Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



АНЂЕОСКИ ВОДОПАД

Можете ли да ми кажете који водопад је највиши на свету?

ДАНИЈЕЛА
Смедерево




Највиши водопад или водопади на свету су Анђеоски водопади, у Венецуели, који падају с висине од 979 метара. На језику древног индијанског народа овог краја њихово име гласи Керепакупаи меру.   Налазе се на маленој реци Чурун у националном парку Канаима у венецуеланској провинцији Боливар. Вода која пада с висине од готово километар претвара се у измаглицу пре него што падне на земљу.
    У потрази за рудним налазиштима, водопаде је сасвим случајно угледао и откриће обелоданио амерички пилот Џими Ејнџел 16. новембра 1933. године, па су име добили по његовом презимену.
    У нашим географским уџбеницима назив овог водопада често се помиње и као Ејнџел, Енџел, Анхел. Дослован превод презимена овог пилота је анђео.


СКОК У ДУБИНУ

Које водене животиње могу најдубље да зароне?

ПЕТАР
Иланџа


Међу животињама којима је вода природно окружење најдубље зарањају главата уљешура, Physeter macrocephalus, сисар који може да се спусти на дубину до 1200 метара, али исто толико зарони и корњача седмопруга усмињача, Dermochelys coriacea. Дубокоморски пацови сматрају се рибама које живе на највећим океанским дубинама, потпуно невидљиви и готово неистражени јер у тим дубинама водени притисак износи од 20 до 1000 атмосфера.
Али и једна птица је позната као врсни ронилац. То је царски пингвин, Aptenodytes forsteri, који може да стигне до 265 метара испод површине воде.

 

НА ДАСЦИ С ЈЕДРОМ

Молим те да ми нешто кажеш о једрењу на дасци и када је уведено као спортска дисциплина на олимпијским играма.

СПОМЕНКА
Параћин


Једрење на дасци припада такозваним новијим спортовима. Као почетак могао би да се сматра покушај пловљења на дасци за јахање на таласима спојеној с једром забележен у Калифорнији 1966. године.   Већ следеће године даска с једром стиже и у Европу. До почетка седамдесетих година прошлог века стичу се прва искуства у коришћењу и техници управљања и почињу да се одржавају прва такмичења која се временом развијају у праву спортску дисциплину.
    Познаваоци овог спорта кажу да је даска за једрење једноставно пловило, састоји се од снаста – једра, јарбола и деблењака – повезаног зглобом за даску, али је управљање вештина за коју се треба добро обучити. Држећи деблењак, спортиста подупире снаст и управља јарболом следећи смер ветра.
    Постоје три главне врсте такмичења: брзинске трке, слалом и наступ на таласима.
    Као олимпијска дисциплина једрење на дасци уведено је 1984. године у Лос Анђелесу.



ИЗБОР ГИТАРЕ


Одлучио сам да научим да свирам гитару. Требало би дакле да је набавим. Међутим, не знам коју гитару да купим, електричну или акустичну. Шта предлажете?

ЏОНИ ГИТАР
Београд

             

Уколико мислиш да постоје само електричне и акустичне гитаре, преварио си се. Данас је избор велики.
Најпре, постоје различите акустичне гитаре. Међу њима су и класичне, с најлонским жицама. Оне су свакако згодне за почетнике, јер вежбајући нећеш повредити јагодице леве руке, односно руке којом притискаш жице по врату инструмента. Осим тога, акустичне гитаре могу да буду и озвучене или не, с већим резонатором, пригодне за свирање акорда, за пратњу, и оне за свирање сола... А ту су и гитаре с дванаест жица.
    Што се тиче електричних гитара, и ту има разних облика, а цена није једино што их дели. У сваком случају, уколико одабереш електричну гитару, подразумева се да ћеш свирати искључиво, или готово искључиво, рокенрол. Постоје електричне гитаре чији је тон савршен за хеви метал, друге су за класични рок... Да не помињемо џез гитаре чије је тело слично електричној гитари, али је веће, односно дебље и направљене су од дрвета.
    Додуше, у Београду нема баш велики број музички продавница где је могуће купити гитаре. Можеш све да их обиђеш за један дан. Најбоље би било да за почетак купиш обичну, акустичну класичну гитару, савладаш акорде и ноте. Свирајући, донећеш одлуку који ти је музички жанр најближи. Можда гитару и позајмиш од некога. Такав је бар некада био обичај. Или ти купи бака за рођендан. Баш као што је урадила бака Ерика Клептона
.


ЉУБАВНИ ГЛАСНИК

Чуо сам да о пупавцу постоје многе легенде и да се овој птици придају неке чаробне моћи. Да ли је то тачно?

МИША
Кикинда


Пупавац је симбол оштроумности, гласник који је, према легенди, путовао од двора цара Соломона до краљице од Сабе. Зашто је баш ова птица имала тај задатак? Зато јер је постојало веровање да је управо пупавац гласник и видљивог и невидљивог света. Ћубица на глави била је заправо – круна истине. Пупавац је иначе био Соломонов најпоузданији сарадник. Још пре него што ће видети краљицу од Сабе, пупавац је био једина птица која је цару Соломону могла да покаже где се налазе извори воде.
    Соломонова присност с царством животиња и духова долази до изражаја управо у чувеним легендама о његовом сусрету с краљицом од Сабе и градњи храма. Једном приликом, каже се у причи, позвао је Соломон у свој двор све краљеве суседних земаља. Веселили су се и гостили, јели и пили. Затим је краљ наредио да донесу и све музичке инструменте његовог оца, краља Давида. Како би гостима показао сву своју моћ и величину, наредио је да позову и све небеске птице, шумске звери, вилењаке и виле. Требало је да играју пред окупљеним краљевима. Све животиње послушно су се одазивале позиву. Само се пупавац није појавио. Соломон се жестоко наљутио и наредио да га казне. Када је пупавац то чуо, сместа је долетео у Јерусалим. Кружио је над краљевским дворцем и слетео у престону дворану. Седам пута је прхнуо крилима у знак поздрава и рекао краљу да је три месеца летео по свету и да је нашао древну и богату земљу где мирољубиви људи иду с крунама на глави. У тој земљи видео је и Билкис, прелепу жену која је била владарка.
   Понудио је краљу да позове Билкис, краљицу од Сабе, да посети Јерусалим као краљев гост. Пупавчева прича свидела се краљу Соломону. Краљев гласник кренуо је потом на пут с читавом војском различитих птица... Када су стигли, краљица од Сабе примила је поруку с пупавчевих крила и одлучила да прихвати позив. Рекла је такође да ће пут до Јерусалима, дуг седам година, превалити за три.
   Остатак легенде је познат. Соломон се заљубио у мудру краљицу од Сабе и успео да реши загонетке које му је постављала. Напослетку се њоме и оженио, а Билкис је родила сина, краља Набукодоносора.
    Према старој персијској легенди, птица пупавац заправо је била жена. Она се једнога дана чешљала пред огледалом када је у собу ушао њен свекар. Од страха, жена се претворила у птицу с перјем у глави. Према другој легенди, пупавац је некада био жена неког лошег човека. Када је муж једном приликом истукао, она је призвала Бога који је претворио у пупавца. Тако је прхнула и више се никада није вратила.