Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писали сте



ЗВЕЗДЕ БЕЗ СЈАЈА

Занима ме шта су мрки патуљци.

МИЛОРАД
Крушевац


Мрки патуљци су неуспеле звезде. Наиме, основна разлика између звезде и планете је у томе што звезда има сопствени извор енергије, а планета га нема. Међутим, мрки патуљци настају исто као и звезде: из међузвезданог облака гаса који се сажима под утицајем сопствене гравитације, али нема довољну масу и температуру да подржи термонуклеарну реакцију водоника, која одређује неки објекат као звезду. Уместо тога, мрки патуљак сагорева деутеријум (изотоп водоника) или друге лаке елементе, и потом се постепено охлади.

       


    Гранична маса испод које се неће родити звезда је величина Јупитера увећана осамдесет пута. То значи да, ако колапсирајући облак гаса не достигне ову масу, температура у његовом језгру неће порасти довољно да изазове фузију водоника и облак ће постати мрки патуљак. Први мрки патуљци откривени су тек 1994. године, иако се много раније претпостављало да постоје. Већа маса не чини их већим већ само гушћим, док поређења с Јупитером нису случајна будући да изгледају као та планета. Неки мрки патуљци толико брзо ротирају да заврше целу ротацију за мање од једног сата (Земља изврши једну ротацију за 24 сата).

ЗУБАР ЈЕ ДАЛЕКО...

Иако се све више открива да су наши „рођаци” често способни да вешто баратају оруђима која сами направе, ипак ми звучи невероватно да има мајмуна који користе неку врсту конца за чишћење зуба.

РАША МИЛОВАНОВИЋ
rashamil@...


Ма како невероватно звучало, група јапанских и тајландских приматолога закључила је да дугорепи макаки (Macaca fasciculus) заиста користе неку врсту конца за чишћење зуба. Научници, који ову врсту мајмуна помно проучавају и снимају од 2004. године, били су изненађени кад су први пут видели да ове животиње провлаче дугачке длаке између зуба. Иако у почетку ни сами нису могли да верују да су се макаки довољно извештили да длаке користе као зубни конац, после дугог посматрања морали су да закључе да је то истина. Да би и будући репати нараштаји научили да то чине, кад већ немају зубара који би им у помогао, женке ове врсте мајмуна од најранијих дана подучавају своје младе.



МАЛИ ЗЕЛЕНИ И МИ

Ако би још негде, осим на Земљи, постојао живот, где би то могло да буде?

РАДЕ П.
Ивањица


                 

Све зависи од тога шта се подразумева под животом. Ако се мисли на живот близак људима, можда би могао да постоји на Марсу, планети која је по особинама најсличнија нашој. Међутим, треба имати на уму да на Земљи постоје екстремофили, организми познати по томе што опстају у изузетно високим температурама или местима с јаком радијацијом. Ако се и екстремофили сматрају врстом бића, ко зна каквих би све организама могло да буде у Сунчевом систему.


УКУС ИТАЛИЈАНСКОГ ЊУЈОРКА

Чуо сам да се најбоље светске пицерије не налазе у Италији, коју иначе сматрају постојбином пице, већ у Њујорку. Да ли је то тачно? Наводно, у Њујорку постоји нека пицерија која прави најбоље пице на свету.

ДАНКО
Београд




О укусима не вреди расправљати, каже стара изрека које се вероватно ужасавају кулинарски стручњаци. Јер, добро припремљену храну сви одмах препознају. Ипак, имајући у виду колико је пица омиљена, тешко је дати одговор на твоје питање. Ко зна која је најбоља светска пицерија? Можда и нека београдска? Извесно је да су Италијани ту неприкосновени. Међутим, и Њујорчани су надалеко чувени као одлични пица-мајстори. Али, најчешће је реч о досељеницима из Италије и њиховим потомцима, тако да пица ипак остаје италијански гастрономски „заштитни знак”.
Вероватно најомиљенија пицерија у Њујорку и једна од пет најбољих у САД, према извештају најугледнијих кулинарских часописа и института, јесте бруклинска „Грималди’с”. Овде пице пеку у старинској пећи на дрвени угаљ и никад не примају резервације. Због тога се ред често протеже дуж целе улице. Такође, не може се купити само парче, већ искључиво цела пица. Оснивач Петси Грималди научио је од свог стрица како се праве пице још 1941. године, кад је тек навршио десету. Од тада није престајао да ради. Остало је легенда... Грималдијева породична пицерија толико је позната да чак не примају ни кредитне картице. Ко жели да сазна који је прави укус италијанског Њујорка, стрпљиво чека у реду испред Грималдијевог ресторана где, по мишљењу многих, пеку најбољу пицу на свету.