Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ФЕНГ ШУИ
ИЛИ
УМЕТНОСТ
РАСПОРЕДА

Желим да сазнам нешто више о фенг шуију.
АНА
Батајница


Фенг шуи, 3000 година стара кинеска „уметност распореда” наводно гарантује проходност ки енергије (енергетски талас) у стамбеном простору. По веровању Кинеза, слободно протицање ки енергије доноси све благодети живота: љубав, новац, успех и срећу. Назив „уметност распореда” објашњава практичну страну ове технике. Да би се омогућило слободно струјање енергије у просторији, потребно је удаљити све комаде намештаја једне од других, као и од зида. Велики и мали комади требало би да стоје у симетрији, распоређени тако да соба буде што пространија. Кристал и огледало неопходни су оплемењивачи простора јер уносе светлост и сјај у домове. Стране света, подземне воде,електричне инсталације, такође су неки од чинилаца који условљавају место одређеног комада намештаја, као и употребу просторије. Поклоници фенг шуија верују да се успостављањем склада у дому остварује и слога укућана.
                                                            Илустровао Добросав Боб ЖивковићСО КАО ЛЕК
Молим вас да ми одговорите кад кухињска со може да се користи као лек.
МИЛЕНА
Ритопек

Кухињска со (натријум-хлорид, NaCl) стални је састојак човечијег тела и игра важну улогу у њему. Неопходна је организму и, пошто се дневно излучи 10–15 грама, мора поново да се уноси. То се чини или коришћењем намирница које садрже натријум-хлорид или додавањем соли јелу. Понекад, људско тело може нагло да изгуби веће количине соли (прекомерно знојење, учестало повраћање, велика крвављења) тако да због тога могу да настану здравствене тегобе. У таквим случајевима једна од мера које се предузимају у сврху лечења јесте и давање раствора кухињске соли, саме или с још неким солима. Уколико су ти поремећаји, настали због губитка кухињске соли, лакше природе, ове растворе болесници могу да пију. Али, ако су у питању тежи поремећаји, они се убризгавају. Особама изложеним прекомерном губитку натријум-хлорида (ложачи, спортисти и др) може да се, као предохрана, да да пију раствор натријум-хлорида или да једу јако посољену храну, увек, разуме се, уз препоруку лекара.

КОЛИКО НАС ЈЕ?
Драги Забавниче, постоје ли прорачуни колико је људи рођено у н.е.?
Сара


Одговор на ово питање изгледа да је велики изазов и за саме демографе. Научници који покушавају да установе колико се укупно родило људи на нашој планети, за почетак треба да утврде две ствари: колико дуго људска раса постоји и колико је људи у различитим историјским раздобљима живело на Земљи. Прорачуни о бројности становништва обично почињу од 8000. године пре наше ере, праскозорја цивилизације. Верује се да је тада у свету, по прорачунима Уједињених нација, живело око пет милиона људи. До 1. века човечанство се веома споро увећавало и достигло је број од триста милиона.
До веродостојних процена изузетно је тешко доћи зато што треба имати на уму да су људи у великом броју умирали од глади, подлегали болестима, климатским променама. У тим древним временима просечан људски век био је ужасно кратак. Тако, рецимо, француски научници верују да је на њиховом подручју, у бронзаном добу (у Европи је оно трајало од 1200. године пре наше ере до 400), човек просечно живео између десет и дванаест година. Смртност деце била је огромна – од хиљаду рођених, умирала је половина, можда и више деце.
Дакле, у 1. веку планету је насељавало око триста милиона људи. Процена је да је од тога на подручју Римског царства живело око четрдесет пет милиона становника. Од почетка првог миленијума до 1650. године, даље тврде демографи, човечанство се мање увећало него у претходним раздобљима. Разлог је „црна смрт” која је харала и пре 14. столећа, века у коме бележи најгори данак. Куга је, наиме, смртоносни поход почела око 542. године из западне Азије, и онда се полако, па све силовитије, проширила читавом планетом. По доступним подацима, половина Византијског царства је, на пример, уништена у 6. веку – око сто милиона становника.
До почетка 19. века број људи на Земљи прешао је милијарду и наставио да се увећава до данас – наша планета сада има шест милијарди и седамсто милиона житеља.
Да би се добио одговор на питање колико људи је живело у различитим раздобљима, треба погледати табелу:

--------------------------------------------------
Година                                             Број становника
--------------------------------------------------
8000. п. н. е.                                          5.000.000
--------------------------------------------------
1. године                                            300.000.000
--------------------------------------------------
1200. године                                     450.000.000
--------------------------------------------------
1650. године                                     500.000.000
--------------------------------------------------
1750. године                                     795.000.000
--------------------------------------------------
1850. године                                 1.265.000.000
--------------------------------------------------
1900. године                                1.656.000.000
-------------------------------------------------
1950. године                                2.516.000.000
-------------------------------------------------
1995. године                                5.760.000.000
------------------------------------------------
2002. године                               6.215.000.000
------------------------------------------------
Укупан број рођених                106.456.367.669
------------------------------------------------
                                                                                Илустровао Растко Ћирић