Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте


ДВА НА ДВА
За време протеклог Европског првенства у кошарци у Литванији, спортски коментатори стално су помињали мени непознат израз „пик енд рол” (pick and roll). Иако сам љубитељ кошарке, нисам баш најбоље схватио шта то у игри значи, па вас молим да ми објасните.
ФИЛИП МАРКОВИЋ
Краља Петра 1
Београд


Кошаркашки израз „pick and roll” почео је да се користи, разуме се, због саме игре, у Ен-Би-Еј лиги, деведесетих година прошлог века. То је једна од могућности играња „два на два” у нападу . Обично учествују бек и центар, мада то могу да буду и било који нижи и виши играчи. Важно је знати да је она изводљива само у случају одбране „човек на човека”, јер се у другим случајевима не чува онај ко има лопту, већ простор. Изводи се тако што што бек с лоптом крене према центру свог тима који својим ставом (блоком) онемогућава одбрамбеном играчу да га прати. У тренутку када се пред беком отвори простор, центар „излази” из блока и окреће се према кошу. Бек тада може сам да поентира – шутом са удаљености или, пак, продором, односно да изведе асистенцију ка центру. У зависности како је и где „pick and roll” одигран, та асистенција може да буде готово сигуран поен, јер бек и центар својим кретњама „избацују” своје чуваре из одбрамбеног става и лако стижу до самог коша.

ВАРЉИВЕ БОЈЕ ОЧИЈУ
Занима нас да ли гледање у залазак Сунца побољшава човеков вид и да ли има људи са љубичастом или златном бојом очију.
ТАМАРА и ЗВЕЗДАНА
Крагујевац


Гледање у залазак Сунца не побољшава човеков вид. Доприноси осећању пријатности које доноси лепота те природне појаве. Што се тиче боје очију, ствари стоје овако: не постоји златна боја очију. Постоје људи чије су очи светлосмеђе, или пак зеленосмеђе, па одсјај у извесним тренуцима може да подсети на злато. Боја нечијих очију зависи и од онога који гледа. На пример, ако је неко заљубљен у неку особу, онда му се може учинити да у очима види све, па и све могуће боје... Као да су нека врста калеидоскопа.
Већа је могућност да неко има очи љубичастих нијанси. Јер, извесне плаве очи могу да „вуку” на љубичасто. Славна филмска глумица Елизабет Тејлор (1932–2011) наводно је имала љубичасте очи. Гледајући њене филмове тешко је закључити да ли је заиста било тако, чак и када је реч о крупним филмским кадровима. Некада њене очи изгледају као зелене, некада као плаве, некада као – љубичасте .

ЧОВЕКАНЗА ЗВАНИ ОЛИВЕР
Већ дуго ме занима одговор на једно питање: ако знамо да могу да се укрсте коњ и магарац и да тада настаје неплодан потомак, да слично може да се уради с тигром и лавом, да ли би онда сличан оглед могао да се изведе, на пример, између човека и шимпанзе? С обзиром на то да делимо 99,4 одсто генетског материјала, шта би се добило тим укрштањем?
МАРКО
Београд


Ради се више о моралном питању и огледу који званична наука не би подржала. Не значи, нажалост, да раније није било покушаја. Овај оглед желео је да изведе Иља Иванович Иванов (1870–1932), руски биолог познат по истраживањима с вештачком оплодњом. Док је 1924. године радио на Пастеровом институту у Паризу, Иванов је од директора института добио одобрење да покуша да укрсти човека и шимпанзу. То се заиста и догодило 1927. године, кад је женке шимпанзи Иванов вештачки оплодио спермом човека. Читав оглед није дао никаквог резултата, две мајмунице нису остале бремените, а трећа је угинула такође не оставши „трудна”. Иванов није одустајао, наредни корак био је да нађе жене које би добровољно пристале да буду оплођене спермом шимпанзи. Пет жена из тадашње Француске Гвинеје пристало је, онда се поколебало и на крају нису хтеле да се упусте у тако морбидан оглед.
Седамдесетих година прошлог века Америком се проширио глас о Оливеру који је наводно био хибрид човека и шимпанзе. Испитивања на Универзитету у Чикагу показала су да, иако је Оливер изгледао необично за једног мајмуна, ипак је био обичан шимпанза. Да ли је и касније неко настојао да добије потомка човека и шимпанзе не зна се, а ако је то неко и покушао, радио је то далеко од очију јавности .