Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


МЕТЕОРИТ СЕ ЗАРИО 1200 МЕТАРА

Занима ме шта се сматра највећом космичком катастрофом на Земљи.

Сателитски снимак кратера Попигај
БОЈАН
Инђија


Пре 35 милиона година, у долини реке Попигај (десна притока Хатанге у Сибиру), пао је огроман метеорит који је пробио стене до дубине од 1200 метара и ту експлодирао. Пречник унутрашњег кратера достигао је тада 75, а спољног 100 километара. Експлозија је изазвала топљење стена, а образована је лава с много силицијума (65 одсто) која се битно разликује од дубинских изливања базалта. Енергија ове експлозије била је око хиљаду пута већа од било које вулканске експлозије на Земљи. У проучавањима геоморфолога, та експлозија сматра се највећом катастрофом на нашој планети.


КАД НИЈЕ СМЕЛО ДА СЕ ПОЈЕДЕ НИЈЕДНО ЈАЈЕ

Молим вас да ми одговорите зашто је народ проклео жену деспота Ђурђа.

ТИЈАНА
Лесковац

Смедеревска тврђава и данас плени изгледом
Деспот Ђурађ Бранковић
Проклета Јерина била је жена деспота Ђурђа Бранковића, који је подигао Смедеревску тврђаву (1430). Предање каже да у Браничевској жупи, у току градње тврђаве, пуних дванаест година није смело да се поједе ниједно јаје јер су она била потребна за малтер. Зидање ове, а и других тврђава, обављано је под врло тешким, суровим и нечовечним условима.
За патњу народа неко је морао да буде крив, а по народној легенди већину ових тврђава у Србији градила је Јерина (Ирина), која је била Гркиња. Зато су је, због невоља наметнутих зарад градње, у народу назвали проклетом Јерином.ВОДА НА КИЛОМЕТРЕ

Молим вас да ми одговорите које су реке најбогатије водом.

ИЛИЈА
Бор


Богатство водом неке реке одређује се по величини протицања на њеном ушћу, а изражава се у кубним метрима у секунди (m3/s). По том критеријуму, водом је убедљиво најбогатији Амазон, на чијем се ушћу сваког секунда у Атлантик улива 220.000 кубних метара воде. За њим следе: Конго – 46. 296; Ганг с Брамапутром – 35.515; Јангце – 31.076; Ориноко – 28.983; Парана – 22.900; Јенисеј – 19.343; Мисисипи – 18.392; Лена – 16.806 и Меконг – 16.172 m3/s. Огроман проток имају и две притоке Амазона: Мадеира – 30.500 и Рио Негро – 30.000. Проток Дунава пред делтом износи просечно 6500 m3/s.


БИЗОНИ У ЕВРОПИ

Молим вас да ми кажете да ли данас у Европи живе бизони.

ЖАРКО
Богатић


Бизон, сисар из реда папкара и породице шупљорожаца, и данас живи на тлу Старог континента. Да је становник Европе још из далеке прошлости сведоче и пећински цртежи на северу Шпаније и југу Француске на којима заузима важно место. Данас на нашем континенту на слободи, у неколико великих крда, живи у Бјаловешкој шуми, заправо прашуми на пољско–белоруској граници, и законом је заштићен. Овај најкрупнији европски сисар, последњи представник дивљих европских бизона, у занемарљивом броју може да се види и у Русији, Украјини, Литванији, Словачкој и Румунији. Иначе, у Бјаловешкој шуми налази се највећи број различитих врста биљака и животиња у Европи.