Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste
САТЕЛИТОМ
ПРОТИВ
ЗЕМЉОТРЕСА


Занима ме како Јапанци своје брзе возове штите од земљотреса.

ДРАГИША
Обреновац


      

Да би од честих земљотреса заштитили путнике и суперекспресне возове, који по тамошњим пругама јуре брзином од 200 до 300 километара на сат, јапански стручњаци поставили су посебан систем заштите. Они су у Земљину орбиту лансирали сателит „Сакура 2А”, а дуж обала Тихог океана, ради откривања земљотреса, поставили мрежу детектора који су радио-путем повезани са сателитом. Чим они открију земљотрес чија јачина може да изазове велику штету, они о томе тренутно обавештавају „Сателит 2А”. То обавештење сателит одмах преноси електричним централама које, у региону појаве земљотреса, суперекспресне возове снабдевају електричном струјом. Централе одмах прекидају довод струје, возови стају, а путници из њих склањају се на отворени простор.

ЛОВЦИ У ШАТОРИМА

Волим све приче о Индијанцима и желео бих да знам зашто су они живели у шаторима. Кад сам био мали, за пети рођендан добио сам индијански шатор, додуше не од коже, већ од пластике.

ИВАН
Београд


Истина је да су многи Индијанци некада живели у шаторима од животињских кожа. Али нису сви. Они који су живели у шаторима, никада се нису бавили земљорадњом, већ искључиво ловом. А ловци, по правилу, следе дивљач током годишњих сеоба. Шаторе је веома лако поставити и скинути, стога им није било тешко да прате бизоне с летњих, на зимске пашњаке. Били су то ловци номади. У шаторима су живели они с крајњег севера Америке.
     

   Племена Средње и Јужне Америке развила су праву земљорадничку културу. Шатори нису погодни за онога који сеје, а затим месецима чека жетву. Тако су никли необични градови Пуебло Индијанаца. Куће су им биле грађене у облику полукруга, од цигала сушених на сунцу.

МЕД У КОСИ


Драги „Забавниче”, ти знаш све па ћеш вероватно моћи и да ми одговориш на питање како да направим добро паковање за косу од меда за који сам чула да је благотворан за оштећене власи.

АНЂЕЛА
Нови Београд


Мед је од давнина познат као савршен и вишеструки еликсир здравља. Садржи око 70 различитих природних састојака, међу којима су беланчевине, угљени хидрати, биљне киселине. Пије се и једе у природном стању, а незаобилазан је састојак бројних лековитих напитака, као и препарата за негу лица, тела и косе.
   Доказано је да благотворно делује на косу. Помешан с маслиновим уљем, жуманцетом или соковима воћа помаже опоравак оштећених власи. Припремање паковања, као и наношење на косу, веома је једноставно. Ево два рецепта која нису ни скупи нити захтевају много времена.
   Потребна је керамичка посудица и дрвена кашичица којом се захвата, и касније меша, сирупаста маса меда. Дакле, треба помешати две кашичице меда са три кашичице маслиновог уља. Када се претвори у пенасту масу, прстима је треба добро утрљати у косу, посебно у корен и крајеве. Да би деловање паковања било што потпуније, главу ваља прекрити пластичном фолијом или капом за туширање. После петнаестак минута косу треба опрати шампоном и испрати.
   Други рецепт такође захтева керамичку чинију и дрвену кашичицу.  Потребно је добро измешати сок од једног лимуна, једну кашичицу меда и два жуманцета. Пенасту масу утрљати масирајући у косу, а потом оставити да делује десет минута, након чега косу треба добро испрати.

КОСИМ КОСЕ

Да ли можеш да ми помогнеш око једне велике расправе. Моја другарица и ја расправљале смо се око косе за траву. Ја мислим да се тако зове зато што коси траву под углом, а моја другарица верује да има везе са фризерским алатом. Да ли је нека од нас у праву. Или обе грешимо?

