Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



КАНАЛИ И КАНАРИ

Постоје ли Каналска острва и где се налазе, или је реч о Канарским острвима?

АНИЦА
из Беле Паланке


               

Каналска острва су необичан скуп четири острва која се налазе на улазу у канал Ламанш, непосредно изнад северозападне обале Француске. Припадају Великој Британији, али имају сопствену управу, а становништво говори и француски и енглески.
Највеће острво је Џерзи и има површину од 117 квадратних километара. На њему живи највише становника. Друго по величини је острво Гернзи, потом на ред долази Олдерни са свега 2000 житеља који готово сви живе у једном селу.
Сарк је најмање од четири острва. Његова површина је непуних пет и по квадратних километара, а како нема изграђене путеве, њиме може да се путује само пешице или на коњу и магарцу с малом запрегом.
Канарска острва налазе се у Атлантском океану, стотинак километара од западне обале Африке и вулканског су порекла.



БИЦИКЛОВ НАЈСТАРИЈИ ПРЕДАК

Молим вас да ми одговорите шта је селерифер.

ДАНКО
Борча


                  

Најстарија претеча модерног бицикла био је бицикл селерифер Француза Меда де Сиврака. Он је 1790. године направио справу на два точка (сваки с пречником од 70 центиметара) уграђена испод дрвене траверзе, с јастучићима на средини. Сивраков бицикл, селерифер, имао је лик животиње – коња, лава и слично – и био је израђен од дрвета – постављен на два точка спојена дрвеном пречком. Возач је јахао на тој дрвеној „животињи” и покретао се одупирањем о тло, час једном, час другом ногом.


ОПАСНОСТ ПОД МОРЕМ


Занима ме које морске животиње су опасне за човека.

НЕНАД
Љиг

                

Сматра се да је више од 3000 врста морских животиња опасно по човека. Оне могу да се поделе у три основне групе: месождери, отровне животиње и животиње којима се може отровати. У месождере су сврстане ајкула, баракуда, моруна... У отровне животиње убрајају се репата ража, риба-камен, риба-жаба, риба-зебра, морски јеж, шкољка конус и многе друге. Трећу групу чине рибе које изазивају тровање кад се једу.