Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste



ПРСТИ НА КРИЛИМА
СМРДЉИВЕ ПТИЦЕ


Драги Забавниче, је ли истина да постоје птице с прстима на крилима?

МАРИНКО
из Лознице


Многе птице у својим крилима имају кости три прста, али код већине врста оне су толико промењене да уопште нису употребљиве. Међутим ћубасти фазан, Opisthocomus hoazin, једна необична птица из Јужне Америке, на крилима има два дугачка, слободно одвојена прста којима се одлично служи када се вере по гранама.
Птићи ћубастог фазана изврсни су пливачи. Том вештином овладају пре него што полете. Гнезда често сaвијajу на гранама које висе изнад воде, тако да хоацинов птић, ако се нађе у опасности, може клизајући низ грану да се спусти у воду и отплива. Касније се враћа у гнездо, пењући се уз грану уз помоћ кљуна, ногу и прстију на крилима. Кад птић одрасте, прсти су му већ закржљали.
Одрасли фазани лоши су летачи да се природњаци чуде како су они у стању да преживе све опасности које их вребају у џунгли. Разлог за то је, можда, што је месо ове птице бљутаво и непривлачно другим животињама. Ни међу староседелачким народима нико на свом јеловнику нема фазаново месо. Због његовог непријатног укуса древни народи назвали су ћубастог фазана „смрдљива птица”.

                                 ЗА ДУЖЕ И ГУШЋЕ ТРЕПАВИЦЕ

Драги „Забавниче”, имам једно занимљиво питање за тебе. Можеш ли да ми напишеш нешто о историји маскаре која је већ увелико део наше женске свакодневице?

Знатижељна (и верна) читатељка
КАТАРИНА
Београд
           


Као и већина добрих и корисних ствари, маскара је плод љубави. Наиме, настала је зарад љубави, и то братске. Јер, једној девојци пало је на ум да продужи трепавице и покуша да освоји момка, а њен брат јој је помогао спремивши јој посебан намаз.
Све је почело давне 1913. године у Чикагу, у САД. Млада Мејбл Вилијамс загледала се у младића, наводно обећаног другој, и одлучила по сваку цену да га заведе. Да би истакла изглед својих очију потамнила је трепавице ставивши на њих чађ из уљне лампе. Видевши то, њен брат Томас, хемичар по струци, одлучио је да јој помогне. Смућкао је мешавину уљане прашине и вазелина која је могла лакше да се нанесе на очи, и Мејбл је заблистала, успела да освоји младића и да се уда за њега.
   Сестрина срећа била је подстрек за Томаса Вилијамса. Наставио је да усавршава кремасту масу која се прстима наносила на трепавице, и да је прави у већим количинама и продаје. Потом је основао козметичку кућу коју је назвао „Мејблин”, кованицу имена сестре Мејбл и речи вазелин. До 1932. године Вилијамсов изум се продавао поштом, али онда се нагло проширио и нашао у апотекама и свим продавницама козметике.
Сматра се да назив „маскара”, потиче од италијанске речи маска. Кућа „Хелена Рубинштајн” представила је 1957. године прву маскару паковану у тубе која се наносила четкицом сличном оној за зубе.
   Маскара данас спада у један од најзначајнијих и најпродаванијих козметичких производа, а произвођачи се утркују у томе ко ће произвести што квалитетнију, која не шкоди очима, али трепавицама даје чаробну густину и дужину.

ВРАЏБИНЕ И ЗВЕЗДЕ

Драги „Забавниче”,
Будући да ти све знаш, замолила бих те да ми одговориш на једно питање. Већ дуже време не скидам огрлицу са знаком пентаграма која ми се јако свиђа. Занима ме шта он заправо представља, јер неки људи кажу да је лош, да је симбол секте. Други тврде да је добар и да штити.

НЕВЕНА
Вршац



Очигледно је да те приче о значењу пентаграма (који је можда лош, а можда и добар знак) не остављају равнодушном. Чудно је да ниси покушала да сазнаш значење овог симбола пре него што си ставила огрлицу око врата.
Било како било, пентаграм се јавља као петоугао, али и као звезда са десет углова. Симболика му је многострука, али се најчешће заснива на броју пет који изражава јединство неједнаких делова – својеврсни микрокосмос. Пет кракова пентаграма представљају склад мушког (број три) и женског начела (број два), односно, двополност. Пентаграм је симбол моћи створене спајањем допунских сила.
    У антици, пентаграм је служио као знак распознавања чланова истог друштва, на пример, Питагорејаца. Питагорејски пентаграм није био само симбол спознаје, већ је служио и као средство за врачање. Пентаграм су стога употребљавали они који су се бавили враџбинама и чаробњаштвом. У ту сврху користили су различите пентаграме (за љубав, урок и тако даље). Питагорејци су пентаграме уцртавали на својим писмима уместо знака поздрава.
    За старе Египћане пентаграм је био знак кретања, симбол Изиде и сина Сунца. Пентаграм као петокраку звезда користили су и масони, називајући га пламеном звездом. Дакле, пентаграм је и магијски симбол. Алхемичари су сматррали да је непоходан да би се контролисале силе природе. Легенде кажу да су у стара времена вештице, онда када би одлучиле да бацају чини, на главу стављале капе у облику пентаграма.
    Још нешто што је важно: пентаграм може да буде приказан с једним краком усмереним навише. У том случају, он је симбол беле магије.  Окренут тако да су два крака усмерена навише, он представља ђаволове рогове, Сотону, тачније – црну магију. На коју страну су окренути краци твог пентаграма, само ти знаш.

ИЗДАХНИ ДА БИ УВУКАО

Занима ме како, у ствари, пијемо воду.

ВЛАДАН
Смедерево


Кад човек ставља чашу или кашику са течношћу на уста, он ту течност увлачи и тако пије воду, сок, вино или неку другу течност. Многима, међутим, није јасно шта им то вуче течност у уста?
Пре него што почне да пије, човек рефлексно, и не осетивши, рашири грудни кош и тако разреди ваздух у устима. Под притиском спољашњег ваздуха, течност појури у простор мањег притиска и на тај начин продире у уста. Овде се дешава исто оно што се збива са течношћу у спојеним судовима. Ако се над једним од тих судова разреди ваздух, онда се под дејством атмосферског притиска течност у том суду подиже. С друге стране, ако се читав грлић боце обухвати уснама, онда се течност готово никаквим напорима не може повући у уста јер је притисак ваздуха у устима и над водом у боци исти. Зато, строго узевши, човек не пије само устима већ и плућима, јер је њихово ширење узрок продирања течности у уста.