Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ПРЕСТОНИЦА СУЛТАНАТА

Где се налази град Мускат?

ЈАГОДА
из ОстружницеМускат је престоница Омана или, службено, Султаната Омана. Држава површине од око 300.000 квадратних километара смештена је на јужној обали Арабијског полуострва, па је Мускат не само главни и највећи град већ и највећа лука у Арабијском мору.
Окружен планинама, Мускат или Маскат, како се град још назива да би се разликовао од истоимене провинције, сматра се једним од најстаријих градова на Блиском истоку. За њега се зна још од другог века. Већ тада је био познат трговачки центар. Први Европљанин који је стигао до њега био је португалски морепловац Васко да Гама (1469–1524). Португалци су град похарали 1507, а Арапи га заузели 1646. године.
Град се данас простире на 1500 квадратних километара и броји око 900.000 становника.


ГДЕ ЈЕ ТАЈ „ЗАБАВНИК”?

Мало је рећи да те чланови моје породице обожавају, а нарочито тата који те чита још од детињства. Од петка до петка, најчешћа реченица у кући је: „Где је ’Забавник’, нисам га целог прочитао, код кога је?”
Имам једну молбу, много ми је важно: да ли би могао нешто да ми напишеш о Вилијаму Левију, мексичком глумцу. Волела бих да објавиш и његову фотографију. Хвала пуно,

ДАНИЦА
ЗемунНајстарији од четворо деце, Вилијам Леви Гутиерез родио се 29. августа 1980. године (негде се, као година рођења, наводи 1979) у кубанском главном граду Хавани. Његов очух, који је већ био грађанин САД, успео је да издејствује папире за читаву породицу и сви су се преселили у Мајами. Вилијам је тада имао мање од петнаест година. Прво је похађао средњу школу на Флориди где је напокон остварио дечачки сан и постао члан бејзбол клуба школе. Истакавши се као играч, добио је стипендију и две године студирао пословну администрацију, али је убрзо срећу потражио у сасвим другим водама – манекенству и глуми. На телевизији се први пут појавио у живим емисијама које се и код нас, у недостатку доброг превода, зову – „ријелити шоу”. Убрзо су уследиле улоге у латиноамеричким сапуницама „Olvidarte Jamas” (Никад те нећу заборавити), „Mi Vida Eres Tu” (Ти си мој живот) и, у свету познатим – „Pasion” (Страст) и „Cuidado con el Angel” (Пажљиво с анђелом) у којој је глумио заједно с Маите Перони, певачицом и некадашњом чланицом поп групе „РБД”. Овај лепотан у вези је с мексичко-америчком глумицом Елизабет Гутиерез с којом има сина, а на путу им је и друго дете које је, док објављујемо ову вест, можда већ стигло на овај свет.


ТАЈНА АВАТАРА

Волео бих да ми решиш једну недоумицу: осим назива истоименог филма, која још значења има реч аватар?


КОСТА СИМИЋ
БеоградНаучнофантастични филм „Аватар” (2009), који је написао и режирао Џејмс Камерон, прати групу људи који 2154. године стижу на Пандору, јер на овом природном сателиту постоји налазиште драгоценог минерала. Не желе да одустану од намере да ту направе рудник иако добро знају да ће тиме угрозити опстанак народа Нави, који живи на Пандори. Аватар означава генетски створена бића – људе који, у намери да се што више приближе пандорском племену, имају и тело налик народу Нави.
Аватар или аватара у хиндуистичкој филозофији има значење инкарнације божанског бића на Земљи у облику човека, животиње или неког другог створа. Реч „аватар” санскритског је порекла и дословно значи „силазак” и обично означава силазак у ниже слојеве постојања у циљу остваривања посебне сврхе. Према легенди, кад је Вишну, врховни хиндуистички бог, сишао на Земљу, био је рибица. Ману, први краљ који је владао нашом планетом, прао је руке у реци, па га је рибица замолила да је спасе. Ману је рибицу ставио у врч, а кад је порасла, бацио ју је у океан. Риба му је рекла да ће ускоро бити потоп и да мора да се припреми за ту катастрофу. Ману је саградио лађу и тако спасао људе и животиње.
Треће значење речи аватар знају сви који користе рачунар. Овим појмом корисник, било да се ради о игрици, корисничком имену, измишља себи лик који му у дигиталном свету служи као нека врста „другог ја”. Термин су 1985. године увели Чип Морнингстар и Џозеф Ромеро, дизајнирајући игрицу „Хабитат”.


УЗБУДЉИВИ ПАКОВ СВЕТ

Моја омиљена серија је „Паков свет”, а ликови које обожавам су Лукас и Сара, па бих молила да напишете нешто о глумцима који их играју и објавите неку слику.

ОЛИВЕРА
Београд„Паков свет”, шпанска серија која се од прошле јесени емитује на „Студију” Б, снимана је у продукцији куће „Антена 3” од 2005. до 2008. године. Прва је црнохуморна серија о полицајцима позорницима. Говори о професионалним и личним искуствима групе представника закона у великом граду, и то у делу који врви од преступника.
Полицајци Лукас и Маријано, на челу с инспектором Паком, послати су у овај део града по казни. Наиме, нашли су се у банци да подигну новац управо кад се десила пљачка. Како се нису снашли, лопови су побегли с пленом. Да би казна била још гора, тројица трапавих полицајаца за шефа су добили комесара Дон Лоренца, Паковог таста, чијем строгом надзору не могу да умакну. Иако се стално труде да буду унапређени, прати их зла срећа.
Наравно, у серији је и много смешних животних и љубавних догодовштина. Не мимоилазе ни Лукаса и Сару, коју игра млада глумица Мишел Хенер Хусон, британско-француског порекла, рођена 14. септембра 1986. године у Барселони. На филму је заиграла као четрнаестогодишњакиња и досад је снимила десетак филмова.
Рафаел Уго Фернандез Силва рођен је 10. маја 1977. године у Мадриду. У овој серији игра полицајца Лукаса Фернандеза. У протеклих десет година за шпанско тржиште снимио је шест серија, седам филмова а наступа и у позоришту. Два пута је, 2007. и 2008. године, номинован за најбољег глумца Шпаније.


СВЕТЛОСТ И ЊЕНЕ БОЈЕ


Занима ме која зрачења човек може да види?

АЦА
БарајевоЈедина врста зрачења коју људи, али и сви остали сисари, могу да виде јесте светлост и боје које она ствара. Пчеле опажају ултраљубичасту светлост коју човек не може да види, али може да осети кад му кожа поцрвени на сунцу. Једна врста америчких звечарки има, између носа и очију, мали орган који открива инфрацрвено зрачење које испуштају оближњи објекти – а посебно њихове жртве.