Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали стеЦРНО - ПЛАВИ СВЕТ

Да ли је тачно да је Александар Велики имао очи различите боје, питају се твоје две редовне читатељке из Бања Луке,

Вања & МаријаФлавије Аријан Ксенофонт (86-око 146), римски историчар, генерал, филозоф грчког порекла, за собом је између осталог оставио и „Анабасис”, једно од најзначајнијих записа о животу Александра Великог (356–323. п. н. е). Он наводи да је Александар био снажан, згодан војни заповедник с једним тамним оком и другим плавим, као небо. И у неким другим делима о овом чувеном војсковођи и владару, како се обично каже, тадашњег познатог света, такође се напомиње да није имао очи исте боје. Иако је тај Александров црно-плави поглед сигурно доприносио његовој свеукупној појави, заправо се ради о медицинској појави познатој као хетероксомија иридис (или иридум): недостатак пигмента меланина у дужици једног ока

ДЕМОН ИЛИ БОГ?

Читам те одувек. Да ли би могао да ми помогнеш и напишеш нешто о митском бићу по имену Пан кога код нас зову Лесник или шумски дух? Он је пола човек, пола јарац. Има ли неких прича да га је неко видео? Унапред ти хвала,

Илија,
Угриновци


Лесник је шумски дух старих Словена. Да је повезан са шумама јасно је из његовог имена, јер је на старословенском „лес” реч за шуму. У нашем наслеђу, како се наводи у Митолошком речнику, лесник се замишља као човек у одећи од овчје коже, с јарећим роговима, ушима и ногама. Према народном предању, лесници живе у свакој већој шуми. Наклоњени су пастирима и чувају им стоку, али исто тако заштитници су и дивљих животиња. Иако се ова двострука дужност чини опречном, према древним веровањима неко је морао да решава сукобе између дивљих и домаћих животиња. Оваква улога касније се преноси на светог Саву, који је био заштирник стоке, али истовремено и вучји пастир. Лесници често отимају лепе жене и одводе их у своје колибе прекривене крзном или терају девојке да око њих играју. Постоји веровање да лесник нема сенку, свој долазак оглашава буком и дреком. Лесници спадају у најстарија вилинска бића.

                 
                             Лик Пана, односно Фауна, на римском мозаику из 2. века.

   Појава лесника није својствена само Словенима, готово сви народи у Европи знали су за биће с особинама сличним леснику. Тако је, на пример, Пан грчки бог пастира, шума, заштитник природе, а у римској митологији био је то Фаун. Пан има козје стражње ноге и рогове, људска му је глава и тело, реп му је козји, јарчеве уши и брада, а цело тело прекривено длакама. Пан је заправо получовек, полубог.
   Сви словенски народи познају обредно маскирање о зимском солстицију. Тако се у појединим крајевима наше земље око нове године појављују коледари обучени у овчију кожу, носе козје рогове, око појаса и ногу клепетуше, у једној руци дрвена сабља, а у другој дрвени штап. Кад стигну пред кућу галаме, потом бучно улазе у кућу, играју, скачу, свуда завирују машући сабљом и тако терају караконџуле. Ако питате неког од коледара или људе који живе надомак шуме, да ли су некад имали близак сусрет с лесником, обично се загонетно насмеју и не кажу ни „да” ни „не”. Тајну не желе да поделе ни са „Забавником”.

                                                БАЛОН ОД ЖВАКЕ

Драги „Забавниче”, тражим помоћ. Наиме, моји другари Дуле, Гоги и ја већ извесно време се надмећемо у прављењу, односно, надувавању балона од жвакаћих гума, али не знамо постоји ли неки рекорд по коме бисмо могли да меримо своје домете. Некоме ова молба може да делује смешно, али мени и другарима веома је важна.

Бане, Лабудово брдо, Београд

Надувавање балона од жвакаћих гума забава је многих, али и необично такмичење у коме учествују љубитељи жвака и несвакидашњих надметања. Тако је већ деценијама, од када су жвакаће гуме постале довољно квалитетне и довољно растегљиве да би, ижвакане, постале одговарајући материјал од кога би дувањем ваздуха из уста могао да настане велики балон.
   Наравно, резултати ових надметања сабрани су у Гинисовој књизи рекорда, међу осталим несвакидашњим рекордима. Прво место у успешном надувавању балона од жваке, с придржавањем прстима да се не би залепио за лице, већ шеснаест и износи 58, 42 центиметра у пречнику. Поставила га је Американка Сузан Монтгомери Вилијамс из Калифорније 1996. године надувавши га од само три жвакаће гуме. Госпођа Вилијамс преминула је 2008. годин, а њени најближи кажу да је била изузетно поносна на своју вештину.
   Други рекорд у надувавању жвакаће гуме, али без придржавања балона, постигао је Чад Фелл, службеник из Халивила у америчкој савезној држави Алабама. Године 2004. надувао је балон пречника 50, 8 центиметара, што је и забележено у Гинисовој књизи рекорда. За то му је било потребно петнаестак минута жвакања слатке масе.

РЕЦЕПТ ЗА
СУПЕРМЕХУРИЋ
ОД САПУНИЦЕ


Можете ли што једноставније да ми објасните како да направим мехуриће од сапунице? Имате ли неки рецепт?

Ана, ЗемунДа би се направило што више мехурића од сапунице, издржљивих и сјаних, потребна је суперпена. Ево рецепта како да се она направи.
Потребно је: шоља воде, 1/4 шоље пене за купање, 1/8 шоље глицерина, 1/2 шоље раствора желатина, који може да се купи у свакој продавници здраве хране. Све састојке лагано промешати.
   Пластичну сламчицу пресећи на четири дела , тако да сваки део буде дугачак око три центиметра. Сламчице потом треба заронити у пенушаву течност, извадити их и благо дунути кроз њих. Блистави мехурићи излетеће из отвора сламки.
   Може да се направи и метални рам, који се накратко зарони у течност, извади и потом махне кроз ваздух да би се иза њега расули мехурићи.
Данас смо у нашој школи прославили школску славу, Светога Саву. „Забавник” нам је помогао да о овом светитељу и просвјетитељу научимо више читајући и неке старије бројеве.
Као доказ шаљемо Вам фотографију и велики поздрав.
                 Ученици VI разреда ОШ „Вељко Чубриловић” Прибој

                                                --------------------

Тема: Драги Забавниче
Датум: петак, 27. јануар 2012.  22:15:15

Од: Irina Ilic
До: politikin.zabavnik@politika-ad.comКажу да ивер не пада далеко од кладе. Овим смо хтели да то потврдимо. Мој супруг Слободан и ја читамо „Забавник” годинама и, иако се ова изрека односи на породицу, има још једна која каже:„Like dog like master”, у овом случају у питању су мачке. Видевши од нас да је читање забавно, наша мачка Милица је узела на себе да прочита „Џејн Ејр”. Она је омацила пет мачића и сада је једно са нама. Иако има непуну годину, Мазуљко је већ попримио навике господара а и своје мајке. Овом приликом желимо да вам пошаљемо поздраве од ваших читалаца. И чисто да знате да је овим ваша парола: „од 7 до 107” оповргнута.