Писали сте


Моје име је Огњен, ваш сам веран читалац. Занима ме када и како је настала одбојка?
Огњен Ивановић
ognjen.snickers.ivanovic@...

Лепе, паметне и најбоље - наше одбојкашице прве у Европи.


Одбојкаши су нас обрадовали недавним освајањем европског првенства


Драги „Забавниче”, шта значи „берек”? Бранко Ћопић помиње Берек-сокак у дечјој песмици „Бака, он, ђак и слон”. Берек се јавља као топоним у Приједору, такође и у Бјеловару. Има ли везе с кривудањем?
Или можда буреком?
ДРАГАНА
Београд
dragana.bajic@...


„Бака, он, ђак и слон”
Бранко Ћопић ниже стихове:
„У броју седам Берек-сокака
унука Перу поклања бака.
Џабе га даје, старица вели,
хитно је врло, бака се сели.
Путује на југ.
По врелом дану
причаће приче орангутану.
Задаје тврду, претврду веру,
мислити неће на свога Перу.”
Намерно смо навели стихове јер је увек лепо подсетити се духовитих и нежних стихова нашег великог писца. Иначе реч „берек” (или берак) мађарског је порекла и означава ливаду уз воду на мочварном земљишту, гај, луг, шумарак.
ЗВУК ЖУТЕ

Молим вас да ми одговорите шта је синестезија?
САНДРА
Нови Сад
Нови Сад

Василиј Кандински ''Жуто-црвено-плаво'', 1925, Гугенхајм музеј, Њујорк


ИЗ МОЈЕ КУХИЊЕ
Драги „Забавниче”,
Читам те више од четири деценије. Ти си ми као драги гост који свраћа сваког петка. Први пут те сада молим за нешто. Много волим моцарела сир и желела бих да га сама направим. Нашла сам рецепт на Интернету, али га не разумем најбоље јер је на енглеском. Ако можеш, помози ми и напиши рецепт на српском. Молим те да не објављујеш моју адресу. Моја деца тинејџери су врло строги критичари!
Воли те твоја верна читатељка,
БРАНКА


Пре почетка прављења сир, требало би набавити „опрему” – лонце и шерпе и још понешто. Најбоље је ако су од нерђајућег челика. Дакле, потребно је обезбедити: лонац од осам литара и један у који може да стане тај од осам литара, шерпу од литре, нож с дугим сечивом, корпицу од рогозине или трске, или густи ђевђир, варјачу, сламку, термометар.
Будући да углавном располажемо млеком купљеним у самопослузи, ваљало би га мало „подмладити”. Пола литре млека треба сипати у малу шерпу, грејући га на тихој ватри док не достигне температуру између 38 и 40 степени Целзијуса, а потом му додати поменутих 50 милилитара јогурта. Све се то добро промеша и остави да се хлади двадесетак минута. „Подмлађени” део млека треба ставити у онај остатак од пет и по литара који смо, такође, загрејали на температури од 38 до 40 степени, а онда скинути с ватре. У млеко, затим, треба додати сириште, разређено с мало млаке воде и мешати тридесетак секунди. Лонац нека остане поклопљен. Не треба га померати тридесетак минута.

Ако сламчица коју ћете после тог времена ставити у млеко буде усправно стајала, онда треба исећи сир до дна лонца, на коцке од четири центиметра. После десет минута поново пресећи коцке на пола. После следећих десет минута, кашиком благо промешати све и ставити да одстоји у већем лонцу у којем је вода загрејана на 40 степени Целзијуса. Све треба добро поклопити и прекрити салветом и оставити три сата у води чија температура треба стално да буде око 40 степени. То се постиже додавањем млаке воде у спољни лонац.
После та три сата, сир треба извадити на даску и опет га исећи на танке режњеве (у оба правца) па ставити у цедиљку. Посолити. Цедиљку ставити у лонац и сир преливати врелом водом (90 степени Целзијуса) све док у тој врелој води не огрезне. Док је сир потпољен, треба га мешати дрвеном варјачом док моцарела не почне да се одваја од воде. Лопте ваља вадити и ваљати их рукама, па превртати наопако као чарапу. Мајстори за прављање моцареле сирне лопте пребацују из руке у руку, као жонглери, па их напослетку баце у велику чинију пуну ледене воде где треба да остану неколико сати пре него што се нађу на столу. Док се не потроши, моцарела треба да остане у води.

...есцајг?
vanja_charmed_girl@hotmail.com


Чуо сам да постоје гуштери који имају треће око, па ме занима чему им оно служи.
ГАНЕ
Сталаћ