ТАМАРА И МИЛИЦА
ЗемунЕво и објашњења поводом ваше расправе. Коса је именица женског рода која означава длаку на човечјој глави. Коса је, такође, именица женског рода, што означава пољопривредно оруђе којим се коси (глагол: косити), а начињено је у облику дугачког савијеног ножа, наоштреног с једне стране, а причвршћеног уз дуг држач. Косом се коси трава.
   Коса, међутим, има и значење комада ливаде; то је мера коју косач може да покоси за дан (на пример, „имање се састоји од четрдесет коса ливаде...”). Напослетку, коса означава и нагнуту површину брега, односно, благу падину. Дакле, нема везе са власима косе на глави, већ са пољопривредном алатком – косом којом можемо да косимо ливаде, или само једну нагнуту косу.

5 ЗА СЛУШАЊЕ

Волим да слушам групу „Avenged Sevenfold” и њихове хард-рок хитове. Можете ли да ми напишете нешто о њима и текст њихове песме „Afterlife”?

Ваш верни читалац
МАНЕ


Америчка хеви-метал рок група „Avenged Sevenfold”, позната и као „А7X”, потекла је из Хантингтон Бича, у савезној америчкој држави Калифорнија. Чине је певач М. Шедоус, соло гитариста Синистер Гејтс, ритам гитариста Зеки Венџенс, басиста Џони Крист и недавно преминули бубњар Мајк Портној. Сматрају се једном од најомиљенијих и најбољих рок група последњег десетлећа. Иза њих је пет веома слушаних албума.
   Окупили су се 1999. године и после краћег времена снимили први албум „Sounding the Seventh Trumpet”. Били су млади, средњошколци и готово без икаквог музичког искуства, па је албум доласком гитаристе Синистера Гејтса доживео реиздање за музички кућу „Hopeless Records”.
   Наредни албум „Waking the Fallen” објавила је иста кућа 2003. године. Кратко време после тога потписали су уговор с издавачком кућом „Warner Bros Records”.
       

   Велики успех постигли су албумом „City of Evil” из 2005. године, с којег су синглови „Bat Country”, „Beast and the Harlot” и „Seiye the Day”.  Највећи успех достигли су песмом и спотом „Bat Country” за коју су добили награду за најбољи нови бенд у избору МТV.
   Успех групе пратио је четврти албум који је настао 2007. године назван по имену групе „Avenged Sevenfold”, с веома успешним песмама као што су „Almost Easy”, „Afterlife”, „Dear God”, „Scream”. Већ у првој недељи продато је 94.000 копија албума што је било довољно за улазак на најугледнију музичку топ-листу часописа „Билборд” и освајање четвртог места.
   „Nightmare” је пети по реду, али студијски, албум снимљен 2010. године. Снимљен је у Њујорку и већ у првој недељи продат у 163.000 примерака што га је довело до првог места у музичком часопису „Билборд”.
   У 2011. години и чланови групе добили су завидна признања. М. Шедоус проглашен је за најбољи хеви-метал глас, Синистер Гејтс и Зеки Венџенс за најбоље гитаристе, а Мајк Портној добио је награду за најбољег бубњара.
   Текст песме „Afterlife” можеш да нађеш на сајту: www.lyricsmode.com/lyrics/arengend_seve.

                                ЧЕДОМИРОВЕ ПУСТОЛОВИНЕВелики поздрав за мој најдражи часопис!
Да се на почетку представим. Моје име је Чедомир Чупић и средњошколац сам из малог али лепог Петровца на Млави. Тренутно живим у Америци где сам на размени студената, школујем се у америчкој средњој школи захваљујући стипендији коју сам добио од State Dеpartmenta и америчке владе. Сваки тренутак овде пун је пустоловина и фантастичан. Често путујем и обилазим Америку, па сам пожелео и да пошаљем неколико слика мом драгом „Забавнику”.
   Ове су из Лас Вегаса, Гранд кањона, Hoover Dame и Националног парка Зион. Све оне ствари које сам читао у „Забавнику” о чудима Америке имао сам прилику да видим уживо и, морам да признам, оставиле су ме без даха.
   Када сам полетао за Америку, понео сам двадесетак „Забавника” и ево још их читам. Жељно ишчекујем издања која ми сада поштом путују из Србије.
   На вама је да изабарете најлепшу од ових слика и да, ако желите, ову моју малу пустоловину убаците на неку од страница часописа.
   Ово би била моја мала прича коју сам хтео да поделим са вама.
   Сва најбоље,
   ЧЕДОМИР