Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ЖИВИ ФОСИЛ ЖИРАФЕ

Чуо сам да у Африци постоји животиња коју зову живим фосилом жирафе па вас молим да нешто напишете о њој.


СВЕТА
Шабац

Окапи (Okapi johnstoni), копитар из породице жирафа, с дугим ушима и релативно кратким вратом, сматра се врло примитивним обликом жирафе, њеним „живим фосилом” из времена горњомиоценске епохе. Откривен је тек почетком 20. века. Његово тело прекривено је црвенкастосмеђим сјајним крзном које је на грлу бело, а ноге и бутине зебрасто ишаране црним и белим пругама. Мужјак има мале, чеоне, уназад савијене рогове. Живи у западној Африци (Конго).


КАД КРЕСНЕ ВАРНИЦА

Поштована редакцијо,
Можете ли да ми објасните шта представљају 'полумесеци' на грбовима неких хришћанских (источних и западних) племићких породица?


Ваш редовни читалац
Мишо Војиновић
Б.Д. Поље


Не можемо да одговоримо на тако постављено питање једноставно зато што, судећи према приложеној илустрацији, није реч ни о каквим „полумесецима” него о оцилима. Оцило, огњило или кресиво је, иначе, у облику слова „С” савијен комад гвожђа који је, све до проналаска шибице, био главна алатка за паљење ватре. То се изводило тако што се огњилом кресало о камен кремен, а овако добијене варнице палиле су суви комадић печурке зване труд.
Тебе је можда збунило то што се на истој илустрацији налазе само три, уместо уобичајена четири, оцила и што су она тако стилизована да заиста личе на полумесеце.
Оцила је на српски грб увео деспот Стефан Лазаревић после 1402. године по узору на грб обновљене Византије. На том грбу (после 1261. године) налазила су се четири грчка слова Б (бета) која чине акроним (почетна слова) слогана византијске владарске династије Палеолог: Базилеус Базилеом Базиленом Базиленовиус, са значењем Цар царева царује над царевима. Ту се мисли на Исуса Христа, цара небеског, који царује над свим царевима света, што је било једно од средњовековних схватања везе између Бога, Христа и монархије.
По угледу на овакав византијски грб, деспот Стефан Лазаревић је на српски грб, уместо слова Б, увео четири оцила. Таква комбинација оцила и крста требало је да значи: „Ватром ћемо крст бранити.” Сматра се да су та четири оцила тек касније почела да се тумаче као слова С из којих стоји слоган: Само слога Србина спасава.
Четири оцила преузео је кнез Милош Обреновић и 1838. године унео у грб Кнежевине Србије.


ХРАНА И ВАРКА

Молим вас да ми одговорите како се на латинском пише пословица „Кад се неко нечем добром нада”. Нисам успио да је нађем нигдје у књигама...

ЛЕКА
Подгорица

Морамо да признамо да ни ми нисмо успели да нађемо латинску пословицу која, у преводу, баш тако гласи. Али смо одабрали ових пет латинских изрека које прилично наликују ономе што си тражио:
Spes fovet et melius cras fore semper ait
(Нада подржава и увек каже да ће сутра бити боље)
Spes bona mortales fallere saepe solet
(Добра нада смртнике /људе/ често има обичај да вара)
Spes alit et fallit
(Нада храни и вара. Нада одржава људе, али их често и заварава)
Spes sibi quisque
(Свако је сам себи нада. Или, по нашки, „у се и у своје кљусе”)
Spes ultima dea
(Нада је последња богиња /која је остала на свету/).

                                                                    Илустровао Добросав Боб Живковић


МИЛКА ИЗ „СЛАГАЛИЦЕ”

Уз тебе сам учила слова, нове речи, научне изразе, сазнавала за разне занимљивости и открића. Једноставно, уз тебе сам расла и ушла у свет одраслих. За тебе имам само речи хвале, али и једно питање. Желела бих да сазнам нешто о својој омиљеној телевизијској личности, госпођи Милки Цанић.


КАТАРИНА
из Ужица


Госпођа Милка Цанић супервизор је „ТВ слагалице”, једног од најгледанијих телевизијских квизова који се приказује сваке вечери у 18.55 на Првом програму РТС-а. После већ чувеног поздрава, којим гледаоцима и учесницима у такмичењу знања пожели добро вече, повлачи се у „сенку”.
Одатле госпођа Цанић будно прати и надгледа рад других и све што се догађа у квизу у чијој припреми и сама учествује. Њен посао је веома одговоран и она свакодневно прелистава и ишчитава разне енциклопедије, речнике, стручне књиге. Предана је том послу већ петнаест година, колико траје квиз, а њени сарадници кажу и непогрешива.
Рођена је 18. јула 1944. године, по занимању је дипломирани филолог. Радила је као професор у гимназији у Приштини, а касније као лектор.


УПЛАТНИЦОМ ДО ПРОПУШТЕНОГ БРОЈА „ЗАБАВНИКА

Имам једну молбу. Иако те редовно читам, нисам била у могућности да купим бројеве 3012 и 3014. Како да дођем до њих?
Унапред хвала.
МАРИЈА
из Пожеге


Твоје питање вероватно ће помоћи многим нашим читаоцима који су пропустили да купе неки од бројева „Политикиног Забавника”. Начин да се дође до нашег листа веома је једноставан.
На троделној уплатници, која може да се нађе у свакој у пошти или банци, под назнаком „уплатилац” треба читко исписати своје име и адресу, под „сврха уплате” навести да је у питању куповина одређеног броја „Политикиног Забавника” (рецимо 3012), а као „примаоца” навести „Политикин Забавник”, Цетињска 1, 11000 Београд. Број жиро-рачуна је: 205–16454–02, а износ 121 динар, увећан због трошкова поштарине.
Једну од копија уплатнице треба послати поштом на нашу адресу. Кад писмо стигне у редакцију, пошиљка са „Забавницима” биће упућена читаоцу.
Дакле, Марија, попуни уплатницу и чекај да ти поштар донесе „Забавнике”.