Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste


ЗА ЗДРАВО СРЦЕ

Kад год читам „Забавник”, а читала су га и моја деца, а одавно почели и унуци, увек ме обузме нека топлина, срце ми заигра и врати ми се сва она љубав према „Забавнику” која је у мени била скривена дубоко у души.
Пре две године моји унуци су с родитељима отишли у Ирску. Од тада им сваког месеца шаљем по пет „Забавника”. А они, пресрећни, ес-ем-есом јављају да су „Забавници” добро стигли и да им се много радују.
Пре но што их њима пошаљем, прочитам их и ја и њихов ујак. А сад Вам морам рећи колико ми
„Забавник” улепшава пензионерске дане. Пошто имам времена, буквално га прочитам од прве до последње странице (сем, наравно, логичких загонетки и математике). „Забавник” не би био то што јесте, да није употпуњен чаробним илустрацијама Иве Ћирић, Драгана Максимовића и Добросава Боба Живковића. Некада су илустрације Драгана Максимовића и Боба Живковића толико духовито лепе и животне да ми се догађа да се баш здраво насмејем. Убеђена сам да ми је срце здраво, иако имам 72 године, јер ми духовити чланци из разних новина и илустрације из Забавника” разгаљују душу.
Хвала Вам огромно, прво у моје име и у име свих оних бака и дека које мисле слично а, ето, не напишу Вам то.
Желим свима у
„Забавнику” личну и породичну срећу, да нам дуго, дуго живите и улепшавате нам живот.
Срдачно Вас поздравља и грли бака Радмила Шредер


ЛОНДОН НА КЛИЗАЉКАМА

Занима ме где је изграђено прво клизалиште на свету.

НЕБОЈША
Сурчин

Београд, ташмајданско клизалиште, зиме 1960. године
Прво клизалиште с вештачким ледом, глацијаријум (од лат. Glaciarium), отворено је у Лондону 1876. године. Оваква клизалишта, изграђена у затвореном простору, омогућила су да клизање у многим деловима света од сезонске забаве прерасте у један од најомиљенијих спортова.


СКИЈЕ ЗА ПРЕВОЗ

Молим вас да ми одговорите где су нађене најстарије скије.

ИЛИЈА
Костолац


Најстарије сачуване скије нађене су у Шведској и Финској, а старе су 4000–5000 година. Најстарији цртеж који приказује човека на скијама потиче из 2000. године пре наше ере, а урезан је у једну стену у Норвешкој. Скије су првобитно коришћене само у практичне сврхе – као превозно средство.


ЧУВАЈТЕ СЕ РУКОВАЊА

Молим вас да ми одговорите како може да се ублажи прехлада.

ЗОРИЦА
Шабац


Одрастао човек у просеку има три прехладе годишње, а деца и два пута више. Медицинска наука још није нашла општи лек против прехладе јер вируси веома брзо мутирају и постају отпорни на лекове. Просечна зараза траје седам дана, а веома јаке прехладе могу да се задрже и недељама. Истраживачи су ипак нашли одређен број активних састојака који могу да ублаже тегобе код прехладе. То су антихистаминици који смањују цурење из носа, затим таблете цинка, витамин Це. Доста могу да помогну утопљавање, инхалација и лагане вежбе. Жене производе више антитела кад су заражене него мушкарци и боље подносе прехладе. Неке америчке студије показале су да људи који воде љубав једном или два пута недељно имају виши ниво антитела у пљувачки, што их чини отпорнијим на прехладе. Вирус прехладе активан је код зараженог само прва два дана. Кашљање и кијање нису изричити преносиоци вируса, већ је то у првом реду руковање. Такође треба имати у виду да вируси остају на предметима у домаћинству и по неколико сати.