Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



БУДУЋИ ПИСАЦ

Твој сам редовни читалац и обожавалац. Стално пишеш о занимљивим темама. Имам једно питање. Прочитао сам доста књига од свог омиљеног писца Сузан Купер. Могло би се рећи да волим и сам да пишем. Написао сам доста састава у школи и за сваки сам добио петицу. Најискреније бих те замолио да ми кажеш како се пишу књиге, да ли то може да се обави преко рачунара и како бих свој садржај могао да дам у продају? Заиста бих био захвалан кад би објавио мој мејл и одговорио на њега.

Пуно поздрава
АЛЕКСА МАРКОВИЋ (14)
Ниш


Кад већ волиш да читаш Сузан Купер (рођена 1935), можда ти њена животна прича помогне у размишљању о томе како да једног дана и сам постанеш писац. Ова британска списатељица, која живи у САД од 1963. године, одрасла је у Бакингемширу који је, како сама наводи, у данима њеног детињства пружао мноштво изазова: иако удаљен само четрдесетак километара од Лондона, чинио се као крај у коме је далека прошлост наставила да живи. Сузан Купер сећа се да је за њу било сасвим природно да, рецимо, посећује утврђење из праисторијских времена или да у пољу наиђе на остатке мозаика из римског доба. Сузан је као дете „гутала књиге” и читала све што јој је нудила кућна, као и градска библиотека. Највише је волела митолошке приче, оне везане за енглеско предање и наслеђе. По окончању студија енглеског језика и књижевности на Оксфорду, у Лондону је као новинар радила за „Санди тајмс”. У то време писала је предано, за своју душу.
   Прва књига епске фантастике, из серије „Долазак таме”, отворила јој је врата књижевног света. Дакле, њена животна прича само је једна од многих литерарних судбина, али може да буде поучна.
   Тешко да постоји „рецепт” како постати писац. Надареност је важна, али није пресудна уколико особа није упорна и вредна. Ко жели да пише, он то, пре свега, мора да ради предано и да, за почетак, не мисли да ли и ко ће му објавити текст. Има мноштво примера да нека књига, као што је прва из серије о Харију Потеру Џоане Роулинг, у почетку није наишла на разумевање издавача. Наиме, Роулингову је одбило дванаест издавача пре него што је први Хари Потер угледао светло дана, а и сам знаш да сад има планетарну популарност. Дакле, труди се да и даље много читаш, и то најразноврсније (проверене) писце, прелиставај приче из наше (и стране) прошлости, шетај по Нишу и откривај трагове које су, у твом граду, оставили толики народи који су кроз Наис протутњали, од Трачана, Илира, Келта, до Римљана, Византинаца. Сети се, Сузан Купер је најпознатије књиге засновала на енглеској баштини, из времена краља Артура.


                                    ШЕТЊОМ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЈЕ

Молим вас да ми одговорите да ли шетња може да буде лек за депресију.

МИРКО
Крупањ



Да. Неки чак тврде да је шетња делотворна попут лекова. Недавно истраживање, на испитаницима старим између 24 и 45 година, показало је да су получасовна шетња или физичко вежбање имали исто или чак боље дејство на депресију од лекова. При томе, знаци депресије смањили су се за готово педесет одсто.
Изгледа да депресивним пацијентима помаже и медитација. Тако, рецимо, медитација коју спроводе тибетански калуђери производи посебан модел можданих гама-таласа. Коришћењем оваквих техника човеков мозак може да произведе сопствени допамин, хормон чији недостатак често може да проузрокује депресију.
   Многи стручњаци, пак, верују да је најбољи начин лечења употреба лекова и одлазак на психотерапију. По њима, комбинација лекова и лични труд пацијента најзначајнији су чинилац у излечењу.



ЗНАК ВЕЧНОСТИ И ВЕРНОСТИ

Занима ме од када се носи венчани прстен, бурма.

ЗОРИЦА
Алибунар


Порекло бурме је спорно. По једном мишљењу, тај прстен симболизује окове за ноге које су варвари стављали невести да не побегне из куће свог господара. По другом мишљењу, бурма је знак чврсте везе у коју, венчањем, ступају мушкарац и жена. У том смислу историјат данашње бурме сеже у далеку прошлост, у стари Египат и отприлике 2800. годину пре наше ере.
   За Египћане је круг значио вечност, будући да ту не постоје ни почетак ни крај. Сходно томе, брак треба вечно да траје. Код имућних Египћана прстење од злата било је највише цењено. Тако је касније било и код Римљана. Хришћански мислилац и писац Тертулијан (око 160–220) забележио је да су римске домаћице на јавним местима поносно носиле златни брачни прстен.
   Данашњи обичај на Западу да се бурма носи на четвртомпрсту леве руке потиче из античке Грчке. Грчки лекари су, наиме, веровали да од тог прста једна „вена љубави” води директно ка срцу.



                             КАМЕЛЕОНИ ИЗ МОРА

Чуо сам да постоје рибе које се понашају као камелеони, па вас молим да напишете нешто о њима.

НИКОЛА
Прељина


Познати амерички неуролог родом из Индије, Валијанур Рамачандран (рођен 1951), истраживао је у поморској лабораторији Универзитета у Сан Дијегу понашање пљоснатих риба иверак, лист и Bothus ocellatus из Карипског мора и утврдио да су оне прави морски камелеони. Он је ове рибе смештао у омање базене с различито обојеним шарама на дну и бележио како се понашају при промени различитих средина. Тако је утврдио да су оне у стању да у року од само две до осам секунди промене боју коже и готово сасвим се прилагоде шарама и боји дна у базену. Биолози који су истраживали понашање ових риба утврдили су да су оне то чиниле размештањем пигментних гранула у ћелијама коже. Наиме, кад су им се пигментне грануле скупљале, кожа им је постајала светлија, а кад су се шириле кожа је бивала тамнија.