Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ГОСПОДИН ФОКЕР И „ФОКЕРИ”

Молим вас да ми одговорите ко је конструисао први путнички авион.

АНДРЕЈА
Пожаревац


Први путнички авион саградио је генијални конструктор и неустрашиви пилот, Холанђанин Антони Фокер (1890–1939) одмах после Првог светског рата. Тај авион, назван „фокер Ф-2”, откупила је 1920. године холандско ваздухопловно предузеће КЛМ и одмах отворило редовни ваздушни саобраћај на линији Амстердам–Лондон. Антони Фокер није, међутим, конструисао и градио само путничке авионе. Можда је чак познатији по градњи борбених авиона. Тако је, рецимо, на његовом чувеном двокрилном ловцу „фокер ДР-1” током Првог светског рата летео легендарни немачки ас Манфред фон Рихтхофен, звани Црвени барон, који је оборио више од двадесет савезничких авиона. Тридесетих година на Фокеровом тромоторном авиону „фокер ф-7” остварени су многи летачки подвизи. Тако је 1926. године адмирал Ричард Берд први летео преко Северног пола, 1928. године сер Чарлс Кингсфорд Смит први је прелетео Тихи океан, а 1932. године прва жена, славна Амелија Ерхарт, прелетела је Атлантски океан. Читава серија Фокерових авиона, „фокер Ф-24, Ф-27 и Ф-28”, остаће у историји ваздухопловства записана као изванредни путнички авиони којима је безбедно превезен огроман број путника на свим светским ваздушним линијама.

------------------------------------------------------------------------------

ЗАБАВНИ ОРМАР
С ПЛОЧАМА 
     


Шта значи реч дискотека и од чега је настала?

ЉИЉАНА
из Суботице

Дискотека је вероватно једно од најомиљенијих места које млади посећују да би слушали музику, играли и дружили се. Има их у готово сваком месту. Реч је кованица и потиче из грчког језика. Састоји се из два дела – првог diskos, који значи колут, плоча, и theke, што значи ормар, преграда. Дакле, дискотека би била ормар с плочама.
Наравно, музика се одавно више не пушта само с плоча, ни с трака, већ са це-деова, али назив, препознатљив као место забаве, није се променио.

-------------------------------------

ЈЕДЕМ ВОДУ!

Занима ме које воће, односно поврће садржи највећи постотак воде.

СТЕФАН
Сомбор


Лубеница је водена краљица међу јестивим биљкама – воћем и поврћем. Садржи готово деведесет пет одсто воде. Иза ње су диња и бресква са око деведесет одсто, поморанџа са око осамдесет пет и грожђе са осамдесет одсто воде.
Дакле, ако поједемо 550 грама лубенице то заправо значи да смо попили пола литре воде! Због тога се у неким језицима лубеница назива воденом дињом, watermelon – на енглеском, melon d’eau – на француском.


ШИЗИ У КРИЗИМој тата у последње време често понавља да је оћелавио „због ове кризе”. Да ли је то могуће?

СТЕФАН ПЕРИЋ
Пожега

Сасвим је могуће. Наиме, последњих година, кад цео свет потреса нестабилна материјална ситуација, људи се осећају несигурно, безвољно, малодушно, натмурено и често им „није до живота”. Такво нерасположење може да доведе до различитих здравствених тегоба. Научници су недавно спровели истраживање у САД и неколико западноевропских земаља (наша земља није била укључена) у намери да добију одговор на питање да ли криза поспешује ћелавост код мушкараца. Испоставило се да у последње време милиони мушкараца знатно брже губе косу и то у све ранијим годинама. У поређењу с раздобљем од пре три године, број проћелавих и сасвим ћелавих повећао се за готово педесет одсто. И, што је такође важан податак, у државама попут Велике Британије за осамдесет девет одсто повећао се и број мушкараца који одлазе код пластичних хирурга и других стручњака који се баве пресађивањем косе.

-------------------------

ЕНЕРГИЈА ИЗ РУКУМолим вас да напишете нешто о реикију.

КОСТА
Борча


Реики је техника која се користи за смањење стреса, опуштање и лечење, а име јој је настало од јапанског изговора два кинеска карактера: реи – душа, дух, и ки – дах, животна енергија. Реики се заснива на „полагању руку” и веровању да животна енергија тече кроз организам. Ако неко има ниску животну енергију, сматра се да је подложан болестима и стресу, а ако је ова енергија висока, онда је њен поседник здрав и осећа се срећним. Творац реикија је јапански будиста Микао Усуи који је ту технику открио почетком 20. века, после дуге медитације, поста и молитве. Он је записао да је добио мистично откровење и да је постигао знање и моћ да енергију, коју је назвао реики, примени на људима. Особе које практикују реики користе технику „полагања руку” на тело или изнад њега. Зато се у тој сеанси од пацијента очекује да легне и да се опусти.