Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Pisali ste



ТИТУЛА ВИЗАНТИЈСКА, А ВЛАДАРИ СРПСКИ

Занима ме када је у Србији уведена титула деспот.


АРСА
Свилајнац

Деспот Стефан Лазаревић, фреска из манастира Манасија Деспот Ђурађ Бранковић

Деспотска титула је византијско дворско достојанство. На српском двору уведена је истовремено када се дотадашњи краљ Душан прогласио за цара 1346. године. Ово достојанство у почетку су добијали само намесници у бившим византијским областима. Када је после смрти цара Душана, 1355. године, српско царство пропало, за неко време ишчезла је и титула деспота јер се сматрало да њу може да додели само цар. Тек 1402. године, византијски цар Јован доделио је достојанство деспота српском кнезу Стефану Лазаревићу. После смрти Стефана Лазаревића (1427), византијски цар Јован III Палеолог даровао је 1429. године титулу деспота и његовом сестрићу Ђурђу Бранковићу. Исту титулу носио је и Ђурђев син Лазар Бранковић од своје женидбе с византијском кнегињом Јеленом Палеолог 1446. године.

                                                  -------------------

НАПОР УМНОГ РАДА

Молим вас да ми одговорите да ли мисаони рад исцрпљује колико и физички.

НЕВЕНА
Костолац


Један познати књижевник с наших простора својевремено је рекао да је писање напор раван боксу најтеже категорије. А према подацима научника у човековом мозгу сваке секунде обавља се више од стотину хиљада хемијских реакција за које је потребна велика количина енергије.

Научници су, у ствари,
утврдили да је при доброј
усредсређености мисли
човеков мозак у стању
да сагори исту количину
калорија коју утроши радник
при тешком физичком раду,
па стога мисаони рад може
да буде исто толико
исцрпљујући колико
и физички.



ДУГА ПЛАНИНА

Сигуран сам да ти знаш одговор на моје питање. Занима ме који вулкан је највећи на свету.

Унапред хвала,
ИГОР
Бачка Паланка




Мауна Лоа највећи је вулкан по запремини на свету. Један је од пет вулкана који сачињавају острво Хаваји у истоименом архипелагу и америчкој држави. Верује се да има запремину од 75.000 кубних километара, уздиже се око 4170 метара увис, али подножје му се налази на дну Тихог океана, 5180 метара испод нивоа мора.
Типично за подручје северног Тихог океана, Мауна Лоа је активни вулкан у облику штита. Житељи острва још у давна времена назвали су га „дуга планина”, што на хавајском језику и значи Мауна Лоа. Иако се процењује да су ерупције вулкана, захваљујући којима су настала Хавајска острва, забележене још пре 700.000 година, нису биле експлозивне пошто вулкан има благе падине.
Последња ерупција вулкана догодила се 1984. године. Као ни претходне, забележене 1926. и 1950. године, ни ова није била разорна и није било људских жртава. Према предвиђањима сеизмолога, вулкан Мауна Лоа полако се гаси. Потпуно ће да утихне за 500.000 до милион година.


РИБА БОРАЦ

Можете ли ми рећи нешто о врсти рибице борац?

ТАМАРА
из Новог Сада




Сијамска риба борац, Betta splendens, најпознатија је и најраспрострањенија слатководна врста рибе из породице гурамија која води порекло из споротекућих и стајаћих вода у југоисточној Азији, тачније Тајланду, Кампучији, Вијетнаму и Малезији.
Ипак, није погрешно рећи да је мала, живахна риба, дужине око шест центиметара, јарких боја и дугачких пераја мужјака у свет људи ушла као незаобилазни становник и украс сваког кућног акваријума. Дивља риба борац има изражену, јарку боју тела и пераја једино када је изазове нека друга риба, али одгајивачи су пажљивим одабиром и укрштањем успели да те боје сачувају. Тако риба борац, без обзира на пол, може да има јаркоцрвену, љубичасту, плаву, тиркизну, зелену, ружичасту, белу или тамносиву боју тела. Једино су пераја мужјака дужа од пераја женки и јаче обојена.
Сијамска риба борац је, како и из имена може да се закључи, веома темпераментна и нетрпељива риба. Зна се да се у природи поражени мужјак повлачи у заклон. Женке су углавном мање ратоборне. Риба борац се у природи храни животињским планктоном, ларвама комараца и другим инсектима, а плен вреба на површини воде. Мрести се на површини воде, инкубација јајашаца, о којима бригу води мужјак, траје 36 часова. Просечан животни век ове рибе је три године, а зависно од тога како се храни и колико често се мрести, може да живи и шест година.