног говора. Дакле, свако треба да размисли о томе зашто је некога увредио, али не само то, него и зашто је за увреду употребио израз који означава одређену болест, те је на тај начин увредио и све особе које пате од те болести.
Дебил, од латинске речи debilis, што значи слаб, означава особу која болује од дебилности, најблажег степена менталне ретардације. Њихова интелигенција достиже интелигенцију детета од осам до дванаест година. Имбецил, од латинске речи imbecillis (слаб, немоћан), описује особу која пати од имбецилности, односно, малоумности. Реч је о некадашњем медицинском изразу који је описивао особе погођене средњим степеном менталне ретардације, са коефицијентом интелигенције од 26 и 50. Израз идиот у стручној, медицинској литератури данас је напуштен. Уместо израза идиот, који је увредљив, користи се неутралнији израз – дубоко ментално заостала особа.   Занимљиво је да су у Старој Грчкој идиотима називани припадници нижих слојева народа, они који нису створени ни за какав посао. И ничим се не баве. Кретен, од француске речи cretin, означавала је човека који је био сиромашан духом, малих интелектуалних способности.
    Од свих увредљивих израза које једни другима упућујемо једино будала не подразумева менталну, односно физичку болест. Будалом се назива лаковерна, наивна и глупа особа.

ОБИЧАН ПОСЕБАН АЛАТ

Занима ме како се у свемиру обављају
поправке летелица.

САША
ОсечинаОправке и разни радови на одржавању свемирских бродова у суштини се не разликују од оних на земаљским објектима, једино мора да се води рачуна о условима бестежинског стања. Сав алат на једном свемирском броду, укључујући бушилицу, тестеру и одвијач, на први поглед подсећа на онај који користимо у свакодневном животу, али у питању су, наравно, посебне творевине. Наиме, сва оруђа морају да буду што лакша, да имају далеко већу чврстину него на Земљи и уз то да буду погодна за коришћење у рукавицама. При томе се, због економичности, у свемир носи само онолико прибора колико је неопходно. Да би се астронаути снашли само са малим бројем алатки, на пример, код великог Хабловог телескопа (лансиран у Земљину орбиту 24. априла 1990. године) један исти кључ одговара за целокупно зашрафљивање и закивање. Приликом извођења радова изван брода, свака алатка мора да буде везана танком сајлом, да не би отплутала у свемир, а посебни усисивачи за прашину сакупљају честице настале при бушењу и тестерисању. Са посебно подешеним алаткама могуће је чак лемљење и заваривање. Руковање оваквим алаткама употребом свемирских рукавица захтева највишу обученост. Да би то постигли, астронаути током обуке на Земљи у пуној опреми улазе у велики танк са водом, у коме се симулира бестежинско стање. Ту они увежбавају све могуће врсте покрета и радних поступака. Сваки космонаут, дакле, мора да зна да оправи сваки квар док борави у бестежинском стању.

НАЈМЛАЂИ „ОСКАРОВАЦ”

Занима ме ко је најмлађи добитник Оскара за главну мушку улогу у досадашњој историји доделе ове филмске награде.

НОВАК БОШКОВИЋ
БЕОГРАД


Едријен Броди, рођен 14. априла 1973. године, амерички глумац и филмски продуцент, најмлађи је добитник Оскара за главну мушку улогу до сада. Када је примио Оскара, Броди је имао двадесет девет година. Награду Америчке академије за филм освојио је за тумачење лика Владислава Шпилмана, пољског пијанисте јеврејског порекла у филму „Пијаниста” (2002) Романа Поланског.