Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



РЕД РУКОМЕТА, РЕД ТЕНИСА

Моје име је Огњен, ваш сам веран читалац. Занима ме када и како је настала одбојка?

Огњен Ивановић
ognjen.snickers.ivanovic@...



Лепе, паметне и најбоље - наше одбојкашице прве у Европи.

Деветог фебруара 1895. године, у Холиоку, америчка држава Масачусетс, Вилијам Морган (1870–1942), директор YМCА (Друштво младих хришћана), смислио је нову игру и назвао је „минтонет”. Морган је желео да младићима понуди спорт који ће се играти у затвореном простору и у коме ће да учествује мноштво такмичара. Минтонет се заснивао на неким особинама већ постојећег тениса и рукомета. Кошарка, настала само шеснаест километара даље у Спрингфилду, четири године пре тога, увелико је стицала популарност. За разлику од ње, минтонет требало је да буде мање захтеван, намењен и нешто старијим играчима. Назив овог спорта убрзо је промењен, одбојка је почела полако да осваја свет. Међународна одбојкашка федерација настала је 1947, први Светски шампионат за мушкарце одржан је 1949, а за жене 1952. године. Наша земља поносна је јер су јој и мушка и женска репрезентација европски прваци у одбојци.


Одбојкаши су нас обрадовали недавним освајањем европског првенства




 

БРАНКОВ ЛУГ


Драги „Забавниче”, шта значи „берек”? Бранко Ћопић помиње Берек-сокак у дечјој песмици „Бака, он, ђак и слон”. Берек се јавља као топоним у Приједору, такође и у Бјеловару. Има ли везе с кривудањем?
Или можда буреком?

ДРАГАНА
Београд
dragana.bajic@..
.                     

У песми
„Бака, он, ђак и слон”
Бранко Ћопић ниже стихове:
„У броју седам Берек-сокака
унука Перу поклања бака.
Џабе га даје, старица вели,
хитно је врло, бака се сели.
Путује на југ.
По врелом дану
причаће приче орангутану.
Задаје тврду, претврду веру,
мислити неће на свога Перу.”
Намерно смо навели стихове јер је увек лепо подсетити се духовитих и нежних стихова нашег великог писца. Иначе реч „берек” (или берак) мађарског је порекла и означава ливаду уз воду на мочварном земљишту, гај, луг, шумарак.


                                                     ЗВУК ЖУТЕ

Молим вас да ми одговорите шта је синестезија?

САНДРА
Нови Сад



                Василиј Кандински                    ''Жуто-црвено-плаво'', 1925, Гугенхајм музеј, Њујорк

Код људи је нормално да боје виде, мирисе миришу a звуке чују. Међутим, код неких особа се дешава и обрнуто – да боје чују, а мирисе виде. Та ретка појава стручно се назива синестезија. Њом се у новије време најсистематичније позабавио енглески неуролог Ричард Ситовик. Према њему, могло би да се каже да је синестезија нека врста кратког споја на неуролошким везама у мозгу кад овај чулне надражаје једне врсте претвара у доживљаје неког другог чула. Тако неки људи боје„виде” као бројеве, други, опет, мирисе доживљавају као геометријске облике – кругове, спирале, квадрате. Најпознатији пример за синетезију био је сликар Василиј Кандински (1866–1944) који је звуке видео, а боје чуо па је и своје платно назвао „Звук жуте”. Све боје света настају у мозгу и то не његовој кори неге у његовим дубљим слојевима. Еглески психијатар Сајмон Барон Коне чак претпоставља да су непосредно после рођења чула код свих нас „побркана” и да се способност да „видимо музику” тек касније губи.

МОЦАРЕЛА
ИЗ МОЈЕ КУХИЊЕ


Драги „Забавниче”,

Читам те више од четири деценије. Ти си ми као драги гост који свраћа сваког петка. Први пут те сада молим за нешто. Много волим моцарела сир и желела бих да га сама направим. Нашла сам рецепт на Интернету, али га не разумем најбоље јер је на енглеском. Ако можеш, помози ми и напиши рецепт на српском. Молим те да не објављујеш моју адресу. Моја деца тинејџери су врло строги критичари!

