Pisali ste


МИРНО...
РУЈНО ВИНО
Занима ме колико сорти грожђа и колико врста вина постоји.
ДАНИЛО
Стара Пазова

Стручњаци сматрају да се у производњи вина у свету употребљава између пет и десет хиљада различитих сорти, али само око сто педесет заузима више од три четвртине укупне светске производње.
На питање колико врста вина постоји, још теже је тачно одговорити. Једини тачан одговор би био: огроман број! Превасходно из истог разлога као и са сортама, јер свакодневно настаје велики број нових вина која се разликују по сортном саставу, пореклу (поднебље, земљиште, начин узгајања), начину производње, стилу винара... Међутим, ако говоримо о типовима вина, онда бисмо ту већ некако могли да сузимо поделу на основу боје, садржаја шећера... И тако даље.

Вина се најпре деле на мирна (тиха) и пенушава, а затим по боји на: бела, розе (ружичаста) и црвена (црна). Кад смо већ код ове боје, остаје нерешено питање да ли је правилно рећи „црно” или „црвено”? То је иначе извор сталне расправе међу српским познаваоцима и љубитељима вина, јер нико заправо још није објаснио зашто се само у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини, вино назива црним, када је у свим осталим светским језицима оно црвено. Забуна је још већа када се има у виду да је у нашој народној поезији и старој (средњовековној) српској књижевности то вино само рујно, румено или црвено. Та расправа ће трајати док се у њу коначно не умешају изучаваоци језика (лингвисти и етимолози), надајмо се – ускоро.

Затим, вина могу да се поделе и према јачини (интензитету) арома, садржају алкохола, танина, киселина (на пример, ароматична, танинска), пуноћи укуса (лака, пуна или тешка...), начину одлежавања (свежа – из танка, барикирана – из храстовог бурета од 225 литара итд), времену одлежавања – сазревања (зрела, одлежала, резерва, архивска), али и по начину сервирања (аперитивна, десертна итд). И тако унедоглед.
Али, у том недогледу и јесте лепота приче о вину која је древна и човека прати још од најстаријих цивилизација.


ЗАГОНЕТНА
1900. ГОДИНА
Пре недељу дана кладио сам се с другом: да ли је 1900. година била преступна или не? Ја знам да је свака четврта година преступна, али он каже да је ова била изузетак. Да ли стварно постоје такви изузеци? Био бих ти захвалан када би објавио питање и на њега одговорио.
nasta@sbb.rs



Занима ме зашто у библиотекама (а не у књижарама) међу књигама влада посебан мирис који је различит од свих и може лако да се препозна као мирис старих књига.
АЊА СТОЈАНОВИЋ
Београд



ПО МЕРИ
МЛАДУНЦА
Драги „Забавниче”, објасни ми како то да женке неких сисара, попут слонице, имају млечне жлезде на предњем делу тела. Зар то није одлика само примата?
АЛЕКСАНДРА
Бечеј



Слонче се храни мајчиним млеком три до четири године и дневно попије око 12 литара.
Постоји ли правило где су смештене млечне жлезде? Искуство показује да то зависи од најбољег могућег приступа младунчета. Код свих копитара стомак је тањи ка задњим ногама, па је виме ту смештено да би младунцу био олакшан приступ храни. Код слонова је обрнуто, па је стога младунцима много згодније да до хране дођу између предњих ногу мајке. Сваком слончету, да би се нахранило, довољно је само да подигне сурлу и да се домогне хране.

