Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



ЗЕФИРГРАД

Зашто Чикаго зову још и Windy City (Ветровити град)?

АЊА (15)
Ниш




Једно од објашњења што се Чикаго прославио и као „ветровити град” налази се у географском положају овог трећег по величини града у САД (после Њујорка и Лос Анђелеса), који лежи на обали језера Мичиген. Ветрови који дувају с језера, каже се у неким изворима, заслужни су за надимак. Иако многи то сад оповргавају, житељи овог града у америчкој држави Илиноис најчешће наводе да је Чарлс Дејна заправо заслужан што Чикаго има и други назив – „Зефирград”, како би то могло да се каже на нашем језику.
Тадашњи уредник листа „Њујорк сан” Дејна залагао се да Њујорк, а не Чикаго, добије прилику да 1893. године приреди светску изложбу у спомен на Колумба. Уредник је у једном уводнику написао да је права глупост што становници „ветровитог града” уопште и размишљају да угосте једну тако значајну приредбу јер, ако и победе у надметању, неће знати да искористе прилику. Упркос залагањима Дејне и многих других, Чикаго је ипак био домаћин Светске изложбе, и то одличан. Сада има све више необоривих доказа да се име „Ветровити град” користило знатно раније, још 1885. године, кад је Чикаго требало да привуче што више туриста који, како се наводило у појединим новинама као што је „Кливленд газет”, у овом „Зефирграду” никад неће осетити да Сунце сувише пржи, јер увек дува пријатан ветрић с језера. Иначе, пре тога, Чикаго је више био познат као Град у башти (Urbs in horto).



ПЕСМА СЛАВУЈА ИЗ ШИРАЗА

У прошлом броју објавили сте лијепу причу о мени досад потпуно непознатом персијском пјеснику Мухамеду Шемсудину Хафизу. Много бисте ме обрадовали ако бисте објавили и неку од његових пјесама.

АЗРА
Бања Лука


ТРАГ РОСЕ НА ОКЕАНУ

Лепотице Шираза, бар поглед на ме сврни
И осмех један Хафизу удели,
Па ће ти за младежа бисер црни
Дати сву Бухару и Самарканд цели...

* * *

Знаш ли шта је срећа? Не, то није рај,
Ни благо на сваком кораку;
Срећа је кад лепотицу видиш,
Па презреш драгуља сјај
И просиш на њеном сокаку.

* * *
Кад се разбије моје срце у хиљаду комада груби’,
Видећеш, драга, сваки к’о хиљаду срдаца љуби.

* * *
Не лечи разумом од љубави рану:
То је жеља росе да траг остави на океану.

* * *
Светло љубави према Истини немој скрити
Па ћеш од Сунца на небу сјајнији бити.

* * *
О, верниче, ма какве баштине,
Помисли на свој грех од таштине,
Јер, таштина дели, и само она,
Тишину џамије и црквена звона.

* * *
На овом свету нема човека правог кова;
Други свет створити треба и Човека изнова.

* * *
На коме сам језику песме писао,
Персијском или турском, мени је свеједно:
Љубав свуда има исти смисао,
Над свима нама стоји небо једно.

* * *
И знај: небосвод што ти над главом пламти
Судбина к’о твоја на хиљаде памти...

                                                                         Препевао Иван Лончар


КОНТАКТНА СОЧИВА ЗА ЉУБИМЦЕ

Занима ме да ли домаће животиње могу да имају очне мане.

САВА
Добановци


    

Као и људи, и домаће животиње – говеда, коњи, пси и мачке – могу да имају тешкоћа с видом, да буду кратковиде (миопија) и далековиде (хиперметропија). У Енглеској, САД, Јапану и неким другим земљама постоје клинике на којима се исправљају недостаци код ових животиња. Кад се помоћу офталмолошког уређаја, рецимо, код неког пса или мачке утврди кратковидост – уграђују им се контактна сочива.



КАД ПАРА ПОТЕЧЕ

Молим вас да ми одговорите какве су то „небеске реке”.

РАДОШ
Сталаћ




Научници су открили да на висини од око десет хиљада метара у атмосфери постоји читава мрежа „небеских река” дужине неколико хиљада километара. Овим рекама, уместо воде, тече водена пара. Оне се образују у подручју екватора услед великог испаравања мора, океана и копна и у атмосферским висинама се крећу ка половима. Под дејством ваздушног притиска, Земљине ротације и налета ветрова оне повремено скрећу на исток и запад. Кад се једна небеска река улије у другу, врло често се образују олује и циклони због чега падају јаки пљускови и дуготрајне кише.