Воли те твоја верна читатељка,

БРАНКА


Јасно је да наша читатељка жели да направи моцарела сир, такозвани fior di latte, јер се та врста моцареле прави од крављег, а не од бивољег млека. Да ли ће сир бити мање или више добар, зависи од тога какво је млеко. Најбоље би било да је млеко свеже и пуномасно. За прављење моцареле потребно је шест литара свежег млека, 50 милилитара киселог млека (или јогурта) за врење, пет милилитра сиришта и мало морске соли.
   Пре почетка прављења сир, требало би набавити „опрему” – лонце и шерпе и још понешто. Најбоље је ако су од нерђајућег челика. Дакле, потребно је обезбедити: лонац од осам литара и један у који може да стане тај од осам литара, шерпу од литре, нож с дугим сечивом, корпицу од рогозине или трске, или густи ђевђир, варјачу, сламку, термометар.
   Будући да углавном располажемо млеком купљеним у самопослузи, ваљало би га мало „подмладити”. Пола литре млека треба сипати у малу шерпу, грејући га на тихој ватри док не достигне температуру између 38 и 40 степени Целзијуса, а потом му додати поменутих 50 милилитара јогурта. Све се то добро промеша и остави да се хлади двадесетак минута. „Подмлађени” део млека треба ставити у онај остатак од пет и по литара који смо, такође, загрејали на температури од 38 до 40 степени, а онда скинути с ватре. У млеко, затим, треба додати сириште, разређено с мало млаке воде и мешати тридесетак секунди. Лонац нека остане поклопљен.  Не треба га померати тридесетак минута.

                   

   Ако сламчица коју ћете после тог времена ставити у млеко буде усправно стајала, онда треба исећи сир до дна лонца, на коцке од четири центиметра. После десет минута поново пресећи коцке на пола. После следећих десет минута, кашиком благо промешати све и ставити да одстоји у већем лонцу у којем је вода загрејана на 40 степени Целзијуса. Све треба добро поклопити и прекрити салветом и оставити три сата у води чија температура треба стално да буде око 40 степени. То се постиже додавањем млаке воде у спољни лонац.
   После та три сата, сир треба извадити на даску и опет га исећи на танке режњеве (у оба правца) па ставити у цедиљку. Посолити. Цедиљку ставити у лонац и сир преливати врелом водом (90 степени Целзијуса) све док у тој врелој води не огрезне. Док је сир потпољен, треба га мешати дрвеном варјачом док моцарела не почне да се одваја од воде. Лопте ваља вадити и ваљати их рукама, па превртати наопако као чарапу. Мајстори за прављање моцареле сирне лопте пребацују из руке у руку, као жонглери, па их напослетку баце у велику чинију пуну ледене воде где треба да остану неколико сати пре него што се нађу на столу. Док се не потроши, моцарела треба да остане у води.


ЗАШТО СЕ КАЖЕ...

...есцајг?

vanja_charmed_girl@hotmail.com


Наш језик пун је туђица, речи преузетих из турског, мађарског, у последње време, највише због нових технологија, из енглеског. Колико год се трудили да у нашем листу избегнемо стране речи и изразе, некад је то једноставно немогуће. Добар пример је „есцајг”, реч која нам је стигла из немачког: essen – јести и Zeug – ствар. Може, наравно, увек да се искористи и српски превод „прибор за јело”, али свима је једноставније да за виљушку, кашику и нож искористе општеприхваћен германизам.


НЕПОГРЕШИВО ТРЕЋЕ ОКО


Чуо сам да постоје гуштери који имају треће око, па ме занима чему им оно служи.

ГАНЕ
Сталаћ


                      

Једна врста бодљикавих гуштера који живе у стеновитим кањонима северног Мексика и на југозападу САД, непогрешиво налази пут до станишта захваљујући трећем оку. Оно им се налази на врху главе, па се још назива и темено око. Да је то треће око гуштеру непогрешиви водич, утврдили су њујоршки биолози Барбара Елис-Каин и Керол Симон. Оне су хируршким путем уградиле радиоодашиљач у тела 42 гуштера, затим их пустиле на 500 метара од њиховог станишта да би пратиле како се и куда крећу. Сви до једног, гуштери су сасвим лако стизали до својих „кућа”. Међутим, кад су им научнице покриле треће око, дуго су бесциљно лутали.