Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ЗВАНИЧАН ЈЕЗИК САД?

Молим те, помози мојој сестри и мени да разрешимо једну недоумицу. Никако да нађемо одговор на питање да ли је енглески званичан језик Сједињених Америчких Држава.

МИЛИЦА и СТЕФАН
КрагујевацМа како неком можда звучало невероватно, у Уставу Сједињених Америчких Држава ниједан језик није проглашен за званичан језик државе. Иако се још Џон Адамс (1797–1801), други по реду председник САД, залагао да Конгрес изгласа одлуку и енглески потврди као званичан језик, то се није догодило ни много година касније. Многи су и за време Џона Адамса, као и данас, објашњавали да би то било недемократски и да би угрозило права одређених појединаца. Шта би, на пример, помислио житељ САД који не говори енглески, а држави уредно плаћа порез? У тим давним временима било је сасвим уобичајено дневно чути и по двадесет и више језика. Иначе, у САД се говори триста двадесет два језика, од тога је највећи број заступљен у Калифорнији – 207.
Међутим, енглески јесте најзаступљенији језик јер га говори осамдесет два одсто становника, а чак деведесет шест одсто каже да се њим служи. Иначе, у САД је заступљен такозвани амерички, а у Канади – канадски енглески, и они припадају групи северноамеричког енглеског. Иако не на нивоу државе, енглески јесте званичан језик у двадесет осам савезних држава, између осталог у Алабами, Аљасци, Калифорнији, Флориди, Масачусетсу, а није у Њу Џерсију, Њујорку, Пенсилванији, Вашингтону. На другом месту по заступљености је шпански језик и њим се користи дванаест одсто Американаца.

О’ЛАДИ МЕ!


Молим вас да ми одговорите на једноставно питање: кад желимо да расхладимо неко јело или пиће, да ли то треба да чинимо стављајући га изнад леда или испод њега?

ТИЈАНА
Коцељева


                                         Илустровао Добросав Боб Живковић
Кад жели да загреје воду, домаћица посуду с водом ставља на загрејану плочу на штедњаку и њен поступак је исправан јер загрејани ваздух око плоче постаје лакши, скупља се око посуде и диже увис, загревајући је са свих страна. На овај начин топлота загрејане плоче најбоље се користи. Међутим, кад желе да расхладе пиће или јело, неке домаћице греше па боцу с пићем или посуду с јелом стављају на лед. Ово није добро јер ваздух који се налази изнад леда, пошто се расхлади, не диже се увис већ се спушта, а с горње стране замењује га топао ваздух. Из овога се може извући практичан закључак: кад желимо да расхладимо боцу с пићем или посуду с јелом, треба да је ставимо под лед, а не на њега.


ДА АВИОН НЕ ПАДНЕ

Која је најмања брзина којом може да лети осредњи путнички авион а да не почне да понире?

ДИМИТРИЈЕ
dime92nbg@...


Од врсте авиона и његове тежине, заједно с путницима, теретом, горивом, зависи којом брзином летелица мора да се креће да не би почела да понире. Кад се ради о мањим, приватним авионима, с пропелерима, да би остали у ваздуху довољно је да се крећу брзином од стотинак километара на сат. Међутим, уколико се говори о већим путничким авионима, опремљеним јаким машинама, најмања брзина која би их „држала” на висини била би око триста километара на сат, али они у просеку обично лете брзином од око седамсто до деветсто километара на сат.

НЕБЕСКИ И ЗЕМАЉСКИ СТУБ


Занима ме да ли у Кини заиста постоје планине сличне онима које смо видели у филму „Аватар”?

ДРАГАН ПЕТРОВИЋ
Београд

Висеће планине Пандоре у филму 'Аватар'
Кинески Аватар Алелуја висови
Месне власти у Џангђиађију, у провинцији Хунан, на све начине настоје да искористе велику популарност „Аватара” (2009), чувеног филма Џејмса Камерона. Наиме, ова научнофантастична филмска бајка у Кини је имала великог успеха и, приказујући се у преко две и по хиљаде биоскопа широм земље, у овој најмногољуднијој држави зарадила око сто милиона долара. Житељи Џангђиађија недавно су одлучили да висове до сада познате као Небески и земаљски стубови прекрсте у Аватар Алелуја планине. Иако они нису једини који тврде да су њихови висови послужили као надахнуће за стварање Висећих планина у измишљеној земљи Пандори, очигледно су први који су се досетили и званично преименовали постојеће врхове. И од тада се рекламирају слоганом: „Пандора је далеко, а Џангђиађије вам је надохват руке”.