Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


КРВ ГЕНЕРАЛА НЕЛСОНА

Молим те да ми разјасниш недоумицу око рума, чувеног морнарског пића: како се прави, зашто су га морнари пили и зашто је данас изашао из моде.

МАЈА ПЕДОВИЋ
студент гастрономије


Нисмо чули да је рум изашао из моде. Можда не може да се мери с пивом као ни бројним безалкохолним пићима, али и даље има верне поклонике. Међу њима су и кувари-посластичари, па и домаћице које га користе као незаменљив додатак неким колачима.
    Причу о руму могли бисмо да почнемо једном помало застрашујућом легендом. Кад је славни британски адмирал Хорацио Нелсон убијен у бици код Трафалгара, 21. октобра 1805. године, његово тело морнари су ставили у бачву испуњену румом, како би га сачували до повратка у Енглеску. Међутим, кад су отковали бачву, открили су да у њој нема више ни капи рума! Испоставило се да је неко на доњем делу бачве пробушио рупу и ставио чеп. Тако је сав рум попијен, вероватно зачињен Нелсоновом крвљу… Због тога се рум често и назива „Нелсонова крв”. Неки, пак, сматрају да је овај назив проистекао из здравице у част неустрашивог Нелсона.
    Морнари су рум пили помешан с водом, нарочито на дугим путовањима. Наиме, у залихама устајале воде множиле су се бактерије, а велики постотак алкохола у руму муњевито их је уништавао.
Одакле потиче реч рум? Неки сматрају да је реч о скраћеном енглеском глаголу rumble (крчати, тутњати), док други верују да назив долази од saccharum, односно saccharum officinarum, латинског назива за шећерну трску. Истини за вољу, постоји и древно малезијско пиће brum, настало пре више хиљада година…
    Било како било, рум је алкохолно пиће које се добија дестилацијом превреле меласе од шећерне трске. Највише се производи у земљама где успева шећерна трска, попут Кубе, Јамајке и Бразила. Не зна се тачно кад је настао. Верује се да је прављење пића од шећерне трске почело још у древној Индији, Кини и Малезији. Занимљиво је да у једном спису из 14. века чувени венецијански морепловац Марко Поло пише о „одличном вину од шећера” којим су га понудили у Ирану. Можда је то била нека претеча рума!
    Извесно је да се рум производио у Лондону крајем 15. века и то од шећерне трске донете из Индије, касније и из Јужне Америке. Прве дестилерије на карипском тлу потичу из 17. века. Звучи чудно, али карипски рум био је тада врло лошег квалитета. Верује се да је прави рум настао на острву Барбадос.
    Време је пролазило, а рум је стицао нове поклонике. Постоји легенда да је Џорџ Вашингтон 1789. године одржао први председнички говор – на бурету рума с Барбадоса! Рум из Америке није баш тако лако могао да стигне до Европе. Британци су, наиме, ограничили увоз јер су свог коња за трку имали. Био је то виски. Вероватно су се због тога о руму испредале мрачне приче. Да гусари, попут оних које је у „Острву с благом” описао Роберт Луис Стивенсон, сипају рум у барут пре него што нападну неки брод! Другим речима, пиће зликоваца.
    У ствари, веза између рума и Краљевске британске морнарице успостављена је још 1655. године, кад су Британци напали Јамајку. Врло брзо су почели да тргују и домороцима су препуштали своје залихе француског коњака у замену за ароматични рум.
    Још средином 18. века, поклоници рума схватили су да је добар и кад се у њега дода лимунов сок, као и друга безалкохолна пића. У сваком случају, не само кад је реч о морнарима, рум је знатно допринео порасту алкохолизма у свету.


БАДЕМ У ЦВЕТУ

Дивим се делу холандског сликара Винсента ван Гога. Једна од мени најдражих његових слика је она која приказује грану бадемовог дрвета у цвету. Волела бих да сазнам неки податак о тој слици.

Поздравља вас све ваша редовна читатељка
САРА АНДРЕЈЕВИЋ
„Бадемово дрво у цвету” потиче из 1890, последње године живота Винсента ван Гога. Слику која се чува у Ван Гоговом музеју у Амстердаму посветио је рођењу братанца Винсента. Наиме, 31. јануара 1890. године Тео ван Гог и његов жена Јохана добили су сина. Одлучили су да му дају име по стрицу Винсенту који је у то време боравио у душевној болници у Сен-Ремију у Прованси. На пролеће, 17. маја 1890. године, Винсент је, наизглед здрав, стигао у Париз како би видео брата, упознао малог Винсента и снаху. Беби је на поклон донео слику бадемовог дрвета у цвету...
    Слика је тог истог 17. маја окачена изнад постеље Теа и његове жене. Убрзо после Винсентовог одласка, Тео му је писао како дечачић задивљено посматра стричеву слику из свог креветића.
   Ван Гога је и овом приликом надахнула јапанска уметност. На плавој подлози – небу – насликани су беличасти цветови бадема... Сликар је намеравао да уради читав низ дела на исту тему, али му болест није дала.  Кад се малчице опоравио, могао је да са жаљењем види да су бадеми прецветали. „Баш немам среће”, писао је Винсент брату Теу.
   Управо у време рођења малог Винсента, у једном угледном часопису за ликовну уметност објављен је врло похвалан чланак о Ван Гоговој уметности. Сликару се, међутим, то нимало није допало: „Успех је најгора ствар”, написао је скромни Винсент. Није прошло дуго и он је у јулу, у месту Овр-сир-Оаз, преминуо.


СПАВАШ ЛИ, РИБИЦЕ?

Зовем се Никола Ратковић и имам 12 година. Живим у Бањалуци. Од када сам научио да читам постао сам вјерни читалац „Политикиног Забавника”. Молио бих Вас да ми одговорите на једно питање. Наиме, занима ме да ли рибе спавају.


Велики поздрав из Бањалуке!
nikolaratkovic98@...
Рибе немају капке и зато је оправдано да се запитамо да ли спавају. Њихови мождани таласи никад нису у РЕМ фази, као код човека који сања, али да – рибе спавају. Могли бисмо то да назовемо и одмором. Али како да знамо кад риба спава?
   Различите врсте риба различито се понашају у току одмора кад им метаболизам ради успорено. Већина акваријумских рибица је у некој врсти транса, готово непомична тик изнад дна акваријума. Ако бисте им убацили мало хране, требало би им неколико тренутака да схвате и да се разбуде. С друге стране, ајкуле ни у једном тренутку не престају да пливају, јер им је проток воде кроз шкрге неопходан за дисање. У океану има много занимљивих спавача. Риба папагај око себе направи врећу за спавање, а многе врсте малих риба имају „собе” у коралним гребенима.
    Научници су дуго покушавали да открију да ли рибе и сањају, али сигурних доказа још немају. За сада је утврђено да постоје рибе које пате од несанице и да ометање одмора често доводи до поремећаја у понашању. Ако ваша рибица непомично лебди у води, немојте да је узнемиравате куцкањем у стакло акваријума – и она мора да се одмори.