Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste


                                              



ДОМ МИРА

Можете ли да напишете нешто о држави Брунеј?

АНДРЕЈА
из Ваљева


Султанат Брунеј, званично Брунеј Дарусалам или Нација Брунеја, држава је у Југоисточној Азији, на северном делу острва Борнео, на обали Јужног кинеског мора. На арапском „брунеј” значи „дом мира”.
Бандар Сери Бегаван, главни је град ове мале али богате земље, чија површина износи око 5.800 квадратних километара и има близу 400.000 становника. Независност од британске управе стекала је 1984. године. Клима је екваторска, с много падавина. Привреда је заснована на извозу нафте, јер земља обилује богатим налазиштима. Мноштво султана Брунеја сврставају се у најбогатије људе света.


И АНА И МАРИЈА

Молим вас да ми одговорите одакле потиче име Ана-Марија.

АНА-МАРИЈА
Нови Београд


Сложеница Ане и Марије дала је име Ана-Марија. Ана је изведено из хебрејског и значи омиљена, славна. Оно је име мајке Самуилове у Старом завету. Традиционално се приписује мајци девице Марије, мада се не спомиње у Библији. Марија је латински облик грчког имена, настало од хебрејског Миријам. У различитим изворима појављују се другачија објашњења, јер се очигледно није утврдило тачно значење имена Марија: побуњеништво, одметништво или жеља за дететом. Неки кажу да је изведено од речи „mari” – копље. Ипак је највероватније да име Марија потиче из старог Египта и да је имало значење „вољена”. Једна од чувених Ана-Марија је Пјеранђели, америчка глумица италијанског порекла (на слици), која ће се памтити по несвакидашњој лепоти.


ПОДСТАНАРИ КИТОВА И АЈКУЛА

Драги „Забавниче”, можеш ли да ми објасниш какве су рибе-пијавице?

МИЛАН
Обреновац




Пијавице морских паса, другачије назване рибе-пијавице, рибе-пилоти или рибе-уставице, латинског имена Naucrates ductor, јесу танке сивкасте рибе дугачке 70 до 90 центиметара. На врху главе имају дугуљаст котур у виду сисаљке којим могу да се причврсте за готово сва покретна бића и предмете, дакле китове, корњаче, бродове. Ипак, најчешће живе у заједници с морским псима. Верује се да су се рибе-пијавице одлучиле за ове велике морске немани ради заштите и готово увек сигурног залогаја који претекне морским псима. Исто тако ове рибе имају брз, бесплатан превоз, јер морски пси јуре кроз воду, мада су и саме изузетно хитри пливачи, али природњаци верују да их мрзи да пливају.
Осим што бесплатно користе „стан, храну и превоз” оне свом домаћину не наносе никакву штету. Наравно, уколико их је више, „станодавци” отежавају кретање. У неким крајевима Јужних мора домороци су од давнина ове рибе користили као удице. Везујући им реп за канап, забацивали су их у воду чим би угледали неку већу рибу или корњачу. Када би се „живе удице” сисаљком причврстиле за плен, више га нису пуштале.


КЕНГУР НА ДРВЕТУ


Реци ми, „Забавниче”, могу ли кенгури да се попну на дрво?


ЈАСМИНКА
Смедерево




Кенгур је ендемски род торбара из породице Macropodidae, који живе само у Аустралији и Новој Гвинеји. Назив се користи за највеће врсте из ове породице: црвени, антилопски, источни и западни сиви кенгур из рода Macropus. Породица укључује и мање врсте, као што су валабији и кенгури који живе на дрвећу, укупно око 63 врсте тих торбара. Велики кенгури живе само у Аустралији, и налазе се на државном грбу, а мање врсте и на Новом Зеланду.
Дакле, већ по подели се види да су кенгури у стању да се пењу по дрвећу. Мали поготово. Постоје и велики кенгури, такозвани аустралијски кенгури с дрвећа, који имају дугачке канџе и предње ноге су им дуже у поређењу с предњим ногама других кенгура. Ипак, иако су неспретни у том пентрању, има их који више воле дрвеће него земљу.


НИЗАК УДАРАЦ

Драги „Забавниче”, шта значи израз „низак ударац”?

СЛАВКО
из Београда


Међу бројним изразима у нашем језику мало њих потиче из света спорта. Један од њих је „низак ударац, који се користи у боксу.
Према правилима те спортске дисциплине, забрањени су ударци испод појаса где се налази важан нервни сплет и они се популарно називају „ниски ударци”. Такви ударци могу да изазову несвестицу, а понекад и застој у раду срца. Врхунски боксери, за које је овај спорт витешко надметање у снази и вештини, веома пазе да противнику не задају такав ударац. То је неспортско дело које судија у рингу, кад се претера, може да казни дисквалификацијом ударача. Иначе, у боксу су дозвољена места за ударац – лице и предња страна тела, од појаса нагоре.
У пренесеном значењу израз „низак ударац” значи да се неко, уместо доказима, служи недозвољеним и непоштеним средствима, попут клевета и подметања, да би се противник понизио.