Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste



КИЧМА НА ОДМОРУ

Да ли знаш зашто је човек дужи 0,6 центиметара кад спава?

МАТЕЈА СИМИЋ
Београд


Од тренутка кад човек увече легне у кревет док се ујутру не пробуди може да „порасте” и до два центиметра. Наравно, ради се само о тренутном, боље рећи лажном расту. Кичмени стуб састоји се од одвојених костију – пршљенова који су међусобно повезани једноставним прстенастим зглобом. Јастучић савитљиве хрскавице између сваког пара пршљенова, познат као међупршљенски диск, омогућава пршљеновима да се окрећу и лако нагињу један према другом. Ти инвертебрални дискови, како се стручно називају, служе и као врста амортизера којим се штити кичма у случају да човек падне, удари се. Током дана, док човек обавља различите послове, јастучићи између пршљенова „сабијају” се, кичмени стуб трпи различита оптерећења. Увече, кад се човек опружи у постељи, ти јастучићи се на неки начин обнављају, упијајући хранљиве материје и „нарасту”, кичмена мождина се опушта и чини се као да је човек добио у висини.

СМРТОНОСНА ХОБОТНИЦА

Молим вас да напишете нешто о врсти хоботнице за коју сам недавно чуо, чији је отров опаснији од змијског.


ЗОРАН
Рготина




Група неурофизиолога из Аустралије открила је пре извесног времена да је отров из једне врсте малих хоботница, плавопрстенасте хоботнице Hapalochaena maculosa, много опаснији, чак смртоноснији од отрова најопаснијих змија и паукова. Ова хоботница, која живи само у водама око Аустралије, Цејлона, Јапана и у Индијском океану, у стању је да својим живахним и лепим бојама намами људе да јој се приближе. После тога би их тако неосетно напала да при том ништа не осете. Већ после неколико минута несрећни људи почели би да осећају свраб, штипање и подрхтавање мишића око усана. Убрзо би наступила обамрлост мишића лица и врата, коју прати и отежано дисање.  Најзад, услед парализе наступа смрт, чији је узрок тумачен блокирањем свих нервних импулса. До сада, међутим, још није нађено средство којим би се неутралисало или сузбило дејство овог необичног отрова. Разлог је веома мала молекуларна тежина отрова, па припремање неког противотрова није могло да се обави досадашњим уобичајеним поступцима.

БРКАТА ГУСЕНИЦА

Како је настала реч „гусеница”?

СИНИША
Ваљево


За гусеницу може да се каже да је веома чудно и занимљиво биће. Ни порекло настанка речи „гусеница” није ништа мање чудно и занимљиво. Стручњаци нашег језика добро су изучили порекло те речи и кажу да је у уској вези с речју „бркови”. Стари словенски назив за бркове, који се још задржао у руском језику, јесте „ус” или „уси”. Одатле је изведена реч „усеница”, што значи „брката”. Временом је додато слово „г” што је „чупавом” инсекту одредило име „гусеница”.

ПУТ СА ТРИ СЛОЈА

Молим вас да ми одговорите шта је макадам.

РАТКО
Мионица


Макадам је пут направљен од камена туцаника. Име је добио по шкотском грађевинском инжењеру Џону Мак Адаму (1756–1836), који је први почео да гради ову врсту коловоза (пута, улице). Гради се на следећи начин: најпре се стави подлога од крупног и мекшег камена чија дебљина износи 9–14 cm. Други слој је дебљи (од 15 до 25 cm) и прави се од ситнијег и чвршћег камена (туцаника), помешаног са шљунком и песком.



Таква двострука подлога залива се водом и набија ваљцима. На крају се посипа битуменом и ситним шљунком.

ИКС-ОКС

Драги „Забавниче”, твој сам верни читалац и већ си ми објавио неколико писама, па те молим да ми и на ово писмо одговориш. Много волим игру „икс-окс”, али пошто нисам добар у томе, молим те, да ми даш неки савет како да боље побеђујем.

ВЕЉКО
Београд


„Икс-окс”од давнина је знана игра за два играча која се одвија на листу хартије, на пољу 3 x 3 квадрата. Циљ игре је да се споје три иста знака узастопно, икс (X) или кружић (О) и сасвим је свеједно да ли је то водоравно, усправно или дијагонално.
   На исти начин, већ генерацијамаa, играчи у слободна поља наизменично постављају знакове, икс и кружић. Правила нису строго одређена. Сваки играч одабере одређени знак. Најчешће се путем неке разбрајалице одреди који играч ће први почети уносом свог знака. До победе се брже стиже већ код разбрајалице, јер предност стиче онај који први крене с исписивањем знака. Дакле, Вељко, треба мудро да одабереш разбрајалицу која ће те довести до тога да останеш, а не испаднеш, код разбрајања и први почнеш унос одабраног знака. Да би савет био потпун, предлог је да имаш спремљене две разбрајалице – једну која те чини победником ако у разбрајању полазиш од противника, а другу ако полазиш од себе. Значи, мало математике и нема никакве преваре. Уз то, наруку ти иду и грешке због расејаности, брзоплетости или умора супарника.


                  

   У данашње време „икс-окс” игра се и на другачији начин, с рачунаром као супарником. Може да се одабере да ли ће рачунар да игра први, ако има знак икс или други, ако има кружић. Али, тешко да се треба надати могућности да погреши због брзоплетости или већ неке људске мане.