Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali steСВЕ БОЈЕ СРЕЋЕ

Драги „Забавниче”, можеш ли да ми објасниш због чега је вода у језеру Морнинг Глори у Националном парку Јелоустон у Сједињеним Америчким Државама променила боју?

МИЛАН
СомборЈелоустоун је најстарији национални парк у свету, основан 1872. године у Сједињеним Америчким Државама. Простире се на 8987 квадратних километара, на тромеђи држава Вајоминг, Монтана и Ајдахо. Познат је по јединственој лепоти, гејзирима, топлим изворима, вулкану и бројним другим геотермалним особеностима.
  Језеро Морнинг Глори, извор вреле воде привлачи највише пажње. Како и не би кад су његове боје невероватне. Некад је површина воде али и околине била чаробно плава али је данас посве другачије. Преовлађује неприродна тамнозелена нијанса, док је земља око њега јаркожуте и црвене боје. Разлог је што су посетиоци у језеро бацали новчиће за срећу, али и камење, и разне друге отпатке који су запушили отворе кроз које је улазила топлота и температура воде у језеру је опала. Истовремено, хемикалије из новчића допринеле су појави бактерија које су нападале зидове језера мењајући њен првобитан изглед.
  Ови микроорганизми, отпорни на температуру од 64 до 107 степени Целзијуса, временом су се све више померали ка ивици језера, створивши јаркожути прстен око плаве воде, која је због тога попримила нијансу зелене боје.

ОСМЕХ КАО ОРУЖЈЕ

Твој сам верни читалац од 2002. године. Радујем се сваком петку због тебе. Волео бих да напишеш нешто о глумици Џулији Робертс.

ДАРКО ВУЈИНОВИЋ
Србобран


Џулија Фиона Робертс рођена је 28. октобра 1967. године у Смирни, граду у америчкој држави Џорџији. Као дете није ни сањала да ће постати једна од најпознатијих и најтраженијих светских глумица. Пошто је волела животиње, у детињству је маштала о позиву ветеринара, али се касније предомислила и уписала студије журналистике. Кад је њен брат Ерик Робертс почињао у Холивуду, Џулија се опет предомислила и решила да се и она опроба у филмским водама. Појавила се у два прилично безначајна филма за младе, али и то је било довољно да jе публика заволи. После филма „Згодна жена” (1990) постала је славна преко ноћи. Тако је, за улогу у „Згодној жени” добила хонорар од триста хиљада долара, док је „Мона Лизин осмех” (2003) продуценте коштао чак двадесет пет милиона долара.
   Без обзира што јој је озбиљна улога у филму „Ерин Брокович” (2000) донела Оскара за најбољу женску улогу, публика је Џулију Робертс увек више волела да гледа у романтичним комедијама као што су „Венчање мог најбољег друга” (1997), „Нотинг хил” (1999), „Одбегла млада” (1999). Џулију је часопис „Пипл” једанаест пута ставио на листу педесет најлепших људи на свету, 2001. године магазин „Лејдис хоум џорнал” уврстио ју је међу једанаест најмоћнијих жена Америке. Била је у вези с многим познатим глумцима, после неуспешног брака с певачем Лајлом Лаветом, 2002. године удала се за филмског сниматеља Данијела Модера с којим има троје деце.
   Од мноштва занимљивости о овој славној глумици издвајамо једну: кад су 2004. године археолози у Бугарској открили скелет жене, назвали су је Џулија Робертс, само зато што је та дама из далеке прошлости имала истакнуте зубе и, како су се нашалили научници, вероватно је пленила очаравајућим осмехом, баш као и „Pretty wоman” .

НАРОДНА ПАМЕТ

Са пријатељима сам имала веома жестоку расправу. Ко је рекао: „Човјек учи док је жив и на крају умире глуп”. Надам се да можеш да ми помогнеш, твоја вјерна читатељка

ТЕАНаша народна пословица наглашава да се „човек учи док је жив” коју је „памет” новог доба проширила и „на крају умире глуп”. Очигледно су нове околности донеле и нове животне мудрости. Дакле, иза ове изреке не стоји неко одређен, настала је у народу и наставила да се шири. Кад смо већ код те изреке, треба се сетити речи великог Душка Радовића који каже: „Човек се учи док је жив. Највише би могао да научи од смрти, али тада је обично касно”.


НЕ ЖЕЛИМ ДА БУДЕМ МРШАВ!


Драги „Забавниче”,
Имам проблем. Било би ми мило ако би ми помогао. Прилично сам мршав, а желео бих да добијем који килограм и нешто мишића. Не желим да будем мршав и млитав него мало крупнији. Хвала унапред.

НИКОЛА
Београд


Најзад неко ко не жели да ослаби! Одлука да не будеш више мршав и млитав, већ наочит момак, није уопште лоша. Међутим, било би добро да си нам бар написао колико имаш година. Јер, уколико још растеш, а највероватније је то случај, онда ваља бити обазрив када је реч о исхрани. Важно је, такође, да напоменеш да ли си здрав, каква ти је крвна слика, јеси ли боловао од неке теже болести, патиш ли од алергија и слично. Управо због тога не можемо да ти кажемо да пијеш више млека, једеш више сира, хлеба, колача, меса. Све то зависи од тога у каквом је стању твој млади организам.
   Овако можемо само да ти предложимо да почнеш да вежбаш. И да једеш више него што си јео. Да оброци буду редовни и брижљиво одабрани. Да не претерујеш са слаткишима, него да равномерно распоредиш све намирнице. Од вежбања ћеш свакако и огладнети. У сваком дому здравља у Београду постоји лекар нутрициониста који ће ти прописати сасвим одређену дијету за гојење. Није ти потребан никакав упут да би га посетио...
   На теби је одлука за који би спорт требало да се определиш. Групни спортови су најмање прикладни за оне који још нису достигли добру кондицију. Можда касније. Дакле, теретана је најбоље решење, место где ћеш уз помоћ стручне особе развијати и затезати мишиће, поправљати држање и све друго што буде требало. Никакве таблете које „пумпају” мишиће не долазе у обзир! Оне су штетне за здравље.


Илустровао
Добросав Боб Живковић