Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



ПРВИ ДАЈЕ, А ДРУГИ ПРИХВАТА МАНДАТ

Молим вас да ми одговорите каква је разлика између мандатора и мандатара.

СТЕВА
Барајево


У правно-политичкој терминологији, појмови мандатор и мандатар имају различита значења. Они се, најчешће, користе кад се некој личности указује поверење да састави владу. Ове речи потичу из новолатинског, али док се мандатором сматра лице или тело које некоме даје налог (мандат) да у његово име обави посао, под појмом мандатара подразумева се лице које се прихватило да у нечије име или за нечији рачун обави неку мисију (посао).


                                                                  

ЧЕСМА КАО КИОСК


Занима ме шта тачно значи реч себиљ.

МИРЈАНА
Кикинда


Реч себиљ, коју су Турци преузели из арапског језика, означава добротворну јавну чесму која се обично гради у облику китњастог киоска. У Сарајеву се таква чесма налази у центру Баш-чаршије и омиљено је место за састанке, нарочито младих. Исти такав себиљ, с две цеви из којих тече питка вода, налази се и у Београду, у Скадарлији. Како је на њему уписано, овај себиљ је Београду даровало Сарајево поводом Деветог самита несврстаних, одржаног 1989. године у нашем главном граду.


РУКЕ ИЛИ КОСА?

Надам се да можеш да ми одговориш на питање које ме већ дуже време копка. Прочитала сам чланак о томе како у Америци мисле да можемо да се разболимо само преко прљавих руку. Да ли су, дакле, оне приче „не на промају!”, „тек си осушила косу”, нетачне?

ЈОВАНА ПАВЛОВИЋ


Нису баш сасвим нетачне. Премда смо, претопљавајући се, често више него што је потребно, постали заиста неотпорни. Некада нису баш све просторије – као данас – имале грејање, а посебно не спаваће собе и купатила. Бебе су купали у прохладним купатилима у коритима, без грејалица, калорифера и радијатора, фенова за косу и штапића за уши... И биле су здраве. Затим су их стављали у креветац који се налазио у соби такође без грејања. У поређењу с данашњом децом, која иду из једне загрејане просторије у другу, она некадашња била су прави „командоси”! Али, тешко је сада променити животне навике.
Ту спада и прање косе. Уколико је у стану двадесет пет степени Целзијуса, чак и с неопраном косом, излазак на хладноћу је нека врста температурног шока. Што се промаје тиче, неки чак тврде да је промаја само „српска измишљотина”, будући да нам не сметају непроветрене просторије. Ипак, уколико се нађемо тамо где је јако струјање хладног ваздуха, не би требало да нас зачуди уколико нас заболи глава, ухо, или чак добијемо упалу синуса.
Јасно, руке треба прати често, јер се многе заразе преносе путем прљавих руку. Дакле, то је тачно. Премда, и они који пречесто перу руке, па им то постане нека врста маније, губе отпорност. Онда се заразе први пут кад их не оперу